Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΟΘ’): τα ρήματα «εξαίρω» και εξαιρώ»

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Το ρήμα εξαίρω σημαίνει 1. (α) κάνω να ξεχωρίσει κάτι από ένα σύνολο (β) δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε κάτι, το προτάσσω αξιολογικά σε σχέση με τα υπόλοιπα, τονίζω κάτι 2. εξυψώνω με επαίνους και εγκώμια, αλλιώς εγκωμιάζω, εκθειάζω: η Ακαδημία Αθηνών εξήρε τον ηρωικό θάνατο του πεσόντος αεροπόρου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του/ η κοινωνία εξαίρει τη φιλανθρωπία των εθνικών ευεργετών.

Το ρήμα εξαιρώ σημαίνει 1. αποκλείω από, δεν συμπεριλαμβάνω (κάποιον/κάτι) από κάποιο: η κυβέρνηση εξαίρεσε τους πολύτεκνους από τα νέα φορολογικά μέτρα που έλαβε 2. (ειδικότερα) αποκλείω πρόσωπο από την εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων, κυρίως στο πλαίσιο νομικής διαδικασίας: ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξαιρεί τον κύριο μάρτυρα υπεράσπισης / ο τάδε δικαστής ζήτησε να εξαιρεθεί από τη σύνθεση του δικαστηρίου.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Γλωσσικά τινα (Π’): τα ρήματα «αποτείνω» και «αποτίω»

Τελευταία, όλο και συχνότερα, ακούμε να κλίνεται εσφαλμένα το ρήμα αποτίω όπως το σχεδόν ομόηχό του ρήμα αποτείνω. To ρήμα αποτίω σημαίνει ξεπληρώνω κάποιο ηθικό κυρίως χρέος, αποδίδω ηθική οφειλή: η πατρίδα αποτίει την ευγνωμοσύνη της προς τους υπέρ αυτής πεσόντες / στον πόλεμο όλοι οι ΄Ελληνες απέτισαν το χρέος τους προς την πατρίδα. Το παραγόμενο ουσιαστικό είναι η απότιση. Το ρήμα αποτείνω δηλώνει πως απευθύνω προς κάποιον κάτι, στρέφω […]

today1 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%