Διασκέδαση

SARA BARAS| Η κορυφαία χορεύτρια φλαμένκο του κόσμου για πρώτη φορά στην Ελλάδα

today18 Ιουλίου, 2018

Background
share close

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Η Sara Baras μαζί με τον εκπληκτικό Jose Serrano, τους χορευτές και την ορχήστρα της, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου κιθαρίστα Keko Baldomero έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα!
Μέσα από τις 14 χορογραφίες της παράστασης “Shadows” το κοινό θα γνωρίσει στο Ηρώδειο την ιέρεια του φλαμένκο Sara Baras!

H παράσταση “Shadows” δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την εικοστή επέτειο της “Sara Baras Flamenco Ballet Company”. Το κεντρικό θέμα είναι η “Farruca”, ένας χορός που συνοδεύει την πολυτάλαντη καλλιτέχνη στην εικοσάχρονη σταδιοδρομία της και χάρη σε αυτόν έχει κάνει πολυάριθμες επιτυχίες και έχει σταδιακά εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα: η σπουδαιότερη χορεύτρια φλαμένκο στον κόσμο!

Στη νέα παράσταση “Shadows”, η χορευτική δεξιοτεχνία της Sara Baras συνδυάζεται με τις συναρπαστικές χορογραφίες της, τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις σύγχρονες. Χρησιμοποιεί  μια πληθώρα εξαιρετικών τεχνικών μέσων, στα οποία το σκηνικό, ειδικά  σχεδιασμένο από τον Andres Merida, τον εκπληκτικό doodler από τη Μάλαγα, διαδραματίζει βασικό ρόλο, δίνοντας χρώμα, σχήμα και μια νέα κατανομή του σκηνικού χώρου. Όλα αυτά συμπληρώνονται από έναν θεαματικό φωτιστικό σχεδιασμό και τα εντυπωσιακά κοστούμια που απογειώνουν την παράσταση.

Η μουσική, εμπνευσμένη από φλαμένκο ρυθμούς και ενσωματωμένα ακούσματα άλλων πολιτισμών, είναι απόρροια της ίδιας καλλιτεχνικής πορείας. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Keko Baldomero, ο ταλαντούχος κιθαρίστας από το Κάντιθ, και μουσικός διευθυντής της Ομάδας, σε συνεργασία με τον διάσημο σαξοφωνίστα Tim Ries και τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Ara Malikian.

H ίδια η Sara Baras επιμελήθηκε την σκηνική διευθέτηση και τις χορογραφίες. Για ακόμα μία φορά είχε τη χαρά να συνεργαστεί με τον κορυφαίο χορευτή Χοσέ Σερράνο, έναν εξέχοντα καλλιτέχνη με διεθνώς αναγνωρισμένη καριέρα, ο οποίος χορογραφεί τη συμμετοχή του στην παράσταση .

Με πάνω από τριάντα χρόνια καριέρας στο ενεργητικό της, η Sara Baras έχει κατακτήσει τις πιο γνωστές σκηνές παγκοσμίως. Το ξεκίνημά της στο Κάντιθ, τη γενέτειρα πόλη της, όπου διδάχθηκε από τη μητέρα της  Concha, επηρέασε σημαντικά την πορεία της. Δάσκαλοί της ήταν οι σπουδαίοι χορευτές  Ciro, Manolete, El Güito και Dania Gómez. Το 1998 δημιούργησε το δικό της χορευτικό σύνολο, το Ballet Flamenco Sara Baras. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει 14 παραστάσεις με δικές της χορογραφίες, όπως τα “Sensaciones”, “Sueños”, “Sabores” “Carmen” “Medusa” και “Voces”. Έχει δώσει πάνω από 4.000 παραστάσεις στα κορυφαία θέατρα του κόσμου, σε Σίδνεϋ, Λονδίνο,  Παρίσι, Ρώμη, Τόκυο, Νέα Υόρκη και σε πολλές άλλες πόλεις,  εκπροσωπώντας επάξια την τέχνη του φλαμένκο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Είναι η καλλιτέχνης που έχει παρουσιάσει το μεγαλύτερο αριθμό παραστάσεων (πάνω από 200) στο Théâtre des Champs-Elysées του Παρισιού. Σύμφωνα με αναφορές της Sociedad General de Autores, οι παραστάσεις της έχουν προσελκύσει το μεγαλύτερο αριθμό θεατών και έχουν κάνει τις περισσότερες εισπράξεις από όλες τις παραστάσεις χορού φλαμένκο παγκοσμίως. Έχει βρεθεί στη σκηνή με καλλιτέχνες όπως οι Paco de Lucía, Chavela Vargas, Alejandro Sanz, Ainoha Arteta, Isabel Rey και κορυφαίο όλων τον José Carreras, σε εξαιρετικές παραστάσεις που συνένωσαν το φλαμένκο με την όπερα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ήχος των χτυπημάτων των ποδιών της έχει ηχογραφηθεί ως σόλο όργανο. Πολλές από τις παραστάσεις της έχουν βιντεοσκοπηθεί και κυκλοφορήσει σε DVD. Μαζί με τον Peter Müller εξέδωσε το φωτογραφικό λεύκωμα “Sueños” που απαθανατίζει στιγμές από την περιοδεία του 2005. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες ταινίες όπως τα “Flamenco Women”, “Escuela de Seducción”, “Iberia”  και “Flamenco Flamenco”.

