Μουσική

Ταυτόχρονα 9 συμφωνίες του Μπετόβεν σε 9 ευρωπαϊκές πόλεις

today3 Ιουνίου, 2021

Background
share close

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ορχήστρα musicAeterna υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή και η χορογράφος Sasha Waltz συμμετέχoυν στο μεγάλο μουσικό γεγονός του τηλεοπτικού σταθμού ARTE, παρουσιάζοντας την Εβδόμη του Ludwig van Beethoven στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών σε απευθείας μετάδοση σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Ludwig van Beethoven και τις 9 Συμφωνίες του σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες, την Κυριακή 6 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που μεταδίδεται ζωντανά σε όλη την Ευρώπη. Η μετάδοση θα αρχίσει στις 2:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη, τη γενέτειρα του σπουδαίου γερμανού μουσουργού, και θα ολοκληρωθεί στις 11:00 το βράδυ στη Βιέννη, στην οποία ο Beethoven άφησε την τελευταία του πνοή.

Η Eυρώπη βλέπει Ελλάδα

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει την ευκαιρία στο διεθνές κοινό να απολαύσει μαζί μας στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών μια μεγαλειώδη συναυλία κλασικής μουσικής, που σπανιότατα φιλοξενείται σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο χτίστηκε σε μια θέση μοναδικής φυσικής ομορφιάς τον 4ο αι. π.Χ.

Αυτό το σπάνιο πανευρωπαϊκό μουσικό γεγονός υλοποιείται από τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE σε συνεργασία με την ZDF (Kρατική Γερμανική Τηλεόραση) και την Unitel, κορυφαίο διεθνή διανομέα τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής, με το Μέγαρο να «ταξιδεύει» εκτός αθηναϊκών τειχών και να παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, στις 8:00 μ.μ., τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, με τον διεθνούς φήμης έλληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει τη musicAeterna.

Με το διάσημο σύνολο συμπράττει η Sasha Waltz, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία ετοίμασε ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς μια νέα χορογραφία σε παγκόσμια πρεμιέρα, ένα έργο με 12 χορευτές εμπνευσμένο από την κινησιολογία των αρχαιοελληνικών ιεροτελεστιών που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο αλλά και τη μουσική του Beethoven (II. Allegretto-Δεύτερο Μέρος της Έβδομης Συμφωνίας).

Η Ελλάδα βλέπει Ευρώπη

Το ΜΜΑ προσφέρει δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό τη μετάδοση όλων των συναυλιών σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του. Η ροή του κοινού θα είναι ελεγχόμενη με δελτία προτεραιότητας (διαδικτυακή κράτηση στην ιστοσελίδα του Μεγάρου). Την προβολή θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες.

Επίσης, οι συναυλίες θα είναι διαθέσιμες ζωντανά, μέσω δωρεάν streaming, και από την ιστοσελίδα του Μεγάρου.

Η συναυλία πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία κοινού, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του World Human Forum, του EOT και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (Centre Culturel Hellénique) στο Παρίσι. Το Μέγαρο ευχαριστεί το ΥΠΠΟΑ και το ΚΑΣ για την έμπρακτη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος για την παραχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών.

To πρόγραμμα

Κυριακή 6 Ιουνίου

9 πόλεις – 9 συναυλίες – 9 Συμφωνίες

Την Κυριακή 6 Ιουνίου, το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της μουσικής του Beethoven αρχίζει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη και τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mάλερ-Daniel Harding [Nτάνιελ Χάρντινγκ]) και συνεχίζεται στις 15:00 με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιρλανδικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης υπό τον Jaime Martín [Χάιμε Μαρτίν].

Επόμενοι σταθμοί είναι το Ελσίνκι (Φινλανδία), όπου στις 16:00 η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Nicholas Collon [Νίκολας Κόλλον] θα ερμηνεύσει την «Ηρωική»˙ το Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική του οποίου θα παίξει στις 17:00 τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη μουσική διεύθυνση του Gustavo Gimeno [Γκουστάβο Χιμένο]˙ και κατόπιν η Πράγα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον αρχιμουσικό Steven Mercurio [Στήβεν Μερκούριο] να έχουν στο πρόγραμμά τους την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία (18:00).

Ακολουθoύν από το Λουγκάνο στις 19:00 η ελβετική ορχήστρα δωματίου I Barocchisti και ο Diego Fasolis [Ντιέγκο Φαζόλις] με την κοσμαγάπητη «Ποιμενική». Στις 20:00 τη σκυτάλη παίρνουν ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna που ερμηνεύουν την Εβδόμη Συμφωνία στους Δελφούς, ενώ μία ώρα αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στο Στρασβούργο (21:15, Γαλλία), όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Marko Letonja [Μάρκο Λετόνια] παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8.

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού είναι η αριστουργηματική Ενάτη (22:00). Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Τη μετάδοση από κάθε διαφορετική πόλη «προλογίζει» ένα σύντομο βίντεο, μια οπτικοακουστική «καρτ ποστάλ», με παρουσιαστή έναν δημοσιογράφο από την εκάστοτε χώρα, ο οποίος βοηθά τον θεατή να εξοικειωθεί με τη μουσική ατμόσφαιρα της κάθε Συμφωνίας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μαγευτικά τοπία και αξιοθέατα της κάθε περιοχής.

Την ελληνική «καρτ ποστάλ» παρουσιάζει η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Λένα Αρώνη.

Πηγή: in.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%