Τεχνολογία

Μεγάλη η αύξηση στην αγορά Η/Υ ύστερα από 10 χρόνια

today20 Ιανουαρίου, 2021

Background
share close

Η τάση που ακολουθούσε η παγκόσμια αγορά υπολογιστών ήταν καθοδική όλη την τελευταία δεκαετία, ωστόσο φαίνεται ότι το 2020 ήταν η χρονιά της ανάκαμψης αφού καταγράφηκε σοβαρή ανάπτυξη μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.

Η εταιρεία ερευνών Canalys αναφέρει ότι οι παραδόσεις υπολογιστών έφτασαν τις 297 εκατομμύρια μονάδες μέσα στο 2020, με μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2019. Η IDC από την δική της πλευρά καταγράφει τις παραδόσεις στις 302 εκατομμύρια μονάδες, αριθμός αυξημένος κατά 13,1% σε σχέση με τις μετρήσεις της ίδιας εταιρείας ένα χρόνο πριν. Η Gartner επίσης συμφωνεί ότι το 2020 καταγράφηκε η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά υπολογιστών από το 2010.

Άρα και οι τρεις μεγάλες εταιρείες ερευνών συμφωνούν. Προφανώς οι παραδόσεις υπολογιστών επηρεάστηκαν από την αυξημένη ζήτηση απόρροια της συνεχιζόμενης κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Ryan Reith, αναλυτή της IDC, “η ζήτηση ωθεί συνεχώς προς τα επάνω την αγορά υπολογιστών και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η τάση θα συνεχιστεί για σημαντικό ακόμα χρονικό διάστημα”.

Η τηλεργασία, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά και η τάση χρήσης φορητών και σταθερών υπολογιστών για ψυχαγωγία είναι οι παράγοντες που ωθούν την αγορά. “Οι προφανείς οδηγοί της κούρσας ανάπτυξης της περυσινής ανάπτυξης επικεντρώνονταν στην εργασία από το σπίτι και την βασική ανάγκη διδασκαλίας από απόσταση, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπονται και οι καθαρά καταναλωτικές ανάγκες”, σημειώνει ο Reith.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε σημαντικές πωλήσεις υπολογιστών της κατηγορίας Gaming σε συνδυασμό με ανάλογες οθόνες καθόλη την διάρκεια του έτους, επίσης συστήματα βασισμένα στο λειτουργικό Chrome φαίνεται να επεκτείνονται πέρα από τον τομέα της εκπαίδευσης και στην καθαρά καταναλωτική αγορά”, συμπληρώνει το στέλεχος της IDC.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι υπολογιστές έπαιξαν κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες, κάθε κατηγορίας, πέρασαν στην ψηφιακή εποχή ή επέτρεψαν στους εργαζομένους τους να συνεχίσουν να εργάζονται απομακρυσμένα κατά την διάρκεια του 2020. “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός τον οποίο γνώρισε ο κόσμος πέρυσι δεν έχει προηγούμενο και οι υπολογιστές βρίσκονταν στην καρδιά της μετάπτωσης”, αναφέρει στην ιστοσελίδα The Verge ο διευθυντής ερευνών της Canalys, Rushabh Doshi.

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεγράψουμε τον υπολογιστή, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το κάναμε αρκετοί ερευνητές τα προηγούμενα χρόνια, ο υπολογιστής είναι εδώ για να μείνει”, συμπληρώνει εμφατικά το στέλεχος της Canalys.  Τόσο η IDC όσο και η Canalys συμφωνούν ότι στην κορυφή των κατασκευαστών υπολογιστών για το 2020 βρέθηκε η Lenovo, με την HP να ακολουθεί στην δεύτερη θέση και την Dell να έπεται στην τρίτη θέση.

Η Apple γνώρισε σημαντική ανάπτυξη στις παραδόσεις της, που κινήθηκαν ανοδικά έως και 17% σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με την Canalys ή κατά 29% σύμφωνα με την IDC. Προφανώς σημαντικό ρόλο έπαιξε η νέα σειρά υπολογιστών Mac με τον επεξεργαστή M1, στοιχείο που φαίνεται επίσης να ανοίγει μία νέα μεγάλη μάχη στον τεχνολογικό τομέα τα επόμενα χρόνια, αυτή την φορά στο επίπεδο των επεξεργαστών για φορητούς υπολογιστές.

 

Πηγή: pestaola.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%