Ο Χοσέ Σερράνο, xορευτής και χορογράφος, γεννήθηκε στην Κόρδοβα το 1971 και υπήρξε μαθητής του  Antonio Mondéjar. Σε ηλικία δεκατριών ετών πήγε στη Σεβίλλη για να ξεκινήσει την καριέρα του. Πήρε μέρος σε διάφορες παραστάσεις ανά τον κόσμο ως χορευτής και χορογράφος. Το 2000 εμφανίστηκε ως guest artist στο μπαλέτο της Sara Baras, στο οποίο συμμετέχει μέχρι σήμερα, ερμηνεύοντας και κάνοντας χορογραφίες για ρόλους όπως του Felipe el Hermoso στο “Juana la loca” (2000), του Don Pedro de Sotomayor στο “Mariana Pineda”(2002), του ταυρομάχου στην “Κάρμεν” (2007) και άλλους. Έκανε τις χορογραφίες για όλες του τις συμμετοχές στα “Sueños” (2001), “Sabores” (2007) “Esencia”(2009)” και “Voces” (2014). Το 2005 ερμήνευσε και έκανε χορογραφίες μαζί με τη Sara Baras για το “Asturias” στην ταινία “Iberia” του Κάρλος Σάουρα. Το 2009 συνεργάστηκε με τη Baras στο “Pasión” της Λουθ Καζάλ, στα τραγούδια “Historias de un amor” and “Con mil desengaños”.

Η Sara Baras κατακτά ξανά τη σκηνή με σύμμαχο το χορό της , τη μοναδική μαγεία των αμίμητων ποδιών της,και το βάρος και τη δύναμη που αποκτά γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν όρια όταν το μονοπάτι που ακολουθείς εξελίσσεται διαρκώς. Μια νέα χορογραφία, ένα νέο μαγευτικό σκηνικό με την υπογραφή της Sara Baras. Είναι ακόμη προσκολλημένη στο κλασικό  φλαμένκο, ενώ παράλληλα μας πηγαίνει ένα βήμα μπροστά, μεταφέροντας μας όπως πάντοτε σε μια άλλη διάσταση, αυτή του συναισθήματος.

Η Sara Baras μάς ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από τα χρώματα, την ησυχία και το θόρυβο, το πλήθος και τη μοναξιά, το φως και τις σκιές. Αυτές οι σκιές, που μας ακολουθούν ή μας συνοδεύουν, δεν θα πάψουν ποτέ να μας εκπλήσσουν. Ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου η συνεχής εξέλιξη που διαγράφει με την τροχιά της η Sara Baras θα μας δείξει  νέους κόσμους, που θα μας θυμίσουν την ευωδία κάθε πράγματος που είναι φτιαγμένο με ψυχή.

Η νέα αυτή παράσταση γεννιέται από την υπέροχη σκιά της «Farruca», που συνοδεύει τη Σάρα μεγαλώνοντας μαζί της, συγχέοντας την προβολή με το προβαλλόμενο, ταξιδεύοντας το κοινό σε καινούργια μέρη, όπου μπορεί να γνωρίσει τον εαυτό του και να απολαύσει. Το κοινό επιθυμεί να γίνει μέρος του χορευτικού συνόλου, να χορέψει μαζί της σε αυτή την περιπέτεια γεμάτη νόημα. Θα θελήσει να γίνει η χορδή της κιθάρας, να ακολουθήσει τις φωνές ή την κίνηση των φορεμάτων.

