Κείμενα

Οι εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση

today10 Σεπτεμβρίου, 2013

Background
share close

Είναι πανίσχυρη και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Οι εικόνες και ο λόγος της διαθέτουν τη δύναμη να σμιλεύουν συνειδήσεις και να αυξομειώνουν τις διαθέσεις των ανθρώπων. Ο λόγος, βέβαια, για την τηλεόραση, η οποία μαζί με το ραδιόφωνο και τον τύπο αποτελούν την τέταρτη εξουσία.

Ξεκίνησε, εδώ και κάποιες δεκαετίες, με πολλές ελπιδοφόρες προοπτικές και κατέληξε, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, ένα όργανο αποβλακωτικής προπαγάνδας. Έτσι, τα τελευταία χρόνια πλημμυρίσαμε από προχειροφτιαγμένες σειρές, από τηλεοπτικές συζητήσεις πολιτικών στην ψεύτικη ξύλινη γλώσσα τους και από ένα πλήθος εκπομπών μαγειρικής, οι οποίες προσπαθούν να «μυήσουν» τους Έλληνες στα τερψιλαρύγγια μυστικά. Συνταγές και συνδυασμοί υλικών απίθανοι, ώρες ολόκληρες αφιερωμένες στην κατασκευή καινούργιων φαγητών και γλυκών. Υπερβολική προβολή μιας τέχνης, από τα δημιουργήματα της οποίας δεν απομένει τίποτα. Και την προβάλλουν στην Ελλάδα, μια χώρα που ποτέ δεν έπασχε από ποικιλία γεύσεων και προϊόντων αγνών.

Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους, ότι όσο πιο απλή και καθαρή είναι η τροφή τόσο καλύτερη είναι και η υγεία του πεπτικού συστήματος.

Η ανεξέλεγκτη ανάμειξη διαφόρων υλικών στο φαγητό (αποτέλεσμα της φαντασίας των αυτοτιτλοφορούμενων σεφ) μπορεί να προξενήσει στομαχικές διαταραχές, αφού όλα στη μαγειρική είναι χημεία.

Κατά τη γνώμη μου, η τηλεόραση ως μέσον ψυχαγωγίας και διασκέδασης, θα μπορούσε να καθιερώσει καινούργιες εκπομπές που αφορούν τις τέχνες, τη γεωγραφία, τα ήθη και έθιμα λαών και τόπων,

την ιστορία, τη φύση και δεκάδες άλλα θέματα, που δεν αφορούν μόνο το στομάχι και τις εμμονές του.

Αλλά μήπως φταίμε και όλοι εμείς που δεχόμαστε παθητικά ό,τι μας σερβίρουν, χωρίς να έχουμε τη δύναμη να κλείσουμε τη συσκευή και να συγκεντρωθούμε σε πιο δημιουργικές ασχολίες;

Τόνια Μασουρίδου

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διάφορα

Διαστημικό ξενοδοχείο με μηδενική βαρύτητα

Μια αμερικανική εταιρεία ετοιμάζεται να επενδύσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βαρκελώνη, κατασκευάζοντας ένα διαστημικό ξενοδοχείο, που ξεφεύγει κατά πολύ από τις… γήινες προδιαγραφές! Με εμπνευστή της ιδέας τον Ισπανό αρχιτέκτονα Erik Morvan, το Space Mobilona θα κατασκευαστεί σε ένα τεχνητό νησί και αναμένεται να είναι το ψηλότερο ξενοδοχείο στην Ευρώπη με αρκετές επιπλέον καινοτομίες.   Υπερ-φουτουριστικό design, πολυτελείς κατοικίες και 2.000 και πλέον σουίτες αναμένεται να προσελκύσουν διασήμους […]

today9 Σεπτεμβρίου, 2013 1

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%