Τεχνολογία

SpaceX Inspiration4: Επέστρεψε η πρώτη «τουριστική» αποστολή

today21 Σεπτεμβρίου, 2021

Background
share close

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η αποστολή Inspiration4 της SpaceX, η οποία επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη το πρώτο “μη-επαγγελματικό” πλήρωμα της.

Ο δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman, η γεωεπιστήμονας Sian Proctor, ο data engineer Chris Sembroski και η φυσικός Haley Arcenaux αποτέλεσαν το πρώτο πλήρωμα που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη χωρίς κανείς τους να μην είναι ενεργός επαγγελματίας αστροναύτης.

Η κάψουλα Crew Dragon προσθαλασσώθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό περίπου 30 μίλια ανατολικά του Kennedy Space Center της NASA (Florida), με την ομαλή επιβράδυνση της να επιτυγχάνεται με το άνοιγμα δύο διαφορετικών σετ αλεξίπτωτων και στη συνέχεια το πλήρωμα συνελέχθη από τα σκάφη της SpaceX.

Η αποστολή Inspiration4 διήρκησε σχεδόν 71 ώρες και είχε δύο στόχους: να μαζευτούν $200 εκατ. για ενίσχυση του St. Jude Children’s Hospital (μη κερδοσκοπικός οργανισμός για παιδιά) και η παρακόλουθηση των επιπτώσεων της μικροβαρύτητας στους οργανισμούς των μελών του πληρώματος.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Όλα κύλησαν ομαλά με εξαίρεση μια 7λεπτη διακοπή επικοινωνίας με το κέντρο ελέγχου της SpaceX λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πλάσματος κατά την είσοδο της κάψουλας Crew Dragon στην ατμόσφαιρα, την μειωμένη λειτουργικότητα του ανεμιστήρα στην τουαλέτα (χμμμ….) που επιδιορθώθηκε γρήγορα, αλλά και ένας αισθητήρας θερμοκρασίας που αντικαταστάθηκε από έναν εναλλακτικό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Σε ό,τι αφορά το πλήρωμα, μέσα σε αυτές τις 71 ώρες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία έλλειψης βαρύτητας, να παρακολουθήσουν ταινίες, να βγάλουν selfies, να μιλήσουν με φίλους τους, να παίξουν μουσικά όργανα, αλλά και…στοίχημα (ο Isaacman πόνταρε $4000 στη νίκη των Eagles στο Super Bowl).

Το σίγουρο είναι ότι μπήκαμε σε μια νέα “διαστημική” εποχή, έστω και για αυτούς τους λίγους που αντέχουν το κόστος.

Πηγή: techgear.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%