Διάφορα

Πως να διαλέξουμε σωστά τα φρούτα που θέλουμε να αγοράσουμε

today10 Ιουνίου, 2020

Background
share close

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για ζουμερά, δροσερά και φυσικά νόστιμα φρούτα.

Συχνά όμως απογοητευόμαστε από τα ψώνια που έχουμε κάνει διαπιστώνοντας ότι αγοράσαμε φρούτα είτε πολύ άγουρα, είτε παραγινωμένα ή ακόμα και μπαγιάτικα.

Δείτε παρακάτω μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε εύκολα και σωστά τα αγαπημένα σας φρούτα.

Καρπούζι

Το κοτσάνι των ωρίμων καρπουζιών είναι πάντα ξηρό και κιτρινωπό και ξηρό, ο φλοιός είναι λαμπερός και χωρίς ρωγμές. Η κάτω μεριά του καρπουζιού πρέπει να έχει ένα σημάδι. Αν είναι κίτρινο ή πορτοκαλί σημαίνει πως έχει ωριμάσει.

Τα ώριμα καρπούζια όταν τα χτυπάτε με τα δάχτυλά σας πρέπει να βγάζουν ένα κούφιο ήχο. Η μυρωδιά του καρπουζιού πρέπει να είναι γλυκιά και φρέσκια. Αν δεν έχει μυρωδιά το καρπούζι, σημαίνει πως το καρπούζι δεν είναι αρκετά φρέσκο.

Φράουλες

11650765-11-1468154872-650-fa3267658c-1468322427
© Sarah Baird   © Carlos Yudica / shutterstock

Οι ώριμες φράουλες είναι ομοιόμορφα κόκκινες, χωρίς κίτρινες και λευκές κηλίδες. Το κοτσάνι σε αυτό το φρούτο είναι κολλημένο γερά στο φρούτο, έχει πράσινο χρώμα και δεν πρέπει να είναι στεγνό. Αν μπορείτε εύκολα να βγάλετε το κοτσάνι σημαίνει πως η φράουλα είναι υπερώριμη και σύντομα θα αρχίσει να χαλάει.

Οι ώριμες φράουλες δεν θα πρέπει να είναι σκληρές. Θα πρέπει να έχουν λαμπερό χρώμα και έντονη μυρωδιά. Η μυρωδιά είναι o πιο σημαντικός παράγοντας στην σωστή επιλογή των φραουλών

Πεπόνι

11650715-2-1468154788-650-d425337f87-1468322427
© wikiHow

Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να μυρίσετε το πεπόνι. Το πεπόνι θα πρέπει να έχει την χαρακτηριστική του μυρωδιά. Εξωτερικά δεν θα πρέπει να έχει μαλακά σημεία ή ρωγμές στο φλοιό του. Πριν το αγοράσετε, πιέστε το πεπόνι στο κάτω μέρος του. Αν είναι πολύ σκληρό σημαίνει ότι είναι άγουρο και θα πρέπει να το διατηρήσετε μερικές ακόμη μέρες στο ψυγείο μέχρι να ωριμάσει.

Τα ώριμα πεπόνια βγάζουν έναν κούφιο ήχο όταν τα χτυπάτε. Το κοτσάνι θα πρέπει να είναι λίγο ξεθωριασμένο, αλλά όχι ξηρό. Το πάνω μέρος του πεπονιού πρέπει να είναι σκληρό και να μην λυγίζει όταν το πιέζεται.

Σύκα

Τα σύκα θα πρέπει να είναι στεγνά, λεία, χωρίς ζημιές στον φλοιό, ελαστικό και μαλακό στην αφή. Αγγίξτε την άκρη της μύτης σας και στην συνέχεια αγγίξτε τα σύκα. Τα ώριμα σύκα πρέπει να έχουν παρόμοια αφή.

Αν τα σύκα έχουν ελαφρώς ξινή μυρωδιά, τότε αυτό σημαίνει πως έχουν αρχίσει να χαλάνε.

Σμέουρα

Τα ώριμα σμέουρα πρέπει να έχουν μια αρκετά ευχάριστη και χαρακτηριστική μυρωδιά. Κάθε σμέουρο θα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και να μην έχει ορατά χτυπήματα ή σκουληκότρυπες.

Τα ώριμα σμέουρα έχουν ελαστικό φλοιό και δεν πρέπει να συνθλίβονται πολύ εύκολα.

Αβοκάντο

Ο φλοιός των ώριμων αβοκάντο πρέπει να είναι λαμπερός, χωρίς μαύρες κηλίδες ή χτυπήματα και το χρώμα θα πρέπει να είναι από πράσινο μέχρι και καφέ. Αν πιέσετε με το δάκτυλό σας τον φλοιό θα πρέπει να εμφανιστεί ένα σημάδι, το οποίο θα φύγει σε μερικά δευτερόλεπτα. Αν δεν εμφανίζεται το σημάδι σημαίνει λογικά πως το αβοκάντο είναι άγουρο ή έχει αρχίσει να χαλάει το εσωτερικό.

Αν κουνήσετε ένα ώριμο αβοκάντο θα πρέπει να ακούτε τα χτυπήματα του κουκουτσιού. Αν πιέσετε το ώριμο αβοκάντο στο κοτσάνι τότε θα αρχίσει να λυγίζει ελαφρώς, ενώ στα υπερώριμα απλά θα εμφανίσετε ένα βαθούλωμα.

