Φοίβος Πιομπίνος

Οι Τούρκοι το κατόρθωσαν!

today25 Ιουλίου, 2013

Background
share close

Η εφημερίδα INDEPENDENT έγραψε πρόσφατα ότι η τουρκική κυβέρνηση κατόρθωσε, διά της εκπροσώπου της αρχαιολόγου καθηγήτριας Γιάλε Ινάν, να επανακτήσει το άνω μισό του αγάλματος του «Κουρασμένου Ηρακλή», που φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα ρωμαϊκό αντίγραφο του 2ου μ.Χ. αιώνα ενός αγάλματος του Λυσίππου.
Αναρωτιέμαι, γιατί και η δική μας κυβέρνηση δεν κάνει το ίδιο για ένα άγαλμα που είναι ανυπέρβλητης αισθητικής αξίας και όχι ρωμαϊκό, χρονολογείται από το 560 π.Χ. και φυλάσσεται ακρωτηριασμένο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα γλυπτά του Ιερού Λόφου και εικονίζει έναν ιππέα. Το κεφάλι του αρχαϊκού τούτου αγάλματος βρίσκεται στο Λούβρο και αποκαλείται: Η κεφαλή RAMPIN.
Καταλαβαίνω ότι δεν μπορούμε να αρχίσουμε να διεκδικούμε όλα τα ελληνικά αγάλματα που εκτίθενται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Όταν όμως πρόκειται για τμήματα κάποιων αγαλμάτων που ήδη φυλάσσονται σε ελληνικά μουσεία ακρωτηριασμένα, θα έπρεπε, ως εκ του γεγονότος τούτου, να κινήσουμε γη και ουρανό για να μας επιστραφούν, ώστε να τα συμπληρώσουμε, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για γλυπτά προερχόμενα από την Ακρόπολη. Εδώ διεκδικούν οι Τούρκοι έργα τέχνης που δεν ανήκουν στην πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά απλώς βρέθηκαν στις κατακτημένες από αυτούς περιοχές, και δεν θα κάνουμε κατά μείζονα λόγο κι εμείς το ίδιο;

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.blogspot.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%