Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΡΓ’): η σημασία των λέξεων «εγκύπτω» και «ενσκήπτω»

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Σύνηθες φαινόμενο είναι να συγχέονται, πιθανότατα λόγω ομοηχίας, τα ρήματα εγκύπτω και ενσκήπτω, μολονότι δεν έχουν μεταξύ τους καμία ετυμολογική ή σημασιολογική συγγένεια.
Το ρήμα εγκύπτω (< εν+κύπτω) σημαίνει: 1. σκύβω και εξετάζω με προσοχή κάτι (αντικείμενο, γεγονός, κατάσταση, ζήτημα, υπόθεση κ.λπ.), προσηλώνω το ενδιαφέρον μου σε κάτι (π.χ. ο αρμόδιος υπουργός εγκύπτει στα πρόσφατα φαινόμενα φυλετικής βίας) 2. καταγίνομαι συστηματικά και με ζήλο με κάτι (π.χ. ο αδελφός μου εγκύπτει τελευταία στην πρώιμη χριστιανική εποχή).
Το ρήμα ενσκήπτω (< εν+σκήπτω) σημαίνει (για δυσμενή φαινόμενα) εμφανίζομαι αιφνιδιαστικά καί πλήττω με ορμή (π.χ. χιονοθύελλα / διμύ ψύχος / καύσωνας / επιδημία ενέσκηψε στη χώρα μας), ορμώ μέσα, εισορμώ εναντίον, επιτίθεμαι με σφοδρότητα (π.χ. έξω φρενών ενέσκηψε ο υπάλληλος στο γραφείο του προϊσταμένου του / με άγριες διαθέσεις ενέσκηψε η πεθερά στο σπίτι του τέως γαμπρού της).

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΡΒ’): η σημασία των ρημάτων «νοικιάζω», «μισθώνω» και «εκμισθώνω»

Προκειμένου για οποιοδήποτε οίκημα (κατοικία, γραφείο, κατάστημα κ.λπ.) το ρήμα νοικιάζω ή ενοικιάζω είναι αμφίσημο, αφού σημαίνει τόσο την ενέργεια του ιδιοκτήτη που εισπράττει ενοίκιο για την παραχώρηση της χρήσης ενός χώρου (π.χ. το καλοκαίρι νοικιάζω το πατρικό μου στο νησί σε μια οικογένεια Μιλανέζων), όσο και την ενέργεια του ενοικιαστή, που πληρώνει το ενοίκιο για τη χρήση ενός χώρου (π.χ. στις διακοπές μου στη Ζάκυνθο νοίκιασα αυτοκίνητο για τις […]

today2 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%