Φοίβος Πιομπίνος

Ποιος ήταν ο Σπυρίδων Βασιλειάδης;

today19 Ιανουαρίου, 2018

Background
share close

Ο Σπυρίδων Βασιλειάδης υπήρξε ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, και από τους λαμπρότερους εκπροσώπους της Α’ Αθηναϊκής Σχολής. Κύρια χαρακτηριστικά του έργου του είναι ο ρομαντισμός και η χρήση της καθαρεύουσας. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1845. ΄Ηταν το έκτο παιδί πλούσιας  οικογένειας, σμυρναίικης καταγωγής, που χρεοκόπησε όταν ο ποιητής βρισκόταν σε νεαρή ηλικία. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη γενέτειρά του, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία αναγορεύτηκε σε διδάκτωρ το 1868, και στη συνέχεια εξάσκησε το δικηγορικό επάγγελμα. Η φυματίωση διέκοψε το έργο του το 1874 στα 29 του μόλις χρόνια στο Παρίσι. Μας άφησε επτά τραγωδίες. Η γνωστότερη ίσως από αυτές είναι η Γαλάτεια, η οποία παίχθηκε πολύ στην εγχώρια σκηνή και μεταφράστηκε στα ιταλικά, γαλλικά και ουγγρικά και ανέβηκε σε σκηνές του εξωτερικού. Στην εν λόγω τραγωδία περιέχεται η γνωστή ρήση : «την Γαλάτειαν και μίαν καλύβην». Με την πρώτη του ποιητική συλλογή Εικόνες και ποιήματα κέρδισε έπαινο στον Βουτσιναίο ποιητικό διαγωνισμό. Η δεύτερη ποιητική συλλογή του τιτλοφορείται ΄Επεα πτερόεντα. Τα ΄Απαντά  του περιλαμβάνονται σε 4 τόμους υπό τον τίτλο Αττικαί Νύχτες.

Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή του Σπυρίδωνα Βασιλειάδη στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», του οποίου υπήρξε ιδρυτικό και ενεργό μέλος, και πρότεινε τη θέσπιση θεατρικού διαγωνισμού από το Σύλλογο. Επίσης συνέτεινε στην ίδρυση της Σχολής Απόρων Παίδων. Αγάπησε πολύ το δημοτικό τραγούδι που το θεώρησε συνέχεια της αρχαίας ποίησης. Ενώ ωστόσο είχε αυτή την ευνοϊκότατη άποψη για τη δημοτική ποίηση, δεν χρησιμοποίησε τη δημοτική παρά μόνο σε τρία έργα του.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

NG Συνεντεύξεις

Οι SKG Squad δίνουν συνέντευξη στον NGradio

Η καταπληκτική ομάδα των SKG Squad που εντυπωσίασε κοινό και κριτές στο τηλεοπτικό σόου “Ελλάδα έχεις Ταλέντο” δίνει συνέντευξη στη Βασιλεία Περόγλου, στην εκπομπή «Ή το 'χεις ή δεν το ΄χεις» την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018.

today19 Ιανουαρίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%