Κείμενα

Ορθογραφικά τινα (Δ’): οι ομόηχες λέξεις «μήτρα» και «μίτρα»

today1 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Η μήτρα είναι το κοίλο, μυώδες όργανο του γυναικείου γεννητικού συστήματος σε όλα τα θηλαστικά που έχει τον προορισμό να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο μέχρι αυτό να αναπτυχθεί πλήρως. Μεταφορικά χρησιμοποιείται με την έννοια του λίκνου για να δηλωθεί ο χώρος, το περιβάλλον όπου διαμορφώνονται αρχές, ιδέες, πολιτισμοί κ.λπ., που αποκτούν στη συνέχεια μεγάλη διάδοση και ακτινοβολία: η αρχαία Ελλάδα υπήρξε η μήτρα, στην οποία κυοφορήθηκε ο δυτικός πολιτισμός. Με τη λέξη μήτρα, συνώνυμη των λέξεων καλούπι, εκμαγείο και φόρμα, ορίζουμε επίσης κάθε κοίλο εξάρτημα ορισμένου σχήματος, μέσα στο οποίο χύνονται διάφορες ύλες που λειώνουν εύκολα, για νά αποκτήσουν καθώς στερεοποιούνται το συγκεκριμένο σχήμα και τη μορφή του εν λόγω εξαρτήματος: έβγαζε πολλά αντίγραφα μικρογλυπτικής από την ίδια μήτρα.
Η λέξη μίτρα αναφέρεται στο χρυσοποίκιλτο κάλυμμα της κεφαλής, που φέρουν οι ορθόδοξοι επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι κατά την τέλεση των λειτουργικών τους καθηκόντων.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Ορθογραφικά τινα (Γ’): τα ομόηχα επίθετα «σατιρικός» και «σατυρικός»

Το επίθετο σατιρικός σημαίνει αυτόν που σχετίζεται με το λογοτεχνικό είδος (έμμετρο ή πεζό) της σάτιρας, στο οποίο ασκείται κριτική, με σκωπτικό τρόπο, σε πρόσωπα και καταστάσεις της κοινωνίας με σκοπό τη διόρθωσή τους. ΄Αρα το επίθετο σατιρικός είναι συνώνυμο του σκωπτικού, του ειρωνικού, του επικριτικού, του κοροϊδευτικού (π.χ. ο Γ. Σουρής ήταν γνωστός σατιρικός ποιητής / έχει μονίμως σατιρική διάθεση / ο σατιρικός του χαρακτήρας βγαίνει τελικά στα γραπτά […]

today1 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%