Φοίβος Πιομπίνος

Ποιος ήταν ο Θεόφιλος ο Ερωτικός;

today23 Φεβρουαρίου, 2018

Background
share close

       Η παράξενη προσωνυμία του εν λόγω προσώπου τράβηξε αυτή τη φορά το ενδιαφέρον μου.  Ο Θεόφιλος ο Ερωτικός υπήρξε βυζαντινός στρατηγός του 11ου αιώνα. Διατελών επί  ηγεμονίας  Μιχαήλ Δ’ του Παφλαγόνα (1034-1041) στρατηγός-διοικητής της Σερβίας, προσπάθησε να επιβάλει το καθιερωμένο από τους Βυζαντινούς σύστημα φοροείσπραξης, με συνέπεια να προκαλέσει εξέγερση των Σέρβων  της Ζέτας (σημερινού Μαυροβουνίου), που υποκινήθηκε από τον Βοϊθλάνο. Επικεφαλής βυζαντινών στρατευμάτων, επιχείρησε να καταστείλει την επανάσταση και μάλιστα κατόρθωσε να συλλάβει τους πρωταιτίους και να τους στείλει δέσμιους στην Κωνσταντινούπολη. Το 1040 κατατροπώθηκε ωστόσο από τον σέρβο ηγεμόνα Στέφανο, ο οποίος είχε δραπετεύσει από την Κωνσταντινούπολη, όπου εκρατείτο φυλακισμένος, και είχε επανέλθει στη Ζέτα, εξαναγκάζοντάς τον να επιστρέψει άπρακτος στη Βασιλεύουσα.

Κατόπιν διορίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ’ τον Μονομάχο (1034-1055) διοικητής  της Κύπρου. ΄Ομως το 1043 στασίασε, αλλά πριν προλάβει να στραφεί κατά του αυτοκράτορα, συνελήφθηκε από τον στόλαρχο Κωνσταντίνο τον Χαγέ, ο οποίος τον έστειλε στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαπομπεύτηκε στον Iππόδρομο με γυναικεία φορεσιά . Του χαρίστηκε ωστόσο η ζωή, αλλά εξορίστηκε, αφού δημεύτηκε η περιουσία του.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Highlights

Green Velvet To Release New Live Album

https://www.youtube.com/watch?v=eVCfp8WuAA0 The package was recorded in Liverpool on the Acolyte to Wolflight With Genesis Revisited Tour. Steve Packett is set to release of a brand new double live album and DVD this summer. Titled ‘The Total Experience Live In Liverpool’, the 2CD/2DVD deluxe package and stand-a-lone Blu-Ray was recorded on StevIe’s Acolyte to Wolflight With Genesis Revisited Tour in 2015 at the Liverpool Philharmonic. “When Inside Out told me that […]

today23 Φεβρουαρίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%