Φοίβος Πιομπίνος

Ποιος ήταν ο Νικόλαος Κολμανιάτης;

today4 Ιανουαρίου, 2017

Background
share close

Ο αργεντινός εθνικός ήρωας Νικόλαος Κολμανιάτης γεννήθηκε στην ΄Υδρα το 1784. ΄Οταν μεγάλωσε κατατάχθηκε στο οθωμανικό πολεμικό ναυτικό μαζί με άλλους 49 συμπατριώτες του, τους οποίους όφειλε να προσφέρει κάθε χρόνο το νησί προκειμένου να κρατάει κάποιο είδος αυτονομίας. Στην Κωνσταντινούπολη πληροφορήθηκε ότι κάποιος Μανιάτης προσέβαλε τη νιόπαντρη γυναίκα του. Ο Κολμανιάτης λιποτάκτησε κι επέστρεψε στην ΄Υδρα , όπου έστησε καρτέρι και μαχαίρωσε τον προσβολέα. ΄Ετσι, αναγκάστηκε να εξαφανιστεί από τη γενέτειρά του, γιατί, αν τον συλλαμβάνανε, θα υφίστατο μαρτυρικό θάνατο, όχι εξαιτίας του φόνου που είχε διαπράξει, αλλά εξαιτίας της λιποταξίας του. Φυγαδεύτηκε  με πλοίο του Κουντουριώτη και, αφού περιπλανήθηκε στη Μεσόγειο (Μάλτα και Νάπολη), κατέληξε στη Ρωσία, όπου  κατατάχθηκε στο πολεμικό ναυτικό της και πήρε το βαθμό του πλωτάρχη.

Το 1810 άρχισαν οι αψιμαχίες μεταξύ της Ισπανίας και της Αργεντινής, η οποία διεκδικούσε την ανεξαρτησία της.  Ο τυχοδιώκτης  Νικόλαος Κολμανιάτης εγκαταλείπει τη Ρωσία και το πραγματικό του όνομα, παίρνοντας το ψευδώνυμο Γεωργίου, και φτάνετο 1811 στην Αργεντινή το 1811, όπου είχε προηγηθεί κατά ένα έτος ο  Μιχαήλ Σαμουήλ Σπύρου από τη Μυτιλήνη. Του λοιπού γίνεται γνωστός και εισέρχεται στις σελίδες της αργεντίνικης ιστορίας ως Νικόλας Χόρχε (Νicolas JorJe), δηλαδή Νικόλας Γεωργίου. Στο Μπουένος ΄Αιρες οι δύο έλληνες ναυτικοί γνωρίζονται με τον ιρλανδό ναύαρχο Γουίλλιαμ  Μπράουν (William Brown), στον οποίο είχε ανατεθεί η οργάνωση του αργεντίνικου στόλου, κατατάσσονται στο πολεμικό ναυτικό και πολεμούν υπό την αρχηγεία του. Η πρώτη ιστορική   αναφορά του -στο εξής- Γεωργίου είναι  της 10ης Μαρτίου 1814, οπότε συμμετείχε σε ναυμαχία μεταξύ της Αργεντινής και της Ισπανίας. Στη μάχη Αρόγιο ντε λα Τσίνα ηγείται ως κυβερνήτης μικρού βοηθητικού σκάφους και αγωνίζεται με αυταπάρνηση και ηρωισμό. ΄Ομως η Αργεντινή οδεύει σε πανωλεθρία, οπότε εμφανίζεται ο Σαμουήλ Σπύρου, που μετατρέπει τη μικρή φελούκα του “La Carmen” σε φλεγόμενη τορπίλη, την οποία κατευθύνει εναντίον του εχθρικού στόλου, αφού προηγουμένως την εκκενώνει από το προσωπικό της, και ανατινάσσεται, βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Το όνομα του Νικόλα Χόρχε αναφέρεται επίσης στο Μοντεβιδέο. ‘Οταν κηρύχθηκε ο πόλεμος κατά της Βραζιλίας, ο Νικόλας Χόρχε έλαβε μέρος σε οκτώ ναυμαχίες το 1826, σε δέκα  το 1827 και σε τρεις το 1828 ως ανώτερος επιτελικός αξιωματικός του στόλου. Αποστρατεύθηκε το 1860 με το βαθμό του ναυάρχου. Πέθανε χωρίς απογόνους στην Αργεντινή το 1866 σε ηλικία 82 ετών.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%