Μουσική

Προσβάσιμες στο κοινό οι ηχογραφήσεις του Λου Ριντ

today3 Μαρτίου, 2017

Background
share close

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης απέκτησε τα αρχεία του αείμνηστου Λου Ριντ, του τραγουδιστή των θρυλικών Velvet Underground και σκοπεύει προσεχώς να θέσει τις χιλιάδες ηχογραφήσεις και τα γραπτά του κείμενα στη διάθεση του κοινού.

Το δίκτυο δημοσίων βιβλιοθηκών της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους το επιβλητικό κεντρικό κτίριο της 5ης Λεωφόρου, ένα από τα διασημότερα μνημεία της πόλης, ανακοίνωσε την απόκτηση των αρχείων χθες, ημέρα των γενεθλίων του Λου Ριντ, ο οποίος πέθανε το 2013 και, αν ζούσε, θα γινόταν 75 ετών.

«Το όνειρό μου πάντα ήταν η δουλειά του Λου, στο σύνολό της, να είναι προσβάσιμη στο κοινό», δήλωσε με ικανοποίηση η χήρα του, καλλιτέχνις Λόρι ‘Αντερσον.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν 3.600 ηχητικές εγγραφές και 1.300 βίντεο καθώς και γραπτά κείμενα και φωτογραφίες, σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης που εκθέτει ήδη δείγμα της νέας της συλλογής, όπως σημειωματάρια και ένα μέρος της αλληλογραφίας του Λου Ριντ.

Η επεξεργασία των αρχείων αυτών είναι το αποτέλεσμα μιας σχολαστικής συλλογής και ταξινόμησης που άρχισε η Λόρι Άντερσον αμέσως μετά τον θάνατο του συζύγου της.

«Για να δεις μια ζωή στο σύνολό της, χρειάζεται χρόνος. Τώρα που αυτό το πρώτο στάδιο στην επεξεργασία των αρχείων τελείωσε, μπορούμε να αρχίσουμε να παίρνουμε κάποια απόσταση και να διακρίνουμε ορισμένα εντυπωσιακά μοτίβα στη δουλειά που επιτέλεσε ο Λου στη μακρά και πλούσια καλλιτεχνική ζωή του», δήλωσε η Λόρι.

Στους κόλπους του νεοϋορκέζικου συγκροτήματος Velvet Underground, ο Λου Ριντ βύθισε τη ροκ στο σύμπαν της σύγχρονης τέχνης και αντλούσε τους στίχους του από μια ωμή πραγματικότητα φτιαγμένη από ναρκωτικά και σεξ.

Το «The Velvet Underground and Nico», που κυκλοφόρησε το 1967 σε παραγωγή ‘Αντι Γουόρχολ, συνδύαζε τη γραφική τέχνη, με τη διάσημη μπανάνα στο εξώφυλλο του δίσκου, με το σκληρό ροκ, σε πλήρη αντίθεση με την ελαφριά ποπ που ήταν τότε της μόδας.

Ο Λου Ριντ στη συνέχεια ακολούθησε σόλο σταδιοδρομία με πολλές επιτυχίες όπως το «Walk on the wild side» (1972), του οποίου την παραγωγή ἐκανε ο Ντέιβιντ Μπάουι.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%