Φοίβος Πιομπίνος

Η ελληνική αρίθμηση

today25 Ιουλίου, 2013

Background
share close

Ο ελληνικός τρόπος αρίθμησης και επομένως και αριθμοσοφίας βασίζεται στο ελληνικό αλφάβητο, του οποίου τα γράμματα  χρησιμοποιούνται ως αριθμοί, κατά την αλφαβητική τους βέβαια σειρά, αιώνες πριν υιοθετηθεί το αραβικό σύστημα αρίθμησης. ΄Ετσι λ.χ. το α’ αντιστοιχεί στο 1, το β’ στο 2 κ.λπ., το ι’ στο 10, το κ’ στο 20 κ.λπ., το ρ’ στο  100, το σ’ στο 200 κ.λπ. Επομένως ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ διαβάζεται ως Γεώργιος ο  Πρώτος και ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ζ’ ως Κωνσταντίνος ο ΄Εβδομος και όχι ως Γεώργιος ο ΄Αλφα και Κωνσταντίνος ο Ζήτα όπως τελευταία ακούγεται από κάποιους αστοιχείωτους ραδιοφωνικούς εκφωνητές. Άλλωστε και την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου την αποκαλούμε προφορικά οδό Τρίτης Σεπτεμβρίου και όχι Γάμμα Σεπτεμβρίου και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τον αναφέρουμε ως Δεύτερο και όχι ως Βήτα Παγκόσμιο πόλεμο.
Eπ’ ευκαιρία  σημειωτέον ότι, αναφερόμενοι σε βασιλείς και σε αυτοκράτορες, δεν αναγράφουμε το άρθρο μεταξύ του κυρίου ονόματός τους και του αριθμητικού γράμματος, μολονότι  χρησιμοποιούμε εξάπαντος το άρθρο στον προφορικό λόγο. ΄Ετσι, στα παραπάνω παραδείγματα, κάνουμε μεν λόγο για τον Γεώργιο τον Πρώτο και τον Κωνσταντίνο τον ΄Εβδομο, όμως στον γραπτό λόγο τούς αναγράφουμε  ως Γεώργιο Α΄και   Κωνσταντίνο Ζ’, παραλείποντας οπωσδήποτε το άρθρο.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.blogspot.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΚΑ’): η χρήση των ρημάτων «συνεχίζω» και «εξακολουθώ»

Ασχέτως του πώς συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται στις μέρες μας τα συνώνυμα ρήματα συνεχίζω και εξακολουθώ, πρέπει να τονιστεί ότι το συνεχίζω είναι προτιμότερο να συντάσσεται με κάποιο ουσιαστικό, ενώ το εξακολουθώ να ακολουθείται από κάποιο ρήμα. ΄Ετσι πρέπει, για παράδειγμα, να λέμε:  Συνέχισαν όλο το καλοκαίρι το ανασκαφικό τους έργο. / Πρέπει να συνεχίσεις τις ασκήσεις σου. / Παρ’ όλες τις αποδοκιμασίες, εκείνος συνέχισε ατάραχος την ομιλία του. / Δεν τούς […]

today25 Ιουλίου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%