Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΡΒ’): η σημασία των ρημάτων «νοικιάζω», «μισθώνω» και «εκμισθώνω»

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Προκειμένου για οποιοδήποτε οίκημα (κατοικία, γραφείο, κατάστημα κ.λπ.) το ρήμα νοικιάζω ή ενοικιάζω είναι αμφίσημο, αφού σημαίνει τόσο την ενέργεια του ιδιοκτήτη που εισπράττει ενοίκιο για την παραχώρηση της χρήσης ενός χώρου (π.χ. το καλοκαίρι νοικιάζω το πατρικό μου στο νησί σε μια οικογένεια Μιλανέζων), όσο και την ενέργεια του ενοικιαστή, που πληρώνει το ενοίκιο για τη χρήση ενός χώρου (π.χ. στις διακοπές μου στη Ζάκυνθο νοίκιασα αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μου). Εξίσου αμφίσημη είναι και η λέξη ενοίκιο (νοίκι), αφού μπορεί να αφορά είτε τον ιδιοκτήτη είτε τον ενοικιαστή.
Η άρση της αμφισημίας του ρήματος νοικιάζω επιτυγχάνεται με τη χρήση των ρημάτων εκμισθώνω και μισθώνω.
Το ρήμα εκμισθώνω χρησιμοποιείται για τον ιδιοκτήτη (εκμισθωτή) που εισπράττει μίσθωμα για κάποιο ακίνητό του από τον ενοικιαστή (μισθωτή) (π.χ. μετά το θάνατο της μητέρας μου εκμίσθωσα το διαμέρισμά της σέ έναν οφθαλμίατρο).
Το ρήμα μισθώνω χρησιμοποιείται για τον ενοικιαστή (μισθωτή) που δίνει μίσθωμα για ένα ακίνητο σε ιδιοκτήτη (εκμισθωτή), προκειμένου να το χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του (π.χ. μισθώνω ταξί για τις καθημερινές μου μετακινήσεις).
Ο όρος που χρησιμοποιείται για το ενοίκιο που συμφωνείται να πληρώνει ο μισθωτής στον εκμισθωτή για τη χρήση ενός ακινήτου, λέγεται μίσθιο ή μίσθωμα.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.blogspot.gr

 

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Περί της κοινοτοπίας του κακού

Αυτό τον καιρό προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία «Hannah Arendt» της γερμανίδας ενδιαφέρουσας σκηνοθέτιδας Μαργκαρέτε φον Τρόττα. ‘ Οπως εμφαίνεται από τον τίτλο, η εν λόγω ταινία αναφέρεται στη γερμανοεβραϊκής καταγωγής, αλλά πολιτογραφημένη αμερικανίδα, φιλόσοφο Χάννα ΄Αρεντ (1906-1975). Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει ας αναφερθούν δύο: Οι ρίζες του ολοκληρωτισμού (1951), στο οποίο αναλύει την ανάπτυξη του αντισημιτισμού και του ιμπεριαλισμού στο πλαίσιο του εθνικού κράτους, επισημαίνοντας τη σύγκλιση […]

today2 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%