Στέλιος Νικολαΐδης

Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗ

today3 Ιουνίου, 2023

Background
share close

Η έβδομη βασική όψη του Θεού είναι Αρχή και πρόκειται για την όψη που είναι λιγότερο κατανοητή. Τι σημαίνει η λέξη «αρχή»;

Ας σκεφτούμε μερικές γενικότερα αποδεκτές αρχές. «Το νερό αναζητά το επίπεδό του». Αυτό αποτελεί μια αρχή. Δεν αφορά μια συγκεκριμένη σταγόνα νερού ούτε τη ροή μιας συγκεκριμένης ποσότητας νερού σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για μια αρχή που ισχύει για το νερό που υπάρχει σε κάθε περιοχή. «Οι γωνίες κάθε τριγώνου έχουν πάντοτε άθροισμα 180 μοιρών». Δεν έχει σημασία το είδος του τριγώνου· η αρχή αυτή ισχύει για κάθε τρίγωνο. Οι αρχές αυτές ίσχυαν πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια και θα ισχύουν και για άλλο ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

«Ο Ιησούς Χριστός είναι ο ίδιος χθες και σήμερα και αιώνια». (Εβρ. ΙΓ΄)

Η προσευχή εισακούεται γιατί ο Θεός είναι Αρχή, που εκδηλώνεται αιώνια κατά τον ίδιο τρόπο. ΄Οταν προσευχόμαστε σωστά φέρνουμε τον εαυτό μας σε αρμονία με το Νόμο Του της Ύπαρξης. Η προσευχή δεν επιζητεί να αλλάξει τους νόμους για την παροδική μας εξυπηρέτηση αλλά μας φέρνει στο ίδιο μήκος κύματος, να το πούμε έτσι, με τη θεϊκή Αρχή. Αν ο Θεός έκανε εξαιρέσεις επειδή βρισκόμαστε σε κάποιες δυσκολίες (πράγμα βέβαια που λόγω της φύσης Του, δεν θα το ‘κανε ποτέ) δεν θα ξέραμε πού βρισκόμαστε. Αν ο νόμος της βαρύτητας δεν λειτουργούσε ορισμένα χρονικά διαστήματα χωρίς προειδοποίηση επειδή, λόγου χάρη, έπεσε ένας σπουδαίος άνθρωπος από μια σκεπή, τότε καταλαβαίνεις τι θα συνέβαινε στον κόσμο.

Η καθεμιά από τις επτά βασικές όψεις είναι και μια ξεχωριστή ιδιότητα, όπως τα στοιχεία στη χημεία. Όπως γνωρίζεις, ένα χημικό στοιχείο είναι αυτό που είναι και τίποτε άλλο. Το οξυγόνο είναι ένα στοιχείο επειδή δεν υπάρχει τίποτε άλλο σ’ αυτό παρά μόνο οξυγόνο.

Το νερό όμως είναι ένας συνδυασμός υδρογόνου και οξυγόνου. Υπάρχουν πολλές ιδιότητες του Θεού, όπως η σοφία, η ομορφιά, η χαρά κ.λπ., αλλά υπάρχουν και συνδυασμοί από δύο η περισσότερες από τις επτά βασικές όψεις.

Η Σοφία, για παράδειγμα, είναι η τέλεια ισορροπία Νοημοσύνης και Αγάπης.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%