Τεχνολογία

Το υλικό που θα μας επιτρέπει να αναπνέουμε κάτω από το νερό

today9 Οκτωβρίου, 2014

Background
share close

Το να είναι κανείς σε θέση να αναπνέει κάτω από το νερό ασκεί από καιρό γοητεία για την ανθρωπότητα, αλλά οι φιάλες οξυγόνου κλέβουν κάτι από το συγκεκριμένο όνειρο. Πάντως είναι πολύ πιθανόν, σύντομα να μη χρειαζόμαστε ειδικές μάσκες, χάρη στη δημιουργία του «Aquaman crystal», ή για να χρησιμοποιήσουμε τη σωστή ονομασία του: «[{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2 * 2H2O».

Μόλις ένας κουβάς με δέκα λίτρα από τον συγκεκριμένο κρύσταλλο είναι αρκετός για να απορροφήσει το οξυγόνο από ένα δωμάτιο, ενώ μπορεί να απορροφά και να απελευθερώνει οξυγόνο πολλές φορές χωρίς να χάνει την ιδιότητά του. «Είναι σαν να βουτάς ένα σφουγγάρι σε νερό, να το στίβεις για να φύγει το νερό και μετά να κάνεις πάλι το ίδιο ξανά και ξανά», σημειώνει η Christine McKenzie του Syddansk Universitet.

Το υλικό είναι σε θέση να αποθηκεύσει οξυγόνο σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από ότι μία φιάλη. Τούτο  σημαίνει ότι θα είναι σαφώς μικρότερο σε μέγεθος, ελαφρύτερο για να αποθηκευτεί και σιγά σιγά να απελευθερώσει οξυγόνο όταν τίθεται κάτω από ένα μικρό ποσό θερμότητας. Μετά την απορρόφησή, το οξυγόνο παραμένει αποθηκευμένο μέχρι να χρειαστεί η απελευθέρωσή του, η οποία γίνεται μέσω χαμηλής θέρμανσης του υλικού ή υποβολής του σε χαμηλές πιέσεις οξυγόνου.

Η McKenzie θεωρεί πως ο κρύσταλλος θα μπορούσε να είναι πολύτιμος σε ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταφέρουν φιάλες ή σε δύτες «οι οποίοι θα μπορούν μια μέρα να αφήσουν στο σπίτι τους τις φιάλες τους και αντ’ αυτού να λαμβάνουν οξυγόνο από το υλικό αυτό», λέει χαρακτηριστικά, «Λίγοι κόκκοι περιέχουν αρκετό οξυγόνο για μια ανάσα, και καθώς το υλικό μπορεί να απορροφήσει οξυγόνο από το νερό γύρω από τον δύτη και να το παρέχει σε αυτόν, ο δύτης  δεν θα χρειάζεται εν τοιαύτη περιπτώσει να φέρει περισσότερους παρά ελάχιστους κόκκους κρυστάλλου», αναφέρει.

Πηγή: newsbeast

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%