Blog

Διάστρεμμα ποδοκνημικής -φωτο πεντάνευρου

today1 Μαρτίου, 2016

Background
share close

Διάστρεμμα ποδοκνημικήςastragalos 1 astragalos 2 astragalos ζώνη ποδιού έσω π π ζώνη ποδιού πίσω π πόδι πρόσθιο π π Σ36 π 15 χέρι έξω π π χέρι έσω π π

Credit: Photo by Gianluca Nicolella
Credit: Photo by Gianluca Nicolella
Credit: Photo by Leo Michels. Usage: Public Domain
Credit: Photo by Leo Michels. Usage: Public Domain
Credit: Photo by Franco Rossi
Credit: Photo by Franco Rossi

πεντάνευρο (1) πεντάνευρο

«Γιατρέ στραβοπάτησα, γύρισε το πόδι μου, τώρα έχει πρηστεί στον αστράγαλο και όταν λίγο το κουνάω όχι απλά πονάω, αλλά υποφέρω».
Ο βελονισμός έχει εκπληκτικά άμεσα και απώτερα αποτελέσματα, αλλά μην ξεχνάτε ότι και άμεσα να νιώσετε καλύτερα απαραίτητη είναι η ανάπαυση–ακινητοποίηση του ποδιού για ικανό χρονικό διάστημα με σταδιακή φόρτιση του άκρου ποδός όταν αρχίζετε να νιώθετε καλύτερα.
Βάζουμε βελόνες (εκτόνωση) περιφερικά της περιοχής που πάσχει (αλγεί, έχει αλλάξει χρώμα, είναι πρησμένη). Τέσσερεις βελόνες αρκούν, οι βελόνες να μπουν οριακά έξω από το πάσχων δέρμα. Ταυτόχρονα να βελονίσετε (τόνωση) τα αντίστοιχα δαχτυλικά σημεία, εικόνες 17, 18, 19 και 20.
Η άμεση τοποθέτηση κρύου-πάγου, η ακινητοποίηση και η αποφυγή φόρτισης είναι γνωστά. Είναι κρίμα οι ορθοπαιδικοί και οι φυσιοθεραπευτές που ασχολούνται με τις αθλητικές κακώσεις να μην προτείνουν άμεσο βελονισμό για γρηγορότερη και σωστότερη αποκατάσταση των διαστρεμμάτων, αλλά και των υπολοίπων κακώσεων.
Σημαντικά βελονιστικά σημεία: τα περιφερικά επώδυνα σημεία και τα αντίστοιχα δαχτυλικά.
Βότανα: πεντάνευρο, ελίχρυσο, κρεμμύδι, λαδανιά, υπερικό, σκόρδο, τσάι του βουνού, καλέντουλα, τσουκνίδα, αχιλλαία, αψηθιά, δενδρολίβανο, γλυκόριζα, ποτεντίλα (potentilla-micrantha), άρνικα, δάφνη.
Παραδείγματα: έγχυμα πεντάνευρου ή ανθέων ελίχρυσου.
Γιατροσόφια: α. στο γουδί κοπανίζετε επιμελώς 3 φύλλα πεντάνευρο και 2 κρεμμύδι, τον πολτό και το ζουμί τα τοποθετείτε στην πάσχουσα περιοχή. Τα στερεώνετε με επίδεσμο και τα αφήνετε για 6 ώρες και μετά τα αντικαθιστάτε με φρέσκο πολτό και ξανά. Εάν νιώθετε ότι το κρύο σας βοηθά τότε πάνω από τον επίδεσμο στερώνετε παγοκυψέλες.
β. κοπανίζετε ξεφλουδισμένο κρεμμύδι, προσθέτετε μπόλικο αλάτι και το ανακατεύετε καλά. Τοποθετείτε το μείγμα πάνω στο διάστρεμμα και το στερεώνετε με διαφανή μεμβράνη φαγητού και από πάνω βάζετε τον ελαστικό επίδεσμο. Διατηρείτε το μείγμα στο ψυγείο και ανά 6ωρο το αλλάζετε.
γ. αλοιφή ή λάδι ελίχρυσο, λαδανιά, καλεντουλας, υπερικό, χαμομήλι, σκόρδο, δάφνη, πολλές φορές ημερησίως.
δ. σε ένα γουδί κάνετε σκόνη 10 κούκουλα (κομματάκια) λιβάνι και 10 κούκουλα (κομματάκια) μαστίχας Χίου. Στο γουδί κονιορτοποιείτε 1 σκελίδα σκόρδου (με φύτρο) και 3 σκορδόφυλλα. Προσθέτετε 3 κουτ. σούπας άσπρο σαπούνι από λάδι και το κονιορτοποιείτε και αυτό. Ακολούθως προσθέτετε τη σκόνη από μαστίχα, μετά τη σκόνη από λιβάνι και τα χτυπάτε όλα μαζί. Στο τέλος προσθέτετε το ασπράδι ενός ωμού αυγού (χτυπημένο) και ανακατεύοντας δημιουργείται αλοιφή. Πάνω στο διάστρεμμα βάζετε λάδι, μετά την αλοιφή και το επικαλύπτετε με μία γάζα. Το δένετε με έναν επίδεσμο για 12 ώρες. Το λύνετε και το μπανιάρετε με χλιαρό νερό και σαπούνι. Η αλοιφή αυτή διατηρείται για 6 μήνες στο ψυγείο.
α. θεραπευτική συνταγή για σπάσιμο (κάταγμα) ή για βαρύ διάστρεμμα.
Υλικά:
1. ελαιόλαδο
2. μείγμα 2 κρόκων αυγών και 2 κουτ. σούπας μελιού, καλά χτυπημένο
3. μεμβράνη κρεμμυδιού (η διαφανής μεμβράνη κάτω από τη φλούδα του κρεμμυδιού)
4. ελαστικός επίδεσμος
Αλείφουμε το ελαιόλαδο, βάζουμε το μείγμα και το τυλίγουμε με όσες πιο πολλές μεμβράνες μπορούμε, στο τέλος τυλίγουμε σφιχτά με όσο πιο φαρδύ ελαστικό επίδεσμο έχουμε. Μετά από 2 μέρες λύνουμε τον επίδεσμο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία τοποθετώντας νέα υλικά. Ανά 2 μέρες επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και σε 10 μέρες επιτυγχάνεται η πόρωση του κατάγματος.

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%