Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Κοινό κρυολόγημα – Φαρυγγίτιδα – Γρίπη

today19 Φεβρουαρίου, 2019

Background
share close

 

«Γιατρέ μου τέσσερις μέρες έχω πονόλαιμο, λίγο πυρετό έως 38 και μου είπαν ότι ο φάρυγγάς μου με γαργαλάει».

Στις ιογενείς λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού όπως στο κοινό κρυολόγημα (πονόλαιμος, ρινόρροια ή μπουκωμένη μύτη, φτερνίσματα, κεφαλαλγία, μικρός πυρετός), στη φαρυγγίτιδα (πονόλαιμος, ερεθισμένος-ερυθρός φάρυγγας, μικρός πυρετός) και στη γρίπη (υψηλός πυρετός, πονόλαιμος, μπουκωμένη μύτη, μυαλγίες, κακουχία) τοποθετώ βελόνες στα σημεία Σ 9 αμφοτερόπλευρα, ΠΕ 20 αμφοτερόπλευρα (τα δύο

είναι τα μοναδικά σημεία βελονισμού που βελονίζονται αμφοτερόπλευρα) Π 5, Σ 36. Σε πυρετό ή βαρύ κεφάλι ή κεφαλαλγία βελονίζουμε και το Έξτρα 1, εικόνα 6.

Στην αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών η κλασική ιατρική υστερεί εντυπωσιακά, όπως υστερεί και σε κάθε ιογενή λοίμωξη. Σε αντίθεση ο βελονισμός έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και μάλιστα τις περισσότερες φορές από τον πρώτο βελονισμό. Τα παραπάνω σημεία ισχύουν και για τη γρίπη των χοίρων.

Δεν θα ξεχάσω την ξαδέρφη μου που την ημέρα του γάμου της παρουσίαζε πυρετό, πονόλαιμο, γενική αδυναμία και είχε άγχος αν θα τα καταφέρει στο γαμήλιο γλέντι. Διάλεξα τα παρακάτω σημεία:

Το σημείο Σ 9 που βρίσκεται στη διασταύρωση μίας εγκάρσιας (οριζόντιας) νοητής γραμμής που διέρχεται από το λάρυγγα (μήλο του Αδάμ) με τη γραμμή που διέρχεται από την αύλακα μπροστά από το έσω – πρόσθιο χείλος του στερνοκλειδομαστειδούς (είναι ο μυς που προεξέχει όταν εκτείνουμε τον αυχένα). Η βελόνα μπαίνει με φορά προς το κεφάλι (η μύτη της κοιτάει την κεφαλή και η κεφαλή της βελόνας κοιτάει την κοιλιά), εικόνα 7. Βγάζοντας τη βελόνα δεν το καλύπτουμε και αν βγει λίγο αίμα (αιμάσει) είναι φυσιολογικό.

Το σημείο Π 5 που βρίσκεται ένα εκατοστό άνωθεν του κέντρου του έξω μισού της πρόσθιας γραμμής του αγκώνα. Βρίσκεται δηλαδή στο έξω χείλος του κατώτερου σημείου της κεφαλής του δικέφαλου βραχιονίου μυός. Η βελόνα αυτή πάντα μπαίνει με φορά προς τον ώμο, εικόνα 9, εκτόνωση, βγάζοντάς την δεν καλύπτουμε το σημείο και δεν πρέπει να βγει αίμα. Αν βγει αίμα, σημαίνει ότι δεν την είχαμε βάλει στο σωστό σημείο.

Το σημείο ΠΕ 20 που βρίσκεται στη ρινοπαρειακή αύλακα (η αύλακα που χωρίζει το ρουθούνι της μύτης με το μάγουλο), επί τα εκτός του κατώτερου σημείου του ρώθωνος, εικόνα 6. Η βελόνα τοποθετείται κάθετα στο δέρμα και αφαιρώντας  την δεν καλύπτουμε το σημείο.

Της έβαλα και μία βελόνα στο Έξτρα 1 για αντιπυρετική δράση. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο και η ξαδέρφη μου χάρηκε το γάμο της και το επακόλουθο γλέντι.

Μερικές φορές που είναι η μύτη βουλωμένη, νιώθουμε «μπούκωμα» και στα αυτιά. Τότε χρήσιμο σημείο είναι το ΤΘ 17, βρίσκεται πίσω από το λοβίο του αυτιού ανάμεσα από τον κόνδυλο της κάτω γνάθου και τη μαστοειδή απόφυση του κρανίου σε μία γούβα που μεγαλώνει σε εύρος όταν ανοίγουμε το στόμα μας, εικόνα 26.

Όσο πιο γρήγορα αρχίσετε το βελονισμό σε σχέση με την έναρξη των συμπτωμάτων, τόσο πιο γρήγορα θα είναι τα θετικά αποτελέσματα.

Αν κάνετε εύκολα φαρυγγίτιδες-αμυγδαλίτιδες ή αν κάθε χρόνο υποφέρετε από γρίπη ή προληπτικά, εφαρμόστε το γενικό κύκλο τόνωσης του ανοσοποιητικού.

Σε γρίπη, φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα θα πρέπει να κάνουμε ημερησίως πολλές γαργάρες (περίπου κάθε μία ώρα) με χυμό φρεσκοστειμμένου λεμονιού ή με αλατόνερο (μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι σε 1/3 ποτήρι νερό) ή με έγχυμα φύλλων φασκόμηλου ή με έγχυμα φύλλων βάτου.

Στη διατροφή μας που πρέπει να είναι ελαφριά, αποφύγετε τις τροφές που γλυκίζουν (οτιδήποτε που γλυκίζει, άσχετα αν έχει ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες) ή αλμυρίζουν. Η ελαφριά ζεστή κοτόσουπα με ρύζι και λαχανικά έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει. Πιείτε φυσικό φρεσκοστειμμένο χυμό πορτοκαλιού. Αν νιώθετε εσωτερικά κρύο, εφαρμόστε το ατμόλουτρο, βλέπε περιεχόμενα-ατμόλουτρο (η εφίδρωση και η εσωτερική ζέστη θα σας ανακουφίσει άμεσα) και θυμηθείτε τις βεντούζες (βλέπε περιεχόμενα). Ξεκουραστείτε σωματικά και ψυχικά και αποφεύγετε τα κρύα φαγητά-υγρά και το κρύο.

Σημαντικά βελονιστικά σημεία: Σ 9, Π 5.

Βότανα: σκόρδο, κρεμμύδι, θυμάρι, τσάι του βουνού, χαμομήλι, φασκόμηλο, φράξινος (fraxinus ornus), αψηθιά, σαμπούκος, κριθάρι, μαγειρική σόδα, μέντα, δυόσμος.

Παραδείγματα: α. μία σκελίδα σκόρδου πρωί, βράδυ.

β. έγχυμα από θυμάρι.

Γιατροσόφια: α. μισό ποτήρι νερού κρεμμυδοχυμό, 3 φορές ημερησίως.

β. ζωμό από κριθάρι (βλέπε περιεχόμενα-καρκίνος-κριθάρι).

γ. έγχυμα από άνθη σαμπούκου-δυόσμου πρωί, μεσημέρι, βράδυ.

δ. εάν έχετε ρίγος και πόνους στο σώμα σας βάλτε ένα ποτήρι σαμπάνια μαζί με 2 κύβους ζάχαρη στο μπρίκι, όταν αρχίσει να κοχλάζει βγάλτε το από το μάτι. Όταν κρυώσει πιείτε το και μετά εφαρμόστε το ατμόλουτρο.

ε. παρασκευάστε αλοιφή με φύλλα ευκαλύπτου και αλείψτε την στο στήθος σας πρωί, μεσημέρι, βράδυ, αποφεύγοντας μετά τα ρεύματα αέρος.

στ. σε γρίπη: 1η μέρα: 1 ποτήρι νερό με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα 6 φορές ανά 2ωρο, 2η μέρα: 1 ποτήρι νερό με 1/2 κουταλάκι του γλυκού

μαγειρική σόδα 4 φορές ανά 2ωρο, 3η μέρα: 1 ποτήρι νερό με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα πρωί και βράδυ. Ως την πλήρη ανάρρωση 1 ποτήρι νερό με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα το πρωί.

ζ. στο σπίτι που υπάρχει ασθενής με γρίπη να υπάρχει καλός αερισμός. Για να απολυμάνουμε τον αέρα τοποθετούμε σε όλα τα δωμάτια βότανα όπως θυμάρι, θρούμπι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ρίγανη, ακόμα καλύτερα να τα τρίβετε. Η καύση των παραπάνω αρωματικών βοτάνων, όπως και του ρετσινιού του πεύκου, επίσης καθαρίζει την ατμόσφαιρα.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Παρόμοια άρθρα

Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αντιμετώπιση πόνου

Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]

today14 Μαΐου, 2019 1 3

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%