Τεχνολογία

Κίνα και Ιαπωνία σε κόντρα για τα ταχύτερα τρένα

today25 Μαΐου, 2019

Background
share close

Το νέο maglev (magnetic levitation – μαγνητική αιώρηση) τρένο της Κίνας αναμένεται να πιάνει ταχύτητες 600 χλμ/ ώρα- εντείνοντας την «κούρσα» με την Ιαπωνία στην «πίστα» των ταχύτερων τρένων στον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, το πρωτότυπο του «σώματος» του τρένου εξήλθε από τη γραμμή συναρμολόγησης στον Κινγκντάο της ανατολικής Κίνας την Πέμπτη. Έχει αναπτυχθεί από την κρατική CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) και προορίζεται να τεθεί σε κανονική παραγωγή το 2021, μετά από εκτενείς δοκιμές, αλλάζοντας δραματικά τα δεδομένα στις μεταφορές στην Κίνα. Όπως είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής μηχανικός της CRRC, Ντινγκ Σανσάν, με το τρένο αυτό η διαδρομή Πεκίνο- Σανγκάη θα χρειάζεται μόλις 3,5 ώρες, τη στιγμή που σήμερα (λαμβανομένου υπόψιν του χρόνου προετοιμασίας για το ταξίδι) με αεροπλάνο χρειάζονται 4,5 ώρες και 5,5 ώρες με τρένο υψηλών ταχυτήτων (σήμερα τα τρένα της γραμμής Πεκίνου- Σανγκάης έχουν μέγιστη λειτουργική ταχύτητα 350 χλμ/ ώρα).

Τρένα- σφαίρες: Η κόντρα Κίνας- Ιαπωνίας για τα ταχύτερα τρένα στον
XINHUA NEWS AGENCY VIA GETTY IMAGES

Τα τρένα maglev χρησιμοποιούν μαγνητισμό για να αιωρούνται σε μικρή απόσταση από το έδαφος, μειώνοντας δραστικά την τριβή, και να κινούνται προς τα εμπρός.

Η Κίνα ωστόσο δεν είναι μόνη στην «πίστα»: Η Ιαπωνία έχει και αυτή μακρά παράδοση στα «Shinkansen» (τρένα- σφαίρες), έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει δοκιμή σε πειραματικό σιδηρόδρομο στο Γιαμανάσι το 2015, όπου ένα maglev τρένο της Japan Railway έπιασε τα 603 χλμ / ώρα. Σε φάση ανάπτυξης είναι μια νέα γραμμή maglev (Chuo Shinkansen) όπου τα τρένα θα πιάνουν ταχύτητες γύρω στα 500 χλμ/ ώρα. Η πρώτη φάση του εγχειρήματος θα έχει να κάνει με τη σύνδεση Τόκιο-Ναγκόγια και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027.

Επίσης, σε φάση δοκιμών βρίσκεται το επόμενης γενιάς τρένο- σφαίρα Alfa-X, που κατασκευάζεται από τις Kawasaki Heavy Industries και Hitachi. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του The Verge, το τρένο (το οποίο δεν είναι τεχνολογίας maglev) είναι ικανό να πιάνει τα 400 χλμ/ ώρα, ωστόσο όταν τεθεί σε υπηρεσία, κατά το 2030, θα μεταφέρει επιβάτες σε ταχύτητα 360 χλμ/ ώρα. Το τρένο έχει ειδικό αεροδυναμικό σχεδιασμό για να ελαχιστοποιούνται η πίεση και ο θόρυβος που δημιουργεί.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%