Σινεμά - TV

Top Gun: Γιατί παραλίγο να ματαιωθεί η κυκλοφορία της ταινίας

today17 Μαΐου, 2021

Background
share close

Μπορεί να πέρασαν 35 χρόνια από τότε, ωστόσο ο Τομ Κρουζ έγραψε ιστορία στον ρόλο του πιλότου μαχητικών αεροσκαφών, στην μεγάλη εμπορική επιτυχία των ‘80s, Top Gun.

Η ταινία για τις αέρινες σιωπές των πιλότων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας κυκλοφόρησε στο σινεμά το καλοκαίρι του 1986 και εγκαθίδρυσε το όνομα του Τομ Κρουζ μεταξύ των μεγαλύτερων αστέρων του Χόλιγουντ, θέση που διατήρησε ο ηθοποιός για δεκαετίες.

Η επιτυχία του Top Gun ήταν τέτοια, που το φθινόπωρο, ο αστέρας ετοιμάζεται να φορέσει και πάλι τη στολή του πιλότου για μια νέα ταινία με τίτλο Top Gun: Maverick.

Μπορεί να πέρασαν 35 χρόνια από τότε, ωστόσο ο Τομ Κρουζ έγραψε ιστορία στον ρόλο του πιλότου μαχητικών αεροσκαφών, στην μεγάλη εμπορική επιτυχία των ‘80s, Top Gun.

Η πρώτη ταινία έκανε θραύση στους κινηματογράφους το 1986 συγκεντρώνοντας 356,8 εκατομμύρια δολάρια, τον υψηλότερο αριθμό εσόδων από οποιαδήποτε άλλη ταινία εκείνη τη χρονιά. Κι αν η παραγωγή τότε δεν δυσκολεύτηκε να πείσει τον Τομ Κρουζ να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, το διαστημικό δυστύχημα του Τσέλεντζερ γέμισε τους υπεύθυνους του Top Gun αμφιβολίες για την επιτυχία της στη μεγάλη οθόνη.

Τι έκανε τον Τομ Κρουζ να πει το μεγάλο «ναι»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνια από την κυκλοφορία του Top Gun στον κινηματογράφο, το Variety μίλησε με τον παραγωγό της ταινίας Τζέρι Μπρούκχαϊμερ.

«Θέλαμε τον Τομ αφού τον είδαμε στις “Σκοτεινές μπίζνες ενός πρωτάρη”» θυμάται σήμερα και εξηγεί πως τον έπεισαν να βρεθεί στην αεροπορική βάση «Ελ Σέντρο» της Καλιφόρνιας όπου θα πραγματοποιούσε πτήση με μαχητικό.

Η ταινία «σκοτεινές μπίζνες ενός πρωτάρη» περιλαμβάνει την κλασική πλέον σκηνή του Τομ Κρουζ, στην οποία χορεύει με το εσώρουχο στο σαλόνι του σπιτιού του.

«Τον ανέλαβαν, τον έβαλαν σε ένα F-14 τον αναποδογύρισαν και έκαναν όλα εκείνα τα κόπλα ώστε να είναι βέβαιο πως δεν θα ξαναμπεί σε πιλοτήριο» λέει ο Μπρούκχαϊμερ. Ωστόσο, ο Τομ Κρουζ, γνωστός για την λατρεία του για τις σκηνές δράσης (τις γυρίζει συχνά χωρίς κασκαντέρ) κατέβηκε από το αεροπλάνο και αμέσως τηλεφώνησε στον παραγωγό, δηλώνοντας πως θέλει να κάνει την ταινία.

Γιατί το στούντιο δεν ήθελε την ταινία Top Gun

Εκείνη την περίοδο είχε κυκλοφορήσει στην αμερικανική τηλεόραση μια σειρά με θέμα την πολεμική αεροπορία, η οποία και είχε «κοπεί» λόγω χαμηλής τηλεθέασης. Πίστευαν λοιπόν από την Paramount πως μια ταινία με παρόμοιο θέμα δεν θα ενδιέφερε το κοινό.

Στην δυσπιστία αυτή ήρθε να προστεθεί το παγωμένο κοινό του Χιούστον, όπου προβλήθηκε πιλοτικά το Top Gun, πριν κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους. «Κάναμε την δοκιμαστική προβολή στο Χιούστον. Το κοινό ήταν απαθές και έμοιαζε σαν να είχαμε μια “πατάτα” στα χέρια μας. Όταν όμως ήρθαν οι κάρτες (το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της ταινίας), βαθμολόγησαν την ταινία με υψηλή βαθμολογία και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί» λέει σήμερα ο παραγωγός του Top Gun.

Ωστόσο, αργότερα συνειδητοποίησαν πως η προβολή είχε γίνει μόλις δυο μέρες μετά την τραγωδία του Τσάλεντζερ και καθώς έγινε στο Χιούστον, το κοινό είχε φίλους, ακόμη και συγγενείς που εμπλέκονταν σε εκείνο το δυστύχημα.

Το δυστύχημα του Τσάλεντζερ που συγκλόνισε τον κόσμο


Η έκρηξη του Τσάλεντζερ σημειώθηκε μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του διαστημικού λεωφορείου, μία ολοκληρωτική καταστροφή, την οποία παρακολουθούσαν ζωντανά στην τηλεόραση εκατομμύρια Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιανουαρίου 1986.

Η αποστολή είχε αναβληθεί για έξι ημέρες λόγω κακών καιρικών συνθηκών και τεχνικών προβλημάτων. Το πρωί της 28ης Ιανουαρίου παρά το αρκετό κρύο και τις προειδοποιήσεις των μηχανικών που είχαν προειδοποιήσει ότι οι δακτύλιοι που σφραγίζουν τους πυραύλους προώθησης ήταν ευάλωτοι στις χαμηλές θερμοκρασίες, η εκτόξευση προχώρησε.

Οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό και στις 16.39 (ώρα Γκρίνουιτς) το Challenger εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Το Challenger φιλοξενούσε ένα από τα πιο ετερόκλητα πληρώματα της NASA, το οποίο αποτελούνταν και από την καθηγήτρια λυκείου Κρίστα Μακόλιφ, την πρώτη Αμερικανίδα πολίτη που επιλέχθηκε να ταξιδέψει στο διάστημα.

Πηγή: iefimerida.gr



Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%