Ούρλιαξε προς το φως και οι σκιές θα σβήσουν τον ήχο, ψιθύρισε προς τον ήλιο και οι σκιές θα τραγουδήσουν την προσευχή σου.

Η πολυαναμενόμενη παράσταση “Shadows” φθάνει στο Ηρώδειο για μία μοναδική παράσταση στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο Διεθνής Τύπος έγραψε για τη Sara Baras:

Μπορώ να καταλάβω τους λόγους για τέτοιο θαυμασμό. Η κα Baras είναι μια εξαιρετικά πειθαρχημένη  χορεύτρια. Oι γυριστοί καρποί της, τα φιδίσια χέρια της και οι σκορπιοειδείς σχηματισμοί της λειτουργούν με χειρουργική ακρίβεια. Στις σφιχτές στροφές της στροβιλίζεται με μια καθηλωτική σβελτάδα, χτυπώντας με θυμό τα δάχτυλά της. Μπορεί να ανεμίσει με ζωντάνια τη φούστα της και να γοητεύσει εξίσου φορώντας παντελόνι. Η βροντερή κίνηση των ποδιών της καθώς αυτά στροβιλίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση είναι αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή. Στο αποκορύφωμα κάθε χορού της, τα τακούνια – τρυπάνια της είναι η κινητήριος δύναμη που την εκτοξεύει.

City Center, Νέα Υόρκη

Brian Seibert, New York Times, 5/3/2015

 

H περίφημη δεξιοτεχνία των ποδιών της – γρήγορη, άγρια και ελεγχόμενη – μπορεί να παρομοιαστεί με τον ήχο του τρυποκάρυδου. Mπορεί να είναι τόσο απειλητικός όσο ο ήχος που κάνουν τα τύμπανα του στρατού, αλλά και τόσο απαλός όσο o ήχος της βροχής. Όταν το σώμα της συγκεντρώνεται σε ένα σόλο περίπλοκου κρουστικού zapateado, η Baras είναι περισσότερο μια καθαρή ρυθμική δύναμη, παρά μια γυναίκα. Αλλά και αλλού, στη δυναμική καθαρότητα των χειρονομιών της, τη διεισδυτική ματιά της και τη χορογραφημένη αλληλεπίδραση με τον παρτενέρ της Jose Serrano, μοιάζει να εφορμάται από το ίδιο έντονο ένστικτο για ρυθμό. Sara Baras: συναρπαστικό footwork και εξαιρετικό τραγούδι,  φόρος τιμής στο φλαμένκο. Η δεξιοτεχνία της Baras είναι αμίμητη.

Sadler’s Wells, Λονδίνο

Judith Mackrell, The Guardian17/2/2016

Γεννημένη να είναι η superstar του Φλαμέγκο! (Flamenco Superstar!) … Όταν ο Θεός μοίραζε ταλέντα, είναι βέβαιο ότι παραπάτησε όταν έφτασε μπροστά από τη Sara Baras και τα  έριξε όλα πάνω της… Αλλά η ιδιοφυία της Baras έγκειται στο ότι επινόησε ένα στιβαρό πλαίσιο επιδέξιων χορευτικών μερών, μέσα στα οποία οι μυστηριώδεις στάχτες της μοναχικής έμπνευσης μπορούν να διασκορπιστούν και να αναφλεγούν. Δεν υπάρχει μυθοπλασία, θεατρινισμοί, φανταστικοί χωριάτες που κοπανάνε τα μπαστούνια τους στο έδαφος. Εδώ πρόκειται για  το φλαμέγκο που αρμόζει στον 21ο αιώνα: απλοποιημένο και με αυτοπεποίθηση, και παράλληλα βέβαιο για το δικαίωμα που έχει να συγχωνευτεί μουσικά με ο,τιδήποτε μπορεί να επηρεάσει τις επιθυμίες του. Όμως εμείς ήρθαμε για να δούμε τη Baras. Λεπτή και άγρια σαν αγριόγατα, δείχνει διπλά σίγουρη για τον εαυτό της  απ’ ό,τι  στην προηγούμενή της εμφάνιση, υποτασσόμενη ακόμη περισσότερο στη σκοτεινή δύναμη που οι Ισπανοί αποκαλούν duende (έκσταση). Ξαφνικά παύει να είναι ψυχαγωγία. Είναι η ίδια η ζωή: θυμός, απoγοήτευση, έκπληξη, ξεσηκωτική χαρά και πολλά άλλα. Καθώς η Baras στροβιλίζεται από άκρη σε άκρη της σκηνής σε ένα moonwalk που τρυπά το πάτωμα με τα τακούνια της, το ελεγχόμενο diminuendo μοιάζει να προκαλεί τη Γη να σταματήσει να περιστρέφεται.