Ανανάς

Ο ώριμος ανανάς θα πρέπει να είναι ανθεκτικός, χωρίς ρωγμές και βαθουλώματα, αλλά δεν θα πρέπει να είναι μαλακός. Αν ο φλοιός είναι μαλακός, αυτό σημαίνει πως τον ανανά τον έκοψαν όταν ήταν πράσινος και τον αφήσανε για αρκετό καιρό στην αποθήκη. Αν πατήσετε το φρούτο τότε θα πρέπει να εμφανιστεί ένα σημάδι, το οποίο θα φύγει σε μερικά δευτερόλεπτα. Η βάση ενός φρέσκου και ώριμου φρούτου θα πρέπει πάντα να είναι υγρή και όχι στεγνή.

Ο ώριμος ανανάς έχει μια αρκετά ευχάριστη μυρωδιά. Αν ο ανανάς δεν έχει έντονη μυρωδιά τότε αυτό σημαίνει πως δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Τα φύλλα που είναι στο κοτσάνι του ανανά θα πρέπει να βγαίνουν αρκετά εύκολα.

Σταφύλια

Εξωτερικά τα ώριμα σταφύλια θα πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ρωγμές, με έντονο χρώμα και δεν πρέπει να είναι ξηρά. Αν το φως του ήλιου περνάει μέσα από τα σταφύλια, τότε αυτό σημαίνει πως αυτά τα σταφύλια καλλιεργήθηκαν με φυσικό τρόπο, χωρίς την χρήση χημικών. Το τσαμπί πρέπει να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο, πράσινο και σκληρό. Αν δεν υπάρχουν πολλά σταφύλια στο τσαμπί, τότε αυτό σημαίνει πως τα σταφύλια έχουν αρχίσει να χαλάνε και τα χαλασμένα τα έβγαλαν με το χέρι.

Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αν τα σταφύλια είναι ώριμα, το μόνο που έχει να κάνετε είναι να κουνήσετε το κλαδί και αν τα σταφύλια είναι ώριμα πρέπει να πέσουν μερικά.

Βερίκοκα

Τα ώριμα βερίκοκα έχουν πάντα ομοιόμορφο χρώμα ( επιτρέπονται οι κηλίδες κοκκινωπού χρώματος) και χαρακτηριστική μορφή. Έχουν σαρκώδη υφή, και μια ομαλή και λεπτή φλούδα. Δεν πρέπει να υπάρχουν εμφανείς κηλίδες, ρυτίδες ή χτυπήματα στο φλοιό.

Θα πρέπει να έχουν μια έντονη μυρωδιά. Η φλούδα δεν πρέπει να παραμορφώνεται όταν την πιέζετε. Στα ώριμα βερίκοκα το κουκούτσι πρέπει να βγαίνει πολύ εύκολα.

Μάνγκο

Τα ώριμα μάνγκο έχουν λεία, γυαλιστερή φλούδα με φωτεινό χρώμα. Τα σκούρα σημάδια πάνω στην φλούδα είναι σημάδι της τέλειας ωρίμανσης. Θα πρέπει να είναι σκληρά, βαριά και ανθεκτικά. Όταν τα πιέζετε πρέπει να μένει ένα μικρό βαθούλωμα. Αν στο σημείο που το πιέσατε εμφανιστεί υγρασία, τότε σημαίνει πως το μάνγκο είναι υπερώριμο και σύντομα θα χαλάσει.

Είναι καλό να αποφύγετε να αγοράσετε πολύ σκληρά μάνγκο, διότι συχνά δεν ωριμάζουν στο σπίτι. Τα ώριμα μάνγκο έχουν μια ευχάριστη και γλυκιά μυρωδιά, η οποία γίνεται πιο έντονη στο κοτσάνι. Το εσωτερικό του μάνγκο πρέπει να έχει πορτοκαλί χρώμα, να είναι ζουμερό και το κουκούτσι πρέπει να αφαιρείτε εύκολα.

Ροδάκινα

Τα ώριμα ροδάκινα έχουν ένα ευχάριστο και δυνατό άρωμα. Με ένα ζούλημα θα μπορέσετε να καταλάβετε αν τα ροδάκινα είναι ζουμερά.. Δεν είναι πολύ μαλακά και με ελαφριά πίεση δεν πρέπει να βγάλουν χυμό. Η φλούδα δεν πρέπει να έχει εμφανείς κηλίδες, ρυτίδες και χτυπήματα. Το χρώμα θα πρέπει να είναι φυσικό και όχι πολύ έντονο. Το έντονο χρώμα συνήθως είναι αποτέλεσμα πρόσθετων χημικών η χρωστικών ουσιών. Τα ροδάκινα με πράσινα ή άσπρα σημεία, κοντά στο κοτσάνι συνήθως, θα αργήσουν μερικές μέρες να ωριμάσουν.

Το εσωτερικό μπορεί να έχει ροζ, λευκό ή κίτρινο χρώμα. Η ροζ και η λευκή σάρκα του φρούτου είναι συνήθως πιο γλυκιά, ενώ η κίτρινη είναι πιο αρωματική.

Πορτοκάλια

Πηγή: tilestwra.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%