Φοίβος Πιομπίνος

Ποιος ήταν ο Θαδδαίος;

today25 Ιανουαρίου, 2018

Background
share close

Θαδδαίος ήταν το παρωνύμιο του έτερου Ιούδα, ο οποίος δεν έχει σχέση με Ιούδα τον  Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Θεάνθρωπο. ΄Ηταν ένας από τους   δώδεκα αποστόλους του Σωτήρα, ο οποίος ονομαζόταν και Λεββαίος. Τον αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος (ι’ , 3) κατά την απαρίθμηση των δώδεκα μαθητών του Χριστού (… καὶ Λεββαῑος ὁ ἐπικληθεὶς Θαδδαῑος,…) και ο ευαγγελιστής Μάρκος (γ’ ,18) πάλι κατά την παράθεση των ονομάτων των δώδεκα μαθητών (… καὶ Θαδδαῑον…) Και  τα δύο προαναφερθέντα ονόματα είναι συνώνυμα και δηλώνουν τον θαρραλέο, δεδομένου ότι το αραμαϊκό θαδ και το εβραϊκό λεβ σημαίνουν αμφότερα την καρδιά. Εξάλλου κακώς ταυτίζεται από κάποιους αυτός ο Θαδδαίος με τον Ιούδα τον αδελφόθεο, αδελφό του Ιακώβου.Κατά την ιερή παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, θέλοντας ο Κύριος να αποκαταστήσει το όνομα του προδότη Ιούδα, έδωσε στον Ιούδα τον Θαδδαίο ξεχωριστή ευλογία, ώστε ό,τι θα ζητάει ο άγιος από τον Χριστό για εμάς, αυτό να πραγματοποιείται.

Απόκρυφη παράδοση την οποία μνημονεύει ο Ευσέβιος πως βρέθηκε σε επιστολές, προφανώς απόκρυφες, γραμμένες στα συριακά, αναφέρει ότι ο Θαδδαίος ήταν ένας από τους εβδομήντα αποστόλους. Σε αυτό συμφωνεί και μιά άλλη, γραμμένη επίσης στα συριακά, που βρέθηκε το 1864 και τιτλοφορείται «Διδασκαλία τοῦ ἀποστόλου Ἀδδαίου» με τη διαφορά ότι ο απόστολος ονομάζεται εδώ Αδδαίος.

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μία προσευχή, η οποία αποδίδεται στον Θαδδαίο και έχει ιδιαίτερες θαυματουργικές και θεραπευτικές ιδιότητες  σε περιπτώσεις που συναντάμε ανυπέρβλητα εμπόδια και προβλήματα για τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχει λύσει και μάς έχει καταλάβει απελπισία.  Γι’ αυτό σκέφτηκα να την παραθέσω προς ψυχικοσωματική  ωφέλεια όσων, διαβάζοντάς την, επικαλεστούν τη βοήθεια του αγίου:

Αγιώτατε Απόστολε, Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, πιστέ υπηρέτη και φίλε του Ιησού, η Ορθοδοξία, σε όλον τον κόσμο σε τιμά και σε επικαλείται ως Προστάτη των απελπισμένων υποθέσεων, αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Προσευχήσου για μένα. Είμαι τόσο απελπισμένος/η και μόνος/η. Σε ικετεύω, κάνε χρήση αυτής της ιδιαίτερης Χάρης που σου έχει δοθεί, να φέρνεις ορατή και γρήγορη βοήθεια όπου δεν υπάρχει καμμία σχεδόν ελπίδα βοηθείας. Βοήθησέ με τούτη την ώρα της ανάγκης, για να μπορέσω να λάβω την παρηγοριά και την βοήθεια της Αγίας Τριάδος, σε όλες μου τις ανάγκες, δοκιμασίες, και βάσανα (εδώ εκφράζετε το αίτημά σας) και να μπορώ να υμνώ τον Χριστό μαζί με σένα και με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Υπόσχομαι, ω ευλογημένε Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, να ενθυμούμαι πάντοτε αυτή τη μεγάλη Χάρη. Να σε τιμώ πάντοτε, ιδιαίτερα ως τον πιο δυνατό προστάτη μου, και με ευγνωμοσύνη να ενθαρρύνω την ευλάβεια προς εσένα, ΑΜΗΝ. Είθε το όνομα της Αγίας Τριαάδος να λατρεύεται και να υμνείται απ όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, στους αιώνες των αιώνων, ΑΜΗΝ. Είθε το όνομα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, να υμνείται και να δοξάζεται τώρα και παντοτεινά, ΑΜΗΝ. Αγιε Ιούδα Θαδδαίε, δεήσου για μας και άκουσε τις προσευχές μας, ΑΜΗΝ. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Ιησού Χριστού. Ας είναι ευλογημένο το όνομα της Υπεραγίας και Αειπαρθένου Μαρίας. Ας είναι ευλογημένος ο Αγιος Ιούδας ο Θαδδαίος. Σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους αιώνες, ΑΜΗΝ. Πάτερ Ημών Χαίρε Μαρία Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ο Ιησούς. Υπεραγία Θεοτόκε, πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών νυν και αεί και την ώρα του θανάτου ημών, ΑΜΗΝ.

 

Για την αντιγραφή: Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

NG Συνεντεύξεις

Ο Παντελής Αμπαζής μας μιλάει για … “το τραγούδι που πάει θέατρο”

Ο τραγουδοποιός, μουσικός και ερμηνευτής Παντελής Αμπαζής με αφορμή τις εμφανίσεις του στον Ρυθμό Stage με τον ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο "Το τραγούδι πάει θέατρο" τα Σάββατα 27/1 και 3/2  δίνει συνέντευξη στην εκπομπή "Ή το 'χεις Ή δεν το 'χεις" με την έκτακτη συμμετοχή της Χαρούλας Νικολαΐδου! Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη όπως μεταδόθηκε στον NGradio.gr την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου:  

today25 Ιανουαρίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%