Sadler’s Wells, Λονδίνο

Jenny Gilbert, Independent, 6/7/2008

Και γνωρίζει πώς να παρουσιάζει την ομάδα της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρησιμοποιώντας απλό αλλά θεατρικό φωτισμό, ξεκάθαρες συνθέσεις και ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από ποικιλία. Δεν είναι απλά η ιδιοφυής τεχνική της δεξιοτεχνία που την κάνει να πρωταγωνιστεί, διαθέτει τεράστια σκηνική παρουσία …. προσδίδοντας θεατρικότητα σε ένα απλό σήκωμα του χεριούTα μέλη του χορευτικού συνόλου είναι εντυπωσιακά – τεχνικά πειθαρχημένα και σωματικά εύγλωττα.

Sadler’s Wells, Λονδίνο

Sanjoy Roy, The Guardian,  24 / 01/ 2005

Η Baras δεν εκπροσωπεί την παράδοση – η μουσική της είναι Nuevo flamenco και προσαρμόζει το ύφασμα του φορέματός της στα μέτρα της σκηνής. Aλλά έχει εμμονή με την ακρίβεια κι έτσι τα χέρια της διαγράφουν άψογες καμπύλες και τα πόδια της κινούνται με μαθηματική ακρίβεια. Συνοδευόμενη από τη βραχνή, ταξιδιάρικη φωνή ενός τραγουδιστή και το λιτό παλμό ενός μουσικού κρουστών, η Baras αποτυπώνει τόσο δύναμη όσο και προσπάθεια  στον περιστρεφόμενο κορμό της.

Sadler’s Wells, Λονδίνο

Sanjoy Roy, The Guardian,  7/ 7/ 2008

Η εκρηκτική χορεύτρια του φλαμέγκο δίνει μία θεαματική παράσταση!

Théâtre des Champs Elysées, Παρίσι

Rosita Boisseau, Le Monde, 31/12/2014

Τίποτα καλύτερο απ’ ότι μία μεγάλη καλλιτέχνης σαν τη Sara Baras!

Θέατρο Tivoli, Μαδρίτη

Ramon Besa, El PAIS, 23/04/2016

Καλλιτεχνική διεύθυνση & χορογραφία: Sara Baras

Guest star: Jose Serrano

Μουσική σύνθεση: Keko Baldomero

Visual Artist: Andres Merida

Κείμενα: Santana de Yepes

Σχεδιασμός φώτων: Oscar Gomez de los Reyes

Σχεδιασμός κοστουμιών: Luis F. Dos Santos

Με την ειδική συνεργασία του Ara Malikian και του Tim Ries.

Ο ΧΟΡΟΣ

Sara Baras

Jose Serrano (χορογραφεί τη δική του εμφάνιση)

Corps de ballet: Maria Jesus Garcia Oviedo, Charo Pedraja, Christina Aldon, Sonia Franco,

Daniel Saltares, David Martin

Boηθός χορογράφου: Maria Jesus Garcia Oviedo

Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσική διεύθυνση: Keko Baldomero

Κιθάρα: Keko Baldomero, Andres Martinez

Τραγουδιστές: Rubio de Pruna, Israel Fernandez

Κρουστά: Antonio Suarez, Manuel Munoz “Pajaro”

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διασκέδαση

Ο Bryan Ferry στις 11 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού | Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων: Τρίτη 24 Ιουλίου

Ο «δανδής της ροκ» Μπράιαν Φέρρυ, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, θα ανέβει και στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, δύο μέρες πριν από τη συναυλία στο υπέροχο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης. Εκεί, στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών, σε έναν από τους  επιβλητικότερους χώρους του παγκόσμιου πολιτισμού, ο σπουδαίος τραγουδοποιός και συνθέτης υπόσχεται να μας χαρίσει μια βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό. O Μπράιαν Φέρρυ παραμένει ένας από τους πιο καινοτόμους και […]

today18 Ιουλίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%