Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΠΔ’): η χρήση των λέξεων «ωρίμαση» και «ωριμότητα»

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Καταρχάς πρέπει να επισημανθεί πως συχνά χρησιμοποιείται εσφαλμένα ο τύπος ωρίμανση αντί του ορθού τύπου ωρίμαση, τον οποίο επιβάλλει η παραγωγή της εν λόγω λέξης από το ρήμα σε –άζω, το ωριμάζω. Με το ρήμα ωριμάζω, λοιπόν, ακολουθείται ό,τι και με τα άλλα ρηματα σε –άζω, όπως αποβιβάζω – αποβίβαση, εκγυμνάζω – εκγύμναση, εκδικάζω – εκδίκαση, εκφράζω – έκφραση, εξετάζω – εξέταση, εξουσιάζω – εξουσίαση, επιβιβάζω – επιβίβαση, εστιάζω – εστίαση, μεταβιβάζω – μεταβίβαση, παρουσιάζω – παρουσίαση κ.λπ., οπότε και ωριμάζω – ωρίμαση. Για να έχουμε ουσιαστικό σε –ανση πρέπει να έχουμε ρήμα σε –αίνω: θερμαίνω – θέρμανση, λειαίνω – λείανση, λιπαίνω – λίπανση, ξηραίνω – ξήρανση, ρυπαίνω – ρύπανση, σημαίνω – σήμανση, υγραίνω – ύγρανση, υφαίνω – ύφανση, ψυχραίνω – ψύχρανση κ.λπ.
Το ουσιαστικό ωρίμαση διαφέρει από το ουσιαστικό ωριμότητα. Η ωρίμαση δηλώνει την κατάσταση που έρχεται ως αποτέλεσμα του ωριμάζω, ενώ η ωριμότητα δηλώνει την ιδιότητα, δηλαδή ό,τι χαρακτηρίζει τον ώριμο, από όπου και παράγεται: Η ωρίμαση των μήλων έγινε φέτος νωρίτερα από ό,τι συνήθως. – Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ωριμότητα της σκέψης αυτού του παιδιού.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Γλωσσικά (ΠΓ’): η χρήση των επιθέτων «ψηλός», «κοντός» και «χαμηλός»

Το επίθετο ψηλ-ός, -ή, -ό χρησιμοποιείται τόσο για ανθρώπους όσο και για πράγματα (π.χ. ψηλός άντρας, ψηλή γυναίκα, ψηλό παιδί, ψηλός φράχτης, ψηλό βουνό, ψηλό δέντρο, ψηλό ταβάνι, ψηλά τακούνια κ.λπ.). Ωστόσο το αντώνυμό του κοντ-ός, -ή, -ό χρησιμοποιείται κυρίως για πρόσωπα, ενώ το αντώνυμό του χαμηλ-ός, -ή, -ό χρησιμοποιείται κυρίως για πράγματα. ΄Ετσι, στα παραπάνω παραδείγματα δεν γίνεται να κάνουμε λόγο για χαμηλό άντρα, χαμηλή γυναίκα ή χαμηλό παιδί, […]

today2 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%