- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
Απ’ όπου κι αν προέρχεται η βία είναι καταδικαστέα και πρέπει να μένει μακριά από τον άνθρωπο! Δημιουργεί τις πιο τραγικές στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Όμως ήταν αναπόφευκτο ότι στη λωρίδα της Γάζας, την μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, οι έγκλειστοι κάποια στιγμή θα εξεγείροντο. Σε αυτή τη λωρίδα γης που έχει μήκος 41 χιλιόμετρα -από το Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι τον Μαραθώνα- και πλάτος από 6 μέχρι 12 χιλιόμετρα, είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι!
Έχουν ηλεκτρικό τέσσερις ώρες την ημέρα, δεν έχουν τρεχούμενο νερό και εκατοντάδες χιλιάδες ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ούτε να ψαρέψουν δεν μπορούν: τα ψαράδικα επιτρέπεται να ανοίγονται μέχρι 6 μίλια από την ακτή. Και αυτό όταν τους επιτρέπει ο ισραηλινός στρατός, που ανά τακτά διαστήματα, κάθε μερικά χρόνια, εισβάλλει και βομβαρδίζει τη λωριδίτσα. Σαν ταύρος εν υαλοπωλείο.
«Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη. Φύγαμε από την Κρήτη και πήγαμε στην Παλαιστίνη. Ξαναγυρίσαμε στην Κρήτη και ξαναφύγαμε από την Κρήτη και ξαναπήγαμε και εγκατασταθήκαμε μονίμως στην Παλαιστίνη!» Αυτά είχε δηλώσει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 15 Δεκεμβρίου 1981.
Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, νέα γενετική επιστημονική έρευνα σχεδόν επιβεβαίωσε τα λόγια του, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο λαός των Φιλισταίων, που έζησαν στην σημερινή Παλαιστίνη, πιθανώς κατάγονταν από την Ελλάδα.
Πριν περίπου ένα αιώνα οι Αιγυπτιολόγοι βρήκαν αναφορές σε ιερογλυφικά κείμενα του ύστερου 12ου αιώνα π.Χ. ότι ένας λαός (που ταυτίστηκε πιθανώς με τους Φιλισταίους) ταξίδεψε από «τα νησιά» και εισέβαλε στην Κύπρο και στις ακτές της σημερινής νότιας Τουρκίας, Συρίας και Λιβάνου, με τελικό στόχο την ίδια την Αίγυπτο.
Αρχικά αρκετοί επιστήμονες δυσπιστούσαν ότι επρόκειτο για μια μαζική μετακίνηση ανθρώπων και θεωρούσαν ότι επρόκειτο για μια τοπική μίμηση ξένων (μυκηναϊκών και αιγαιακών) συνηθειών, με τις οποίες είχαν έλθει σε επαφή μέσω εμπορικών και άλλων ανταλλαγών.
Το 2016, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αρχαίο νεκροταφείο κοντά στην πόλη Ασκελόν του Ισραήλ, το οποίο περιείχε περίπου 150 σκελετούς ανθρώπων, θαμμένους σε οβάλ τάφους. Τρία χρόνια αργότερα, το 2019, ομάδα γενετιστών και ερευνητών ανέλυσε για πρώτη φορά γενετικά δεδομένα από δέκα σκελετούς ηλικίας 3.600 έως 2.800 χρονών.
Το αρχαίο λιμάνι της Ασκαλώνας (Ασκελόν) χρονολογείται από την νεολιθική εποχή. Η πόλη βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου, 50 χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ και 13 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας.
Το DNA των Φιλισταίων είναι όμοιο με των Κρητικών;
Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, οι Φιλισταίοι φαίνεται πως κατάγονταν από ανθρώπους που είχαν έρθει στην περιοχή της Παλαιστίνης από την Ευρώπη, εκτιμώντας πως οι πιθανότερες περιοχές ήταν το Αιγαίο, η Σαρδηνία, η Κρήτη ή κάποια άλλη περιοχή στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, τα στοιχεία δεν επαρκούν για να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τόπος καταγωγής τους, καθώς το DNA τους εμφανίζει ομοιότητα 25% έως 70% με το DNA αρχαίων σκελετών από την Κρήτη, ενώ αντίστοιχες ομοιότητες προκύπτουν και με ανθρώπους της Ιβηρικής και της Σαρδηνίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ισραηλινής καταγωγής αρχαιογενετίστρια, Μίχαλ Φέλντμαν, του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα της Γερμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, βρήκαν βάσιμες γενετικές ενδείξεις ότι οι Φιλισταίοι κατέφθασαν μαζικά στο νότιο Λεβάντε από την Δύση κατά την μεταβατική φάση μεταξύ της εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, τον 12ο αιώνα π.Χ.
Εκεί, πιστεύεται ότι έζησαν για περισσότερους από πέντε αιώνες, διατηρώντας τα ξεχωριστά πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά, μέχρι που τελικά κατακτήθηκαν από τους Βαβυλώνιους το 604 π.Χ.
Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης
Η καλύτερη μεσημεριανο-απογευματινή παρέα με σύγχρονες ελληνικές επιτυχίες... με την Άννα-Μαρία Νικολαΐδου
close
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
με τον Διαμαντή Κυριακάκη
20:00 - 21:00
Κάθε Τετάρτη
21:00 - 23:00
Δευτέρα - Παρασκευή
23:00 - 23:59
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)