Διάφορα

Το φύλλο της Μουριάς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

today3 Ιουνίου, 2023

Background
share close

Η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος που κατοικήθηκε από την αυγή της προϊστορίας. Αυτή η κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού είναι γνωστή και ως «Μοριάς».

Το τοπωνύμιο ίσως να προέρχεται από τη μορέα, το δέντρο «μουριά» – μπορεί να ονομάστηκε έτσι γιατί η ίδια η Πελοπόννησος μοιάζει με φύλλο μουριάς. Ο Μοριάς, επίσης, ίσως και να σχετίζεται με το σλάβικο «mor», που σημαίνει θάλασσα. Εάν όμως το δούμε κάπως πιο «εθνικά», πιο αρχαιοπρεπώς το ζήτημα, η λέξη, σύμφωνα με μια άποψη, προέρχεται από τις αρχαίες «μόρες», τις Σπαρτιάτικες φάλαγγες οπλιτών, ίδιας ρίζας με το «μόριον», το τμήμα συνόλου.

Όπως και να’ χει, ο Μοριάς είναι ο τόπος που άνθισε ο μυκηναϊκός πολιτισμός και πρωτοκατοίκησαν και τα τρία κύρια ελληνικά φύλα, οι Δωριείς, οι Αχαιοί και οι Ίωνες. Είναι ο τόπος που επινοήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και η βασική φιλοσοφία τους.

Είναι η γη όπου κάμποσοι από τους περικαλλείς αρχαίους ναούς που την κόσμησαν, χρησιμοποιήθηκαν και για τις πρωτοχριστιανικές εκκλησιές.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Ο NG προτείνει

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα HPSAF| Pole & Aerial Sport/Art 2023

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα HPSAF| Pole & Aerial Sport/Art 2023 7-9 Ιουλίου Δαΐς Sport Center Η Hpsaf είναι επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Posa καιδιοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Pole & Aerial Sport/Art.Στόχος της Hpsaf για τα εναέρια ακροβατικά και επί στύλου αθλήματα είναι ημεγιστοποίηση της αναγνωρισιμότητας των αθληματων αυτών.Γίνεταιπροσπάθεια για την ισότιμη αντιμετώπιση τους σε σχέση με τα υπόλοιπααθλήματα,για την βελτίωση της λειτουργίας των εκπαιδευτικών σχολώνκαθώς και για την αύξηση του αριθμού […]

today2 Ιουνίου, 2023 2

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%