Μαρία Παπαϊωάννου

Σύντομο σχόλιο για την Μαντώ, καλεσμένη στον ngradio

today28 Οκτωβρίου, 2015

Background
share close

Τραγουδούσε από παιδί, καθώς γεννήθηκε μες στην μουσική -με μητέρα σοπράνο της Λυρικής, και πατέρα πιανίστα της τζαζ! Ερμηνεύτρια, συνθέτις και τελευταία δασκάλα φωνητικής. Έχει δημιουργήσει στο Ωδείο Φακανά σχολή μιούζικαλ για παιδιά -Children’s Musical Academy- το είδος που λατρεύει! «Ως δασκάλα δημιουργώ χωρίς να εκτίθεμαι!» μας είπε, ενθουσιασμένη με το ταλέντο των παιδιών!

Δέκα χρονών παίζει κρουστά και κιθάρα αυτοδίδακτη! Στα 13 της χρόνια συμμετέχει στην ροκ όπερα Jesus Christ Superstar Star υπό τον Μίμη Πλέσσα και τον Δημήτρη Μαλαβέτα. Στα 17 της χρόνια συμμετείχε στο θρυλικό πάρτι του Κηλαηδόνη στην Βουλιαγμένη! Ξεκίνησε με κλασικό τραγούδι, τζαζ, σύγχρονη μουσική, μετά ποπ και λαϊκά!

Μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και αργότερα στην Νέα Υόρκη με δάσκαλο φωνητικής και κινησιολογίας τον περίφημο Hal Shaefer (δάσκαλο της Μινέλι και της Στρέιζαντ!) Φωνή εντυπωσιακή στην fussion jazz, το 1989 ενώ υπάρχει συμβόλαιο με την CBS, της γίνεται πρόταση από την ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, και επιλέγει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο πρώτος της προσωπικός δίσκος με την ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, γίνεται χρυσός (“Δος μου ένα Φιλί… Αυτό το καλοκαίρι”, με τον Χαριτοδιπλωμένο) Ακολουθούν οι “Πτήση για δύο”, “Κίνηση τρίτη”, “Η δική μας η Αγάπη”, “Ανήσυχο Βλέμμα”.

Στην ελληνική δισκογραφία μπήκε το 1981 συμμετέχοντας με το όνομα Mandy στο Granny Motorcycle σε μουσική και στίχους του Τζίμη Πανούση.

Ως συνθέτις έκανε διεθνή επιτυχία με την συνεργασία της με την Jessica Simpson, και κέρδισαν το MTV Award.

Η Μαντώ έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα και συναυλιακούς χώρους του κόσμου! Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους τραγουδιστές -Μαρινέλλα, Μητροπάνο, Βοσκόπουλο, Γαλάνη, Τερζή, Τσανακλίδου κ.α.- συνθέτες και στιχουργούς -Σπανός, ο Χατζηνάσιος, Φοίβος, Παπαδημητρίου, Θεοφάνους, Κορκολής, Χαριτοδιπλωμένος κ.α. Το 1995 η Sony Music κυκλοφόρησε 4 δίσκους: “Στον έβδομο ουρανό”, “Για όλες τις φορές”, “Προδοσία”, ” Σε Άλλη Διάσταση” και το cd-single “Λίγο Λίγο”. Το 1997 ερμηνεύει στα ελληνικά τα τραγούδια της ταινίας κινουμένων σχεδίων Anastasia της 20th Century Fox.

Το 2000 συνεργάζεται με τον πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής, Jean Michel Jarre. Το 2001 κυκλοφορεί με την Europe Records, το single ” Mando and Coltrane Big Band”, με διασκευές ξένων επιτυχιών Jazz και μιούζικαλ. Το 2003 στον Διαγωνισμό της Eurovision, η Μαντώ κερδίζει το κοινό με την εκπληκτική ερμηνεία της στο τραγούδι της “Never Let You Go”. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί τον δίσκο “Οι αγάπες φεύγουν, τα τραγούδια μένουν” με διασκευές κλασικών ελληνικών τραγουδιών. Το 2011 κυκλοφόρησε τον δίσκο “Perfection” με τραγούδια στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Στον “Έβδομο Ουρανό” και στα “Γυάλινα Φεγγάρια” (All Through The Night), παίζουν οι μουσικοί του Peter Gabriel!

Πρωταθλήτρια στην κολύμβηση η Μαντώ αλλά και η πρώτη καλλιτέχνις στην Ελλάδα που δημιούργησε website! Μια δραστήρια γυναίκα, μια φωνή που ανέβασε τον πήχη στις μουσικές σκηνές και που έχει πολλά ακόμη να δώσει! Μακάρι να ξαναγυρίσει εκεί από όπου ξεκίνησε: στην τζαζ!

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη πατώντας εδώ

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%