Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΞΖ’): γεγονός, συμβάν, περιστατικό, επεισόδιο

today17 Οκτωβρίου, 2014

Background
share close

To γεγονός υπογραμμίζει  τον πραγματικό και αναπότρεπτο χαρακτήρα μιας πράξης, αυτό που έχει συμβεί και δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί ή να αλλάξει (π.χ. η ήττα της ποδοσφαιρικής ομάδας μου είναι γεγονός)

Απεναντίας το συμβάν τονίζει περισσότερο τον τυχαίο και συγκυριακό χαρακτήρα μιας πράξης (π.χ. ο θάνατος του διάσημου εξερευνητή αποτελεί περίεργο συμβάν).

Το περιστατικό δηλώνει το αποτέλεσμα ορισμένων συνθηκών ή περιστάσεων, το προσωρινό, το μη κανονικό ή αναμενόμενο (π.χ. το περιστατικό του θανάτου της βύθισε την οικογένειά της σε βαθύ πένθος).

Ο συγκυριακός χαρακτήρας του συμβάντος και του περιστατικού τα εξισώνει σημασιολογικά με το επεισόδιο που έχει καταλήξει να δηλώνει τυχαία συμβάντα (π.χ. ο σπουδαίος συγγραφέας περιγράφει στο τελευταίο του μυθιστόρημα ένα αληθινό επεισόδιο από τον πόλεμο στο Βιετνάμ).

Σημειωτέον ότι μόνο η λέξη γεγονός σχηματίζει φράσεις του τύπου «είναι γεγονός», που ταυτίζονται με το «είναι αλήθεια, είναι αληθές, είναι πραγματικότητα». Εξάλλου μέσα από ξενισμούς, ιδίως γαλλισμούς, επικράτησαν στη Νέα Ελληνική φράσεις όπως: είναι γεγονός ότι (= le fait est que…), εκ του γεγονότος ότι (= du fait que…), λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι (= compte tenu du fait que…), παρά το γεγονός ότι (= malgré le fait que…) κ.λπ. Eίναι ωστόσο προτιμότερο, αντί να λέμε «το γεγονός ότι», να χρησιμοποιούμε την έναρθρη φράση «το ότι».

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΛΣΤ’): συμπόνια ή συμπόνοια

Η λέξη συμπόνια παράγεται από το ρήμα συμπονώ με την παραγωγική κατάληξη –ια (πρβλ καταφρονώ – καταφρόνια, φτηναίνω – φτήνια, αγρυπνώ – αγρύπνια, καταντώ – κατάντια κ.ά.). Προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τα παράγωγα των λέξεων νους, ρους, πλους, που γράφονται με –οια: εννοώ – έννοια, μετανοώ - μετάνοια. ΄Ισως στο γλωσσικό αίσθημα μερικών ομιλητών να έχει  παρασυνδεθεί η λέξη συμπόνια με τη λέξη σύμπνοια.   Φοίβος Ι. Πιομπίνος  […]

today16 Οκτωβρίου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%