Φοίβος Πιομπίνος

΄Ενα ελληνικό κείμενο με αποκλειστικά τούρκικες λέξεις

today24 Ιουλίου, 2013

Background
share close
     Θα σάς αναφέρω ένα ελληνικό  κειμενάκι που δεν περιλαμβάνει καμία ελληνική λέξη εκτός από τα άρθρα, τα ρήματα και τις προθέσεις, και που όλα τα ουσιαστικά του είναι τούρκικης προέλευσης: «Ο τεμπέλης (tembel) δεν έχει ούτε λίγο καν χαρτζηλίκι (harclik), ούτε έναν παρά (para) στην τσέπη (cep) του, για να πάει στο παζάρι (pazar) ν’ αγοράσει ζαρζαβατικά (zerzevat), που μαζί με τους γιαλαντζί (yalanci) ντολμάδες (dolma), τα γιουβαρλάκια (yuvarlak)και το γιουβέτσι (guvec) που μαγείρεψε να τα πάει στον φουκαρά (fukara) κι αχαϊρευτο (από το hayir) μπατζανάκη του (bacanak), ο οποίος ζεί σ΄ένα καραγιαπί (karayapi) με ασοβάντιστους (από το siva) τοίχους, που βρίσκεται σ΄ένα καλντερίμι (kaldirim) που οδηγεί στο κονάκι (konak) του μεγάλου τσιφλικά (από το ciftlik)».
     Προσέξτε όμως πως όλες οι παραπάνω ξένες λέξεις ειναι πλήρως ενσωματωμένες στην ελληνική γλώσσα και αφομοιωμένες απ’ αυτήν, γι’ αυτό και έχουν ελληνικές καταλήξεις που τις κάνει κλιτές. Απεναντίας όλες οι αγγλικές λέξεις, οι οποίες  μπολιάζουν τη γλώσσα μας τα τελευταία χρόνια, υιοθετούνται απ’ αυτήν ως έχουν, αυτούσιες, χωρίς δηλαδή να προσαρμόζονται στη γλωσσική μορφολογία της ελληνικής. Απαξάπασες οι γλώσσες  εμπλουτίζονται με  ξένα δάνεια, αλλά αλίμονό σ’ εκείνη που δεν τα αφομοιώνει πια.
           Φοίβος Ι. Πιομπίνος      piombinos.blogspot.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Περί των «αγορών»

Το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 11ης Αυγούστου 2011 περί της ταυτότητας των οίκων αξιολόγησης μού είχε απαντησει εν μέρει κάποια ερωτήματα που με απασχολούν εδώ και πολύν καιρό περί των οίκων τούτων, αφήνοντάς με ωστόσο με πολλές ακόμη απορίες. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική επικαιρότητα μάς υποχρεώνει να κάνουμε μέχρι κορεσμού λόγο για «αγορές» και μάς σφυροκοπεί μέχρι εξουθενώσεως με την απειλή της εξουσίας τους, με το σκεπτικισμό τους, με […]

today24 Ιουλίου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%