Κείμενα

Ορθογραφικά (ΙΘ’): οι ομόηχες λέξεις «εγχείρηση» και «εγχείριση»

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Η λέξη εγχείρηση είναι αρχαία (πβ. Γαληνού, Ανατομικαί εγχειρήσεις), δηλώνει τη χειρουργική επέμβαση καί γράφεται με –η-, γιατί παράγεται από το αρχαίο ρήμα εγχειρώ,   (αρχική σημασία= θέτω την χείρα), δηλαδή χειρουργώ. Από το ρήμα εγχειρώ, εκτός από τη λέξη εγχείρηση, έχουμε τις λέξεις εγχειρητικός, μετεγχειρητικός και εγχείρημα (=επέμβαση, προσπάθεια).

Η λέξη εγχείριση είναι παράγωγο του αρχαίου ρήματος εγχειρίζω  και σημαίνει «την πράξη  του να δίνεις κάτι στα χέρια κάποιου ή να του απονέμεις μια διάκριση» (π.χ. εγχείριση επιστολής, διπλώματος, τιμητικής διάκρισης κ.λπ.).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Περί των θηλυκών επωνύμων (Β’)

Ως γνωστόν, τα θηλυκά επώνυμα σχηματίζονται από τη γενική ενικού του αντίστοιχου ανδρικού επωνύμου. Ως γνωστόν επίσης, τα ανδρικά επώνυμα, όπως άλλωστε όλα τα επίθετα, είναι κλιτά μέρη του λόγου. Μόνο τα θηλυκά επώνυμα δεν κλίνονται, αφού παραμένουν πάντοτε στη γενική. ΄Ετσι, λέμε π.χ. η Αλέκα Μαβίλη, της Αλέκας Μαβίλη, την Αλέκα Μαβίλη. Τελευταία ωστόσο έχει προκύψει, δεν ξέρω πόθεν, και τείνει να καθιερωθεί η συνήθεια κάποια ανδρικά επώνυμα που […]

today2 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%