Φοίβος Πιομπίνος

Ποιοι ήταν οι Εμμανουήλ και Μαρία Δαούδογλου;

today19 Απριλίου, 2017

Background
share close

Ο έμπορος Εμμανουήλ Δαούδογλου γεννήθηκε στη Σμύρνη και ίσως γνώρισε τις αναρχικές ιδέες από ιταλούς πρόσφυγες. Στο Παρίσι συνεργάστηκε με τον Αμιλκάρε Τσιπριάνι (Αmilcare Cipriani, 1844-1918) και τον δικηγόρο και εκδότη Παύλο Αργυριάδη (1849-1901), οργανώνοντας ομάδα ευρωπαίων αναρχικών και σοσιαλιστών εθελοντών, η οποία συμμετείχε στην εξέγερση της Αθήνας εναντίον του ΄Οθωνα το 1862. Ο Δαούδογλου και ο Τσιπριάνι έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην ίδρυση της Δημοκρατικής Λέσχης στην Αθήνα. ΄Υστερα  ωστόσο από την αποτυχία του εγχειρήματός τους, μετέβη στη Νεάπολη, όπου παρέμεινε την περίοδο 1864-1867, εντάχθηκε στο εκεί τμήμα της Διεθνούς ΄Ενωσης Εργαζομένων  μαζί με τον Μικέλη ΄Αβλιχο (οι δύο μόνο ΄Ελληνες της Α΄Διεθνούς)  και  γνωρίστηκε με τον αναρχικό Μιχαήλ Μπακούνιν (1814-1876), ο οποίος είχε εγκατασταθεί εκεί από το 1865. Στη Νεάπολη ο Εμμανουήλ Δαούδογλου γνώρισε επίσης την ιερόδουλη Μαρία Πανταζή, η οποία πήρε το όνομά του και έζησε μαζί του μέχρι τον θάνατό του. Το 1867 το ζεύγος Δαούδογλου επέστρεψε στην Αθήνα και επιχείρησε και πάλι ανεπιτυχώς να συγκροτήσει μιαν αναρχική μονάδα. Το 1870 ο Εμμανουήλ Δαούδογλου δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ρήξης στη Δημοκρατική Λέσχη.

Μετά τη δολοφονία του άντρα της, η Μαρία Δαούδογλου κατέφυγε στο Παρίσι, όπου έγινε μέλος, η μόνη Ελληνίδα,  της ένοπλης αναρχικής ομάδας «Petroleuses», συμμετέχοντας ενεργά στα γεγονότα της Παρισινής Κομμούνας. Μετά την καταστολή του κινήματος αυτού, συνελήφθηκε και εκτελέστηκε από τους βερσαλλιέρους.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

NG News

Νίκος Αλιάγας “Ο Φωτογράφος” – video

Εκεί που οι λέξεις αδυνατούν να εκφράσουν τις σκέψεις, ο φωτογραφικός φακός του Νίκου Αλιάγα κλειδώνει τις στιγμές, παγώνει το χρόνο, φυλακίζει τις αναμνήσεις, αποτυπώνει την  αλήθεια. Μέσα από τις μοναχικές διαδρομές του Έλληνα Παριζιάνου που ζει μπροστά από τα φώτα. Εκεί που η ανάμνηση γίνεται η αλήθεια της ψυχής του! Ένα βίντεο-έκφραση αγάπης από τον σταθμό μας προς τον παγκόσμιο Έλληνα Νίκο Αλιάγα προς ανταπόδοση της δική του αγάπης […]

today19 Απριλίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%