Στέλιος Νικολαΐδης

Πού βρίσκεται η κατοικία των Ολύμπιων Θεών στην πραγματικότητα που μας περιγράφει ο Όμηρος;

today31 Ιανουαρίου, 2022

Background
share close

Όλοι γνωρίζουμε, σύμφωνα με την μυθολογία μας όπως την έχουμε διδαχτεί, πως οι θεοί κατοικούσαν στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Είναι, όμως έτσι; Μία προσεκτικότερη ματιά στο κείμενο, όπου ο Όμηρος μας δίνει μία τόσο κατατοπιστική περιγραφή του τόπου της κατοικίας των θεών, μας δείχνει κάτι τελείως διαφορετικό…

Στην ραψωδία της Οδύσσειας, κεφ. 42, λέει:

«Η μεν άρ ως ειπούσ’ απέβη γλαυκώπις Αθήνη Ούλυμπόνδ’, όθι φασί θεών έδος ασφαλές αεί έμμεναι. Ούτ’ ανέμοισι τινάσσεται ούτε ποτέ όμβρω δεύεται ούτε χιών επιπίλναται, αλλά μάλ’ αίθρη πέπταται ανέφελος, λευκή δ’επιδέδρομεν αίγλη. Τώ ένι τέρπονται μάκαρες θεοί ήματα πάντα. Ενθ απέβη γλαυκώπις, επεί διεπέφραγε κούρη»

«ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ, ΟΙ ΜΠΟΡΕΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΡΕΧΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΤΥΠΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΤΟΥΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ, ΑΣΥΝΝΕΦΗ ΚΕΙ ΠΑΝΩ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΓΑΛΗΝΗ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ, ΚΑΙ ΟΛΟΛΕΥΚΗ ΦΕΓΓΟΒΟΛΗ ΤΟΝ ΖΩΝΕΙ, ΟΠΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΟΙ. ΕΚΕΙ ΠΗΓΕ Η ΑΘΗΝΑ, ΑΦΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΛΚΙΝΟΟΥ.»

Είναι αυτονόητο ότι τον Όλυμπο που ξέρουμε τον κτυπούν και χιόνια και βροχές και άνεμοι και νέφη. Άρα είναι πασιφανές πως ο Όμηρος κάποιον άλλον Όλυμπο εννοεί… Ποιόν όμως και πού; Κάποιον Όλυμπο εννοεί, μάλλον, που λάμπει! Διότι, Όλυμπος σημαίνει ολόλαμπρος, ο Λάμπων. Το λέει καθαρά: «βασιλεύει γαλήνη ατελείωτη, και ολόλευκη φεγγοβολή τον ζώνει».

Εύκολα κανείς μπορεί να παρασυρθεί και να πει ότι είναι το χιόνι που δίνει το ολόλευκο φως, αλλά αν ξανά σκύψουμε στο κείμενο βλέπουμε και εμπεδώνουμε πως «δεν τον κτυπούν οι άνεμοι δεν τον πατούν τα χιόνια».

Ποιος λοιπόν είναι αυτός ο Όλυμπος, η κατοικία των θεών, που περιγράφει ο Όμηρος; Ένα είναι βέβαιο. Ο Όμηρος όπως φαίνεται στα έργα του, ξέρει πάρα πολύ καλά τι λέει!!!

Κάποια στιγμή πρέπει να σκύψουμε με σεβασμό και χωρίς πνευματικές παρωπίδες πάνω από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και τότε θα μας λυθούν πολλές απορίες (αν έχουμε και αν μας ενδιαφέρει). Η Ελληνική Μυθολογία, οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και τα Έπη του Ομήρου μας δείχνουν τις απαντήσεις! Και εμείς επιμένουμε να κοιτούμε το δάχτυλο.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%