Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΛΘ’): τα διαλυτικά

today12 Μαρτίου, 2015

Background
share close

Τα διαλυτικά (¨) σημειώνονται πάνω από το ι ή το υ, για να δείξουμε ότι το ι και το υ πρέπει να τα προφέρουμε χωριστά από το προηγούμενο φωνήεν α, ε, ο, υ: χαϊδεύω, θεϊκός, ευνοϊκός, μυϊκός, πλαϊνός, πραϋντικός, ξεϋφαίνω, κοροϊδεύω, παλλαϊκός.

Καταργούνται τα περιττά διαλυτικά, όταν δηλαδή δεν είναι απαραίτητα για τη σωστή προφορά μιάς λέξης. ΄Ετσι δεν σημειώνονται λ.χ. διαλυτικά:

α) σε συνδυασμούς φωνηέντων, που δεν είναι δίψηφα: πρωί, πρωινός, διυλιστήριο, Πομπηία, Μωυσής.

β) όταν  το προηγούμενο φωνήεν ανήκει σε δίψηφο: αλληλούια, παλαιικός, ποτοποιία, Λουίζα.

γ)  όταν το προηγούμενο φωνήεν παίρνει πνεύμα ή τόνο:  κέικ, νεράιδα, πλάι, (αλλά πλαϊνός), κορόιδεψα (αλλά  κοροϊδεύω), κορόιδο, χάιδεμα (αλλά χαϊδεύω), ΄Αι-Νικόλας.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μουσική

Νέο single: Άρης Πλασκασοβίτης – Να ήταν ψέμα

Ένας από τους πιο ταλαντούχους ανερχόμενους καλλιτέχνες, ο Άρης Πλασκασοβίτης, κυκλοφορεί το πρώτο του τραγούδι και υπόσχεται να μας ξεσηκώσει. Τον γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή του στο Greek Idol πριν μερικά χρόνια, ενώ ξεδίπλωσε τις φωνητικές και υποκριτικές του δυνατότητες στο show “Your Face Sounds Familiar” ένα χρόνο πριν. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε μερικές από τις μεγαλύτερες παραγωγές στην Ελλάδα, όπως στη ροκ όπερα «Δαίμονες» στο πλευρό της Άννας Βίσση και στο […]

today12 Μαρτίου, 2015

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%