Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΟΕ’): η χρήση των ρημάτων «εξοφλώ» και «ξοφλώ»

today1 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Μολονότι το ρήμα ξοφλώ παράγεται από το ρήμα εξοφλώ, οι δύο αυτές λέξεις διαφέρουν σημασιολογικά.
Το εξοφλώ σημαίνει «αποπληρώνω χρέη, επιστρέφω χρήματα που χρωστώ (π.χ. πρόλαβε κι εξόφλησε όλα του τα χρέη προτού να πεθάνει).
Το ξοφλώ που χρησιμοποιείται κυρίως στον αόριστο και στη μετοχή σημαίνει «τελειώνω, δεν με υπολογίζουν πια πως υπάρχω ή πως αξίζω, δεν έχω τίποτα πια να προσφέρω ή να περιμένω, στη ζωή μου, δεν έχω πλέον κανένα μέλλον στον τομέα της δραστηριότητάς μου ή της σταδιοδρομίας μου» (π.χ. από τη στιγμή που ο καρκίνος είναι μεταστατικός, ο καρκινοπαθής είναι πλέον ξοφλημένος / από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο ηθών εναντίον του, ο τάδε υπουργός ξόφλησε ως πολιτικός).

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά τινα (Α’): τα λήγοντα σε –ία ουσιαστικά

Τα ουσιαστικά που λήγουν σε –ία, που τονίζονται δηλαδή στην παραλήγουσα, γράφονται με ιώτα. Παραδείγματα: αδικία, ανεργία, αποτυχία, βιολογία, δοκιμασία, επιτυχία, ζημία, κακία, ομιλία, ομολογία, ταινία, τιμωρία, φιλοσοφία, ψυχολογία κ.ά. Επίσης τα κύρια οινόματα: Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Καππαδοκία, Λαμία, Λευκωσία κ.ά. Εξαιρέσεις: μολονότι τονιζόμενα στην παραλήγουσα, γράφονται με –εία α) Τα ουσιαστικά που παράγονται από ρήματα σε –εύω/-εύομαι, όπως π.χ. βασιλεία (βασιλ-εύω), δουλεία (δουλ-εύω), ειρωνεία (ειρων-εύομαι), νηστεία (νηστ-εύω), […]

today1 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%