Διάφορα

Οι σοκολάτες που «έγραψαν» ιστορία

today29 Απριλίου, 2015

Background
share close

Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που μπορούν να αντισταθούν σε μια σοκολάτα. Υπάρχουν όμως κάποιες σοκολάτες που ξεχωρίζουν, έχουν γράψει τη δική τους γαστρονομική ιστορία και άλλαξαν όσα ξέραμε για το αγαπημένο μας γλυκό.

WONKA BAR
Το αγαπημένο παιδικό βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» εντυπωσίασε το κοινό. Τόσο πολύ που η Quaker Oats αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα και κυκλοφόρησε τη σοκολάτα Wonka, προκαλώντας αίσθηση και κάνοντας πάταγο.

BABY RUTH

Όταν εμφανίστηκε το 1921 η σοκολάτα Baby Ruth, οι δημιουργοί τους ισχυρίστηκαν πως εμπνεύστηκαν το όνομα της από τη κόρη του Προέδρου των ΗΠΑ Στίβεν Γκρόβερ Κλίβελαντ, η οποία είχε πεθάνει 12 χρόνια πριν. Η αλήθεια είναι πως εκείνη τη στιγμή, η πιο στενή σχέση ήταν με το αστέρι των Yankees, Babe Ruth. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη σοκολάτα που εμπνεύστηκε από ένα δημόσιο πρόσωπο.

 

CRUNCH

Πριν από την εισαγωγή της σοκολάτας το 1937, οι σοκολάτες με γεύση ήταν πλούσιες σε καραμέλα, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Με τη χρήση του πάμφθηνου ρυζιού που διογκώνεται, η Nestle απέδειξε πως μπορούμε να αποκαλούμε «γλυκό» οτιδήποτε βάζουμε μέσα στη σοκολάτα. Μια ιδέα που άλλαξε όσα ξέραμε για τις σοκολάτες.

CADBURY ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Το εργοστάσιο σοκολάτας της οικογένειας Κάντμπουρι στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου δημιουργήθηκαν αυτές οι σοκολάτες το 1967, έδωσαν έμπνευση στον ιδιοκτήτης εργοστασίων σοκολάτας Μίλτον Σ.Χέρσεϊ να ξεκινήσει τη δική του παραγωγή. «Ήταν ένα είδος κοινωνικής ουτοπίας », εξηγεί η Ντέμπορα Κάντμπουρι. Η οικογένεια απέδειξε όχι μόνο πως  ξέρει από σοκολάτες, αλλά έδειξε πως ενδιαφέρεται για τους υπαλλήλους της – παρέχοντάς τους τις καλύτερες συνθήκες εργασίας.

SCHARFFEN BERGER

Η πρώτη ευρέως γνωστή «χειροποίητη» σοκολάτα δημιουργήθηκε το 1997. Οι δημιουργοί της επεξεργάστηκαν τον κάθε κόκκο ξεχωριστά, με  ιδιαίτερη προτίμηση στη μαύρη σοκολάτα – αλλάζοντας τις απαιτήσεις και συστήνοντας νέες γεύσεις.

GRENADA CHOCOLATE

Οι περισσότερες μπάρες σοκολάτας παράγονται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με αποτέλεσμα η γεύση του κακάο να μην είναι η καλύτερη εξαιτίας του κλίματος στα οποία καλλιεργούνται. Η σοκολάτα «Γρενάδα» δημιουργήθηκε το 1999 με στόχο στόχο να αντιστραφεί αυτή την τάση : οι κόκκοι κακάο  υφίστανται επεξεργασία αποκλειστικά στη χώρα όπου παράγονται, βοηθώντας την ενίσχυση της οικονομίας και την παροχή εργασίας στους ντόπιους – ενώ ταυτόχρονα έχουμε μια «γνήσια» γεύση.

Το μικρό εργοστάσιο παρασκευάζει βραβευμένη σοκολάτα με τον πιο βιολογικό και ηθικό τρόπο: καλλιεργούνται οι σπόροι του κακάο, συλλέγονται, υφίστανται επεξεργασία και συσκευάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση.

CHICKEN DINNER

Πρόκειται για την πρώτη σοκολάτα που χαρακτηρίστηκε ως «θρεπτική». Το παράξενο όνομα της σοκολάτας παρέπεμπε στην ευεξία και την ευημερία που σχετίζονται με ένα «κοτόπουλο στη κάθε γάστρα»

SNICKERS

Ογδόντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της εταιρείας, πρόκειται για την πιο αγαπημένη σοκολάτα όλων των εποχών. Η σοκολάτα γάλακτος γεμιστή με καραμέλα και φυστίκια αράπικα αποφέρει στην εταιρεία Mars, Incorporated κέρδη 2 δισ. δολαρίων ετησίως.

ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΗΣ NESTLÉ

Πριν από την εισαγωγή της σοκολάτας γάλακτος της Nestlé το 1875, οι πλάκες σοκολάτας ήταν πικρές και έμοιαζαν σαν… λάστιχο! Οι σοκολατοποιοί δεν μπορούσαν να γλυκάνουν τις σοκολάτες με κανονικό γάλα , αφού το υγρό βοηθούσε την ανάπτυξη μούχλας. Με την προσθήκη του συμπυκνωμένου γάλακτος για πρώτη φορά από τον Henri Nestlé για τα παρασκευάσματα για βρέφη, το πρόβλημα αυτό λύθηκε – γράφοντας νέα σελίδα στις σοκολάτες.

TOBLERONE

Πρόκειται για μια από τις γνωστότερες ελβετικές σοκολάτες. Η σοκολάτα σε σχήμα «πυραμίδας» περιέχει νουγκά, αμύγδαλα και μέλι και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αγορές από τα duty free των αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΧΕΡΣΕΪ

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες σοκολατοποιΐες της Αμερικής. Ο Μίλτον Σ.Χέρσεϊ είναι γνωστός για την παρασκευή σοκολάτας γάλακτος α’ ποιότητας αλλά και τις σοκολάτες με ξηρούς καρπούς και ρύζι! Οι σοκολάτες Χέρσεϊ  είναι λιγότερο γλυκές από τις ευρωπαϊκές σοκολάτες, αλλά δε υπολείπονται σε γεύση. Η ποκιλία σε γεύσεις πολύ μεγάλη : φυστικοβούτυρο, ρόδι, γκότζι μπέρι και πάρα πολλές ακόμα ποικιλίες της διασημότερης αμερικανικής σοκολάτας!

Χέρσεϊ

ΚΙΤ ΚΑΤ

Η σοκολάτα με το πιο γνωστό σλόγκαν είναι η Κιτ Κατ. Η σοκολάτα λανσαρίστηκε πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1935, ενώ το 1997 το βιβλίο ρεκόρ Guinness έγραψε ότι πουλήθηκαν 13,2 δις fingers παγκοσμίως.
«Κάνε ένα διάλειμμα, κάνε ένα Κit Κat…»

Πηγή: fortunegreece.com

 

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%