Κείμενα

Η γοργόνα του Μεγαλέξανδρου και η κα Ρεπούση

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Μεγάλωσα, όπως και χιλιάδες άλλα ανά τους αιώνες Ελληνόπουλα, με την ιστορία της γοργόνας, αδελφής του Μεγαλέξανδρου, η οποία εδώ και αιώνες σταματάει τα πλοία καταμεσής του πελάγους για να ρωτήσει εναγωνίως τον καπετάνιο τους αν ζει ο αδελφός της ή όχι. Κι αν ο καπετάνιος απαντήσει αφελώς πως ο Μεγαλέξανδρος έχει πεθάνει, η γοργόνα εξοργίζεται και βυθίζει το πλοίο από το κακό της. Αν όμως ο καπετάνιος απαντήσει πως ο Μεγαλέξανδρος ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει, η γοργόνα ευχαριστιέται κι επιτρέπει στον καπετάνιο να συνεχίσει το ταξίδι του.
Τελευταία όμως, ύστερα από τις τόσες πολλές ιστορικές ανατροπές και τις αναθεωρήσεις διαφόρων ιστορικών συμβάντων που έχουμε διδαχθεί στο σχολείο (λ.χ. ο χορός του Ζαλόγγου, το κρυφό σχολειό, ο συνωστισμός των Σμυρναίων που εγκατέλειπαν την πόλη τους κ.ά.), έχω καταντήσει εξαιρετικά δύσπιστος ως προς την εγκυρότητα της ελληνικής ιστοριογραφίας καθώς και ως προς τις γνώσεις των εκπροσώπων της, πλην ορισμένων βέβαια εξαιρέσεων. Διατηρώ ως εκ τούτου σοβαρότατες αμφιβολίες, επιφυλάξεις και ως προς την ιστορική αλήθεια του θρύλου, που αφηγήθηκα παραπάνω. Θερμοπαρακαλώ, λοιπόν, την κα Ρεπούση, της οποίας εκτιμώ ιδαίτερα την ιστορική επιστημοσύνη, την κατάρτηση, να στέρξει να διαφωτίσει τον Ελληνισμό ως προς την ιστορικότητά του και, εφόσον αυτός είναι ιστορικά λανθασμένος, να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να αρθεί άλλη μία παραπληροφόρηση των Ελληνοπαίδων, η οποία μολύνει την ιστορική τους κρίση, και να αποκατασταθεί η αλήθεια. Γιατί φρονώ πως δεν είναι δυνατόν να λέγονται ιστορικές αναλήθειες ή να γράφονται χονδροειδείς ανακρίβειες για προσωπικότητες του διαμετρήματος ενός Μεγαλέξανδρου.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΡΕ’): οι λεγόμενες «διπλόκλιτες» ή «διπλοσχημάτιστες» ή «ετερόκλιτες» λέξεις

Στη γλωσσολογία, διπλόκλιτες ή διπλοσχημάτιστες ή ετερόκλητες λέξεις καλούνται τα αρσενικού γένους στον ενικό αριθμό ουσιαστικά, τα οποία στον πληθυντικό αριθμό αλλάζουν γένος και επομένως ακολουθούν άλλη κλίση. Τέτοια ουσιαστικά είναι λόγου χάριν: ο πλούτος – τα πλούτη (ενικός «το πλούτος» δεν υπάρχει), ο βράχος – οι βράχοι αλλά και τα βράχια (ενικός «το βράχι» δεν υπάρχει), ο λόγος – οι λόγοι / τα λόγια, ο χρόνος - οι χρόνοι […]

today2 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%