Φοίβος Πιομπίνος

Προέλευση των ονομάτων των Επτανήσων

today13 Δεκεμβρίου, 2015 1

Background
share close

Η Ερεικούσσα, που ανήκει στα Διαπόντια νησιά, οφείλει την ονομασία της στο θάμνο ρείκι.
Η Ζάκυνθος πήρε το όνομά της από τον πρώτο εποικιστή της τον Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανο.
Η Κεφαλονιά πήρε το όνομά της από τον μυθικό Κέφαλο, ο οποίος έφτασε στο νησί ως πρόσφυγας από την Αθήνα, ή από το ελληνικό φύλο των Κεφαλλήνων ή Κεφαλλάνων.
Ο γεωγράφος του 1ου μ.Χ. αιώνα Ισίδωρος υποστήριζε ότι τα Κύθηρα έλαβαν το όνομά τους από την Κυθέρεια Αφροδίτη. ΄Εκανε μάλιστα λόγο για τη σημασία του ρήματος κεύθω και τη σχέση του με τη θεά και το νησί. Κεύθω σημαίνει κρύβω τον έρωτα, ενώ εκείνοι που κάνουν έρευνα στο νησί αποκάλυπταν το κρυμμένο ερωτικό πάθος.
Η Λευκάδα οφείλει το όνομά της στο ακρωτήριο Λευκάτα ή αλλιώς Κάβο της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή  Λευκάς άκρα. Ο μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ πήδηξε από το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί από τον έρωτά της για τον Φάωνα.
Το Μαθράκι των Διαπόντιων νησιών λέγεται ότι πήρε το όνομά του από μια φωτιά που κατέκαψε όλο το νησί, που έγινε μια θράκα, μα-θράκα.
Το Μεγανήσι είναι νησί μεταξύ της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηπονησίων Λευκάδας, γι’ αυτό και ονομάζεται έτσι.
Οι Οθωνοί των Διαπόντιων νησιών οφείλουν την ονομασία τους στον βασιλιά ΄Οθωνα.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν οι Βορεάδες, οι γιοί δηλαδή του Βορέα Ζήτης και Κάλαης, κυνηγώντας τις ΄Αρπυιες για να τις σκοτώσουν, έφτασαν πάνω από τις Στροφάδες, στράφηκαν προς τα πίσω για να συναντήσουν τους Αργοναύτες. Απ’ αυτό το γεγονός, τα νησιά ΄Αρπυια και Σταμφάνη, στα νότια της Ζακύνθου, ονομάστηκαν Στροφάδες.
Τα ονόματα των λοιπών Ιονίων νησιών είναι αγνώστου ετύμου.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%