Μαρία Παπαϊωάννου

Άκης Αμπράζης – Μια πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική προσωπικότητα!

today24 Μαρτίου, 2016

Background
share close

Μπασίστας, ενορχηστρωτής, συνθέτης, στιχουργός! Ένας άνθρωπος ευφυής και ανήσυχος! Αυτοδίδακτος στην μουσική, όπως ο ίδιος μας είπε! Ίσως γι’ αυτό να έχει για τον ίδιον τέτοια υπαρξιακή αξία η μουσική! Ροκ τα ακούσματα του -τότε που οι χίππις διακήρυσσαν πως η μουσική θα αλλάξει τον κόσμο! Σύντομα ανακάλυψε το πανκ κίνημα το οποίο κατήγγειλε πως, ο κόσμος έτσι όπως είναι δεν είναι καθόλου ωραίος και ευχάριστος! «Ήταν η εποχή που η Ελλάδα έβγαινε από την δικτατορία! Οι στίχοι της Γενιάς του Χάους μας αφορούν και σήμερα!»

Συνδημιουργός του συγκροτήματος «Γενιά του Χάους» και μπασίστας για την μεγαλύτερη περίοδο της ύπαρξης του, από το 1982-1986. Έγραψε τους στίχους για πολλά τραγούδια (Προκακλυσμιαίες Εικόνες, Λύτρωση, 401, κ.ά.) και συνέθεσε μουσική για τα περισσότερα τραγούδια εκείνης της περιόδου, μαζί με τον Κώστα Χατζόπουλο.

Δισκογραφικά, η πρώτη τους εμφάνιση γίνεται το 1986 με το LP που είχε το όνομα του συγκροτήματος: «Γενιά Του Χάους». «Γενιά Του Χάους», το απόλυτο ελληνικό πανκ σχήμα! Η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά ήρθε τρία χρόνια αργότερα με το «Ρέκβιεμ». Το συγκρότημα ήταν ιδιαίτερα ενεργό δίνοντας συναυλίες, δυναμικό παρόν σε καταλήψεις κ.τ.λ. δημιουργώντας μαζί με άλλα 3-4 σχήματα μια εγχώρια πανκ σκηνή. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες καθώς κινείτο στο περιθώριο, ανατρεπτικά, τραγουδώντας τραγούδια ενάντια στην εξουσία. Το κίνημα της πανκ είναι εξάλλου μια ολόκληρη κουλτούρα!

Στην συνέχεια πήγε για επτά χρόνια στην Γαλλία όπου έπαιξε με το συγκρότημα «Parkinson Square» με το οποίο και ηχογράφησε ένα single και δυο LPs. Μετά Αμερική! Έφυγε από την Ελλάδα 20 χρονών και γύρισε 36! On the road επί 18 μήνες διέσχισε όλη την Αμερική τραγουδώντας live! Δούλεψε και σε σκυλάδικα τα οποία ήταν, όπως μας είπε, σχολείο για το ελληνικό του ρεπερτόριο! Οι ξένοι μουσικοί που πήγαιναν θαύμαζαν πολύ τους έλληνες μουσικούς! Έβλεπαν στο πολύωρο πρόγραμμα της νύχτας μια «μουσική παλέτα χρωμάτων!»

Γυρίζοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τον Τσακνή, μέσω του οποίου ήρθε σε επαφή με το σύγχρονο έντεχνο τραγούδι (συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Μαχαιρίτσα, τον Πλιάτσικα, την Αρβανιτάκη, τον Κότσιρα αλλά και με τον Μητροπάνο κ.α). Η χημεία του με τον Μαχαιρίτσα έγινε μόνιμη συνεργασία μέχρι σήμερα! Παίζει μπάσο και ενορχηστρώνει όλα του τα κομμάτια! Μια σχέση, μια φιλία ζωής!

«Η μουσική δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, μπορεί όμως να είναι η καλύτερη έκφραση της πραγματικότητας!» μας είπε. «Με τα χρόνια πολλά προστέθηκαν στο μουσικό μου λεξιλόγιο, αλλά η προφορά έμεινε! Το ροκ είναι οι ρίζες μου, το πανκ το χρώμα μου!» Το βλέπουμε στα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: έναν σκληρό λυρισμό που λέει αλήθειες! Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση μαζί του! «Οι άνθρωποι ψάχνουν τον Θεό σε λάθος πράγματα!»

«Οι μουσικοί διασκεδάζουν τον κόσμο! Εμείς δεν έχουμε διαμάχη μαζί τους! Η μουσική είναι αυθορμητισμός και συγκίνηση! Η εμπορευματοποίηση είναι το λάθος! Οι επιλογές με κίνητρο το κέρδος!»

«Να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις!» Με αυτή του την φράση θα συνόψιζα την μουσική και υπαρξιακή του ιδεολογία!

Άκης Αμπράζης: ένας μουσικός με αυθεντική καλλιτεχνική αύρα! Χαρά μας που ήταν κοντά μας!

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%