Μουσική

Κλεμμένο το Stairway to Heaven των Led Zeppelin;

today13 Απριλίου, 2016

Background
share close

Ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυξακουσμένα τραγούδια του θρυλικού συγκροτήματος της ροκ, των Led Zeppelin, ο ροκ ύμνος τους Stairway to Heaven αντηχεί αυτόν τον καιρό όχι σε αίθουσες συναυλιών αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, καθώς ετοιμάζεται να εκδικαστεί η περίφημη αγωγή που έκαναν τα μέλη του συγκροτήματος Spirit εναντίον των Led Zeppelin με την κατηγορία της κλοπής του τραγουδιού.

43 χρόνια μετά από την πρώτη του κυκλοφορία, το Stairway to Heaven είναι μια από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος και έχει αποφέρει στους κατηγορούμενους σήμερα Τζίμι Πέιτζ και Ρόμπερτ Πλαντ εκατομμύρια δολάρια κέρδη.

Οι Spirit τους κατηγορούν ότι τους έκλεψαν την μουσική, ενώ την αγωγή κατέθεσαν τα παιδιά του κιθαρίστα των Spirit, Ράντι Καλιφόρνια, ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή, και ζητούν πνευματικά δικαιώματα ισχυριζόμενοι ότι το Stairway toy Heaven είναι στην πραγματικότητα το τραγούδι Taurus που έγραψε ο πατέρας τους.

Το κομμάτι αυτό κυκλοφόρησε το 1968, τρία χρόνια πριν από το Stairway to Heaven, ενώ εκείνη την περίοδο οι Zeppelin έκαναν περιοδεία μαζί με τους Spirit.

Σύμφωνα με το Time οι δικηγόροι των Led Zeppelin ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί η δίκη στις ΗΠΑ, καθώς, το συγκρότημα έχει έδρα τη Βρετανία, ωστόσο, η ένστασή τους απορρίφθηκε και η δίκη θα γίνει κανονικά. Αν οι κληρονόμοι των Spirit κερδίσουν τη δίκη θα τους επικυρωθεί αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Το τραγούδι γράφτηκε το 1971 από τους Λεντ Ζέπελιν και έχει ομοιότητες όπως μπορεί ο καθένας να ακούσει με το ορχηστρικό κομμάτι Taurus που είχε κυκλοφορήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ο Τζίμι Πέιτζ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες γελοιότητες. Θα παρουσιαστεί ενώπιον του σώματος των ενόρκων στις 10 Μαΐου για να παρουσιάσει μαζί με τον Ρόμπερτ Πλαντ τα επιχειρήματά τους.

Πηγή: thetoc.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%