Μαρία Παπαϊωάννου

Σύντομα σχόλια για τον Νίκο Κούνδουρο καλεσμένo στον ngradio

today10 Ιουλίου, 2015

Background
share close

Ένας εξαίσιος Έλληνας με ψυχή και τεράστιο ταλέντο! Τον καλωσορίζω με πολύ χαρά στον αγαπημένο μας σταθμό! Σφακιανής καταγωγής από αστική οικογένεια (ο πατέρας του δικηγόρος και πολιτευτής με το κόμμα του Βενιζέλου) σπάνιος συνδυασμός μόρφωσης και λεβεντιάς! Πλήρωσε την συμμετοχή του στο ΕΑΜ με τέσσερα χρόνια στην Μακρόνησο, το νησί του διαβόλου -παρέα με τον Βέγγο τον οποίο βλέπουμε στην συνέχεια στις ταινίες του… Και όμως, όπως μας είπε, η εμπειρία αυτή ήταν έξαρση φωτός μέσα του! Γυρίζοντας από την Μακρόνησο έκανε την πρώτη του ταινία, την «Μαγική Πόλη», με την βοήθεια μερικών φίλων, του Μάνου Χατζιδάκι, της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, του Αλέξη Διαμαντόπουλου.

Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και Αρχιτεκτονική! Όταν δεν ζωγράφιζε ή δεν έκανε κινηματογράφο ασχολιόταν με τις «πέτρες»! Έφτιαξε αρκετές ταινίες, αρκετά σπίτια, αρκετούς πίνακες! Το τεράστιο γλυπτό του με την αρπαγή της Ευρώπης δεσπόζει στην γενέτειρα του, τον Άγιο Νικόλαο! Ο λόγος του ευθύς, τσεκουράτος, μεστός από τις βιωμένες του αλήθειες… Πιστός στην λαϊκή ελληνοσύνη, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, δημιουργεί έναν κινηματογράφο με ατμόσφαιρα αρχαίας τραγωδίας, με κινησιολογία που θυμίζει φιγούρες αρχαίων αγγείων… Έναν «εικαστικό» κινηματογράφο, έχοντας ενσωματώσει μοναδικά στην οπτική του την ελληνική γραμμή! Την διαχρονική, δηλαδή, συνέχεια του ελληνικού θαύματος! Δεν έγινε κατανοητός εντούτοις από την Αριστερά ο μη εναγκαλισμός εκ μέρους του της «λούμπεν» κουλτούρας ως εκφραστή της λαϊκής απελπισίας! Η παιδεία του εξάλλου είναι ο ελληνικός κοσμοπολιτισμός: το θαύμα αυτό που έζησαν και εξέφρασαν οι καλύτεροι της γενιάς του!

Άνθρωπος έντιμος, με εφηβικό «θυμό» για το άδικο, αλύτρωτος μα και σοφός, με βαθιά αποδοχή της ζωής και όσα αυτή φέρνει! 26 χρονών έκανε την πολυβραβευμένη του ταινία «Ο Δράκος». Ένιωσε ο κινηματογράφος περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εκφραστικό μέσο να του δίνει φωνή! Για να καταγγείλει το άδικο! Να υπερασπιστεί τον άνθρωπο! Η τέχνη εξάλλου είναι «η φωνή των άοπλων» όπως λέει ο Ιονέσκο! Γυρίζει τους Παράνομους -κραυγή για το αντάρτικο, το Ποτάμι -ταινία βασισμένη στην Καταγγελία του Α. Σαμαράκη, τις Μικρές Αφροδίτες -μια ελεγεία, το 1922 -βασισμένη στο Νούμερο 31328 του Βενέζη, το Μπορντέλο -για την κρητική επανάσταση, τον Βύρωνα -για τον μεγάλο φιλέλληνα που γυρίστηκε στην Κριμαία, τους Φωτογράφους -για το φανατικό Ισλάμ, το Vortex -το πρόσωπο της Μέδουσας, τους Δρόμους της φωτιάς -μια καταγραφή του λαού που ξεχύθηκε στους δρόμους με την πτώση της χούντας, Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη – ταινία βασισμένη σε πολιτικά γεγονότα, κ.α.

Σκηνοθέτησε επίσης έργα στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο, μεταξύ των οποίων τον Ερωτόκριτο και τον Διγενή Ακρίτα… Η ταινία του για τον Βύρωνα όμως ήