Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Πονοκέφαλος

today22 Μαρτίου, 2016

Background
share close

Πονοκέφαλος (ημικρανία, κεφαλαλγία τάσης, αυχενική κεφαλαλγία)

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος μου λέει ότι έχει πονοκέφαλο είναι το άγχος, παρόλα αυτά τον ρωτάω αν έχει κάνει έστω μία αξονική εγκεφάλου. Πάντα να εκμεταλλευόμαστε τις διαγνωστικές δυνατότητες που μας δίνει η κλασσική ιατρική, εκτός αυτού πολλές φορές υποσυνείδητα αναρωτιόμαστε μήπως υπάρχει «κάτι κακό», οπότε γνωρίζοντας με ντοκουμέντα (αξονική, μαγνητική) ότι δεν υπάρχει τίποτα ξεφεύγουμε από το φαύλο κύκλο: πόνος-ανησυχία-πιο έντονος πόνος-πιο έντονη ανησυχία και ούτω καθ’ εξής.
Για χαλάρωση υπάρχουν τα γνωστά σημεία: Έξτρα 1, ΤΘ 23, Περ 6, ΑΣ 17.
Όταν ο πόνος είναι διάχυτος ή σε όλο το μέτωπο ή σχετίζεται με αϋπνία προτιμώ το Έξτρα 1.
Όταν είναι στο μισό τμήμα της κεφαλής ή στο μισό μέτωπο συνιστώ το σύστοιχο (στην ίδια πλευρά) σημείο ΤΘ 23.
Όταν ο ασθενής αναφέρει ότι ο πονοκέφαλος περνάει μόνο όταν κάνει εμετό ή εμετούς τότε θα βελονίσετε και το Σ 36, εκτόνωση.
Όταν στη γυναίκα ο πονοκέφαλος σχετίζεται με την περίοδο βελονίζω το Σπ 4 και ακολουθώ το γενικό κύκλο τόνωσης του ανοσοποιητικού.
Όταν ξεκινάει από τον αυχένα και διαχέεται στην κεφαλή τότε οπωσδήποτε θα βελονίσουμε τα επώδυνα τοπικά σημεία του αυχένα, που συνήθως είναι σε γούβες (εκτόνωση), οι βελόνες να έχουν φορά προς το κεφάλι. Κεντρικά στην κρανιοαυχενική συμβολή είναι το ΚΑ 16 και αμφοτεροπλεύρως 3 εκ. πλαγίως είναι το ΟΚ 10.
Όταν ο πόνος συνοδεύεται με ρινική καταρροή ή απόφραξη και με αλλεργικά συμπτώματα να βελονίζετε και το Π 5.
Όταν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με υπέρταση θυμηθείτε το Σ 36, εκτόνωση.
Όταν σχετίζεται με την υπόταση, πιείτε υγρά, προσθέστε λίγο αλάτι στη διατροφή σας και βελονίστε το Σ 36, τόνωση.
Όταν ο πονοκέφαλος προέρχεται από τον καφέ, απλά σταματήστε να πίνετε, αντικαταστήστε τον με κάποιο τσάι και αν έχετε πρόβλημα τόνωσης βελονίστε το Σ 36, τόνωση και ακολουθείστε το γενικό κύκλο τόνωσης του ανοσοποιητικού.
Όταν ο πονοκέφαλος προέρχεται από τα μάτια ή από τα δόντια σας επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο ή αντίστοιχα τον οδοντίατρο.
Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που προκαλούν κεφαλαλγία, συνεννοηθείτε με τον ιατρό σας αν υπάρχει δυνατότητα να τα αλλάξετε. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε φάρμακα απλά και όχι τα ακριβά μοντέρνα που έχουν περισσότερες παρενέργειες (ακόμη και κεφαλαλγία). Πάντως να ξέρετε ότι ο Άγιος Παΐσιος έλεγε ότι τα φάρμακα μία τρύπα κλείνουν και μία τρύπα ανοίγουν.
Η Ζωή που είναι 12 ετών δεν σηκώνεται να πάει στο σχολείο, πονάει το κεφάλι της, μένει ξαπλωμένη σε σκοτεινό δωμάτιο, δείχνει φανερά ότι υποφέρει, κάνει εμετό, δεν έχει όρεξη ούτε να φάει το παραμικρό, ούτε να μιλήσει και η μαμά στενοχωριέται που το λουλούδι της για μια ακόμη φορά είναι άρρωστο. Ξαφνικά θυμάται κάποιον «τρελό» θεραπευτή που της είχε πει ότι όταν συμπάσχεις πραγματικά με κάποιον και είσαι διατεθειμένος να μοιραστείς το πρόβλημά του, βρίσκεις τη λύση (πολλές φορές, αν είναι προς το συμφέρον του ασθενή, συνωμοτεί το σύμπαν για να βρεθεί η λύση). Καθώς η μαμά θυμάται και τις λεπτομέρειες των λόγων του θεραπευτή, αποφασίζει να προσπαθήσει η ίδια. Βάζει την παλάμη της στο αυχένα της κόρης της (στην βάση του κρανίου συγκεκριμένα) και λέει από μέσα της αργά και επαναλαμβανόμενα την προσευχή: Θεέ μου βοήθησε τη δούλη σου.
«Μαμά, δεν ξέρω τι κάνεις, αλλά νιώθω καλύτερα, ξαλάφρωσε το κεφάλι μου και άνοιξαν τα μάτια μου», αναφωνεί σαστισμένα η Ζωή.
Η μαμά συνεχίζει να έχει το χέρι της στον αυχένα και προσπαθεί να συντονισθεί με την κόρη της εισπνέοντας και εκπνέοντας ταυτόχρονα με την εισπνοή και εκπνοή της κόρης της. Διαπιστώνει ότι δεν τα καταφέρνει να αναπνέει με το ρυθμό της Ζωής, οπότε της λέει: «Ζωή για να γίνεις καλύτερα θέλω να εισπνέεις όταν εγώ εισπνέω και να εκπνέεις όταν εγώ εκπνέω». Κατά τη διάρκεια των αναπνοών η μαμά φαντάζεται ότι ο πόνος περνάει στην ίδια μέσω του χεριού της που ακουμπάει τον αυχένα της Ζωής και ακολούθως μέσω της εκπνοής της εξαφανίζεται προς τον αέρα.
«Μαμά είσαι φανταστική, να σε φιλήσω» και την πνίγει στα φιλιά. «Δόξα τω Θεώ», λέει και η μαμά, «να είναι όλος ο κόσμος καλά».
Εφαρμόστε τις οδηγίες στην ενότητα χαλάρωσης: προσευχή, εξομολόγηση, κινήσεις ματιών (ιδιαίτερα αν είστε ώρες σε υπολογιστή ή άλλη φωτεινή οθόνη, μετά από κάθε ώρα δίλεπτες κινήσεις ματιών).
Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα.
Σημαντικά βελονιστικά σημεία: Έξτρα 1, ΤΘ 23, ΟΚ 10.
Βότανα: χαμομήλι, τίλιο, μελισσόχορτο, μαντζουράνα, υπερικό, δενδρολίβανο, πασιφλόρα, βαλεριάνα, βιμπούρνο (viburnum opulus), λεβάντα, μέντα, θυμάρι, τανατσέτο, σκουτελάρια, βερμπένα, δυόσμος, απήγανος.
Παραδείγματα: α. έγχυμα χαμομηλιού ή τίλιου, ιδίως αν τα ψυχρά επιθέματα κεφαλής ανακουφίζουν τον ασθενή, 4 φορές ημερησίως.
β. έγχυμα δενδρολίβανου, ιδίως αν τα ζεστά επιθέματα ανακουφίζουν τον ασθενή.
γ. έγχυμα μείγματος βιμπούρνου-μελισσόχορτου.
Γιατροσόφια: α. μάσημα ενός φύλλου απήγανου.
β. σνιφάρισμα από το ρουθούνι 5 σταγόνων χυμού φύλλων μαντζουράνας.
γ. οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία να αποφεύγουν τις σοκολάτες και τα γαλακτοκομικά και τον συνδυασμό κρασιού με τυρί.
δ. δέστε στην πάσχουσα περιοχή κομπρέσες ή μαντήλι με ξύδι ή λεμόνι.
ε. φέτες ωμής πατάτας ή κρεμμυδιού στην πάσχουσα περιοχή που ανά ώρα αλλάζετε.
στ. για κεφαλαλγία λόγω κλιμακτηρίου πίνετε έγχυμα 10g κρόκου Κοζάνης σε 1 lt νερό.
ζ. μασάζ κροταφικά ή μετωπιαία ή ινιακά ανάλογα με την εντόπιση του πόνου με 5 σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας ή μέντας ή μαντζουράνας.
η. παγωμένο ποδόλουτρο ειδικά αν έχετε ζεστές πατούσες.
θ. μασάζ για 15 λεπτά στο λοβίο του αυτιού, σύστοιχα με τον πόνο ή στο επικρατούν αυτί (δεξί για τους δεξιόχειρες).
ι. βάλτε στο μαξιλάρι σας αρωματικά βότανα που να σας αρέσουν.

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Rate it

Παρόμοια άρθρα

Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αντιμετώπιση πόνου

Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]

today14 Μαΐου, 2019 1 3

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%