Σινεμά - TV

«Une femme coquette»: Το «χαμένο» φιλμ του Ζαν Λυκ Γκοντάρ προβάλλεται στο YouTube

today22 Φεβρουαρίου, 2017

Background
share close

Πρόκειται για ταινία μικρού μήκους, για την οποία πολλοί πίστευαν ότι είχε χαθεί…

Μια ταινία του τρομερού παιδιού του γαλλικού κινηματογράφου Ζαν Λυκ Γκοντάρ προβάλλεται στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για ταινία μικρού μήκους, για την οποία πολλοί πίστευαν ότι είχε χαθεί. Πολύ πριν γυρίσει τα αριστουργήματά του: «Με κομμένη την Ανάσα» και «Περιφρόνηση», ο Γκοντάρ είχε γράψει και σκηνοθετήσει την ταινία «Une femme coquette», που δεν παίχθηκε ποτέ στους κινηματογράφους.

https://www.youtube.com/watch?v=DzpFi0uBmzs

Η ταινία, δεκάλεπτης διάρκειας, γυρίστηκε το 1955, στη Γενεύη, με κάμερα 16 χιλιοστών και βασίζεται στην ιστορία «Le Signe» του συγγραφέα της νατουραλιστικής σχολής Γκυ ντε Μωπασάν.

Ο Γκοντάρ υπογράφει ως Hans Lucas, ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ως κριτικός κινηματογράφου. Πρωταγωνιστές είναι η Maria Lysandre, η οποία δεν ξαναέπαιξε έκτοτε και ο Roland Tolmatchoff. Η μουσική επενδύεται με έργα του Μπαχ, ενώ αγγλικοί υπότιτλοι προστέθηκαν στο βίντεο.

Η ταινία βασίζεται στην επιστολή της νεαρής γυναίκας, η οποία διηγείται τις μύχιες σκέψεις της σε μια φίλη: γυρνώντας με τα πόδια στο σπίτι για να ετοιμάσει το φαγητό, αναστατώθηκε βλέποντας μια πόρνη στο παράθυρο να «προσκαλεί» πελάτες. Στην επιστολή περιγράφει τα ανάμεικτα συναισθήματα που της προκάλεσε αυτή η εικόνα, θαυμασμό, περιφρόνηση και σεβασμό ταυτόχρονα γι’  αυτήν τη γυναίκα. Στην ταινία κάνει μια πολλή σύντομη εμφάνιση και ο ίδιος ο Γκοντάρ (τον αναγνωρίζουμε αμέσως με τα διάσημα γυαλιά του), φορώντας αδιάβροχο, γοητευμένος από την πόρνη που του κάνει νεύμα από το παράθυρο.

Στη βιογραφία του για τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ο Αντουάν ντε Βασκ χαρακτηρίζει την ταινία απελευθερωμένη, οικεία, γρήγορη, διεστραμμένη: εδώ η γυναίκα αποτελεί λεία για τον άντρα που την κυνηγά, την πληρώνει, την καταναλώνει, αυτή ωστόσο είναι ζωντανή, αέρινη. ‘Ηδη με το πρωτόλειο αυτό, ο Γκοντάρ γίνεται ένας καλλιτέχνης του είδους.

 

Πηγή: protothema.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%