Διασκέδαση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ : Θεμιστοκλής Καρποδίνης “Κοντραμπατζήδες”

today4 Φεβρουαρίου, 2019

Background
share close

Μάρκος Βαμβακάρης, Κώστας Ρούκουνας, Γιάννης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Σέμσης, Κώστας Σκαρβέλης, Γιώργος Καμβύσης, Μανώλης Χιώτης, Παναγιώτης Τούντας, Απόστολος Χατζηχρήστος, Σπύρος Περιστέρης. Όλοι τους θρυλικοί συνθέτες της λαϊκής μας μουσικής και υπεύθυνοι γι’ αυτά τα δώδεκα, ως επί το πλείστον προπολεμικά, ρεμπέτικα τραγούδια που ξαναφέρνει στη δισκογραφία ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης με μια παρέα μουσικών και φίλων, στο άλμπουμ «Κοντραμπατζήδες».

Τραγούδια που αποδίδονται λιτά και με πάθος, ώστε να λάμψει η αλήθεια και η δύναμη τους, που δε σκονίζεται από το χρόνο που μεσολάβησε από την εποχή που γράφτηκαν, χωρίς καμιά διάθεση ρομαντισμού ή αγιοποίησης.

Το άλμπουμ θα παρουσιαστεί ζωντανά την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στις 20:00, στην Κληματαριά της πλατείας Θεάτρου.

Είναι εντυπωσιακός ο ώριμος τρόπος που τα ερμηνεύει ο νεότατος Θεμιστοκλής Καρποδίνης, σ’ αυτή την πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Πάρο, σπούδασε λαϊκή και παραδοσιακή μουσική και έπειτα υποκριτική. Τα ακούσματα του λαϊκά και παραδοσιακά, αποτελούν  ένα βασικό μέσον της καλλιτεχνικής του έκφρασης από τα εφηβικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Ο δίσκος είναι αποτέλεσμα των εμπειριών του και της βαθιάς του ανάγκης να πάρει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή το τραγούδισμα του στο ρεμπέτικο. Είναι η υλοποίηση ενός ονείρου , το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία και πρωτοστασία του αδελφικού του φίλου Φοίβου Κοντογιάννη και στην πορεία αγκαλιάστηκε από ουκ ολίγους φίλους, εξαίρετους καλλιτέχνες και συναδέλφους, που έπαιξαν μοναδικό και πολύ ουσιαστικό ρόλο, ώστε να υλοποιηθεί αυτό που είχε φανταστεί με το νου και την καρδιά του.
Τραγούδια περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, που ακούγονται σημερινά και αιώνια: Ας μη ξημέρωνε ποτέ, Το καναρίνι, Πέντε Έλληνες στον Άδη, Για σένα μαυρομάτα, Μην ορκίζεσαι βρε ψεύτρα και βέβαια το ομώνυμο.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ φιλοξενεί έργο του λαϊκού ζωγράφου Σπύρου Παπαγιαννόπουλου.

Κυκλοφορεί από τη Violins Productions.

Βιογραφικό
Ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης είναι απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΑΤΕΙ Ηπείρου και της Δραματικής Σχολής «ΕΜΠΡΟΣ», έχει συνεργαστεί και πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις σε σκηνοθεσία των : Μάνιας Παπαδημητρίου, Γιάννη Σκουρλέτη, Νίκου Αρμάου, Πέτρου Ζούλια, Γιάννη Οικονομίδη και Δήμου Αβδελιώδη. Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στο “Αμάρτημα της Μητρός μου” του Γ. Βιζυηνού και στον μονόλογο “Όνειρο στο Κύμα & Έρως-Ήρως” του Αλ. Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία του Δ. Αβδελιώδη.
Οι Κοντραμπατζήδες είναι η πρώτη του δισκογραφική παρουσία.

Κοντραμπατζήδες: Ονομασία όσων έκαναν λαθρεμπόριο μέσω θαλάσσης, κυρίως στα παράλια της Μικράς Ασίας. Είχαν δικό τους κώδικα τιμής και υπήρξαν σε πολλές περιπτώσεις δημοφιλείς ήρωες μέσα από τη φιλολαϊκή τους δράση (αγαθοεργίες, υποστήριξη των αδυνάτων κ.λπ.), και τον περιπετειώδη βίο τους.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%