Στέλιος Νικολαΐδης

Χαῖρε, δι’ ἧς ἡ χαρὰ ἐκλάμψει, χαῖρε, δι’ ἧς ἡ ἀρὰ ἐκλείψει!

today21 Ιανουαρίου, 2022

Background
share close

Χαῖρε, τοῦ πεσόντος Ἀδάμ ἡ ἀνάκλησις,

χαῖρε, τῶν δακρύων τῆς Εὔας ἡ λύτρωσις.

Χαῖρε, ὕψος δυσανάβατον ἀθρωπίνοις λογισμοῖς,

χαῖρε, βάθος δυσθεώρητον καὶ ἀγγέλων ὀφθαλμοῖς.

Χαῖρε, ὅτι ὑπάρχεις Βασιλέως καθέδρα,

χαῖρε, ὅτι βαστάζεις τὸν βαστάζοντα πάντα.

Χαῖρε, ἀστὴρ ἐμφαίνων τὸν ἥλιον,

χαῖρε, γαστὴρ ἐνθέου σαρκώσεως.

Χαῖρε, δι’ ἧς νεουργεῖται ἡ κτίσις,

χαῖρε, δι’ ἧς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης.

Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.

Ο ίδιος ο Χριστός λίγο πριν από το πάθος είπε: «Χαράν την εμήν δίδωμι υμίν και την χαράν υμών ουδείς αίρει αφ’ υμών». Πλάσθηκε ο άνθρωπος από τον Θεό για να είναι χαρούμενος και να έχει αγαθές σχέσεις με τον Θεό. Από εκεί πηγάζει η χαρά. Η χαρά είναι το αποτέλεσμα της συμφιλιώσεως του ανθρώπου με τον Θεό.

Η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Θεό επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως με την μετάνοια. Η πνοή του Θεού που είναι η ψυχή μας, ασφυκτιά, αδημονεί, στενοχωρείται όταν ο άνθρωπος την οδηγεί μακριά από τον Θεό. Χρειάζεται, λοιπόν να δεχθούμε την αλήθεια, ότι εάν θέλουμε να έχουμε μία μόνιμη κατάσταση ευτυχίας και ειρήνης μέσα μας, πρέπει να ενωθούμε με τον Ιησού Χριστό στενά, ουσιαστικά, οργανικά και μόνιμα.

Οι τρόποι ενώσεως με τον Χριστό, είναι πολλοί. Ένας απ’ αυτούς είναι και η προσευχή! «Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου». Η επικοινωνία αυτή είναι προνόμιο μεγάλο του ανθρώπου, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί κάθε στιγμή με τον δημιουργό του, είναι τόσο ζωτικό για την ψυχή μέσο επικοινωνίας, μέσο σωτηρίας.

Άλλο μέσο είναι η Αγία Γραφή, ιδιαίτερα η Καινή Διαθήκη, που είναι ο συμπληρωμένος νόμος, όπως ακριβώς τον συμπλήρωσε ο Χριστός με την επί του όρους ομιλία του.

Μελετώντας την Αγία Γραφή επικοινωνούμε με τον Θεό. Με την προσευχή μιλάμε εμείς στον Θεό, με την Αγία Γραφή μιλάει ο Θεός σ’ εμάς και γίνεται μία αγία συζήτηση.

Πώς αλλιώς επικοινωνούμε και ενωνόμεθα με τον Θεό; Δια των μυστηρίων της εκκλησίας μας και κυρίως με την θεία Ευχαριστία. « Ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένη καγώ εν αυτώ». «Εάν μη φάγητε το σώμα μου και μη πίητε το αίμα μου ουκ έχητε ζωήν εν εαυτοίς» Δεν έχετε ζωή μέσα σας!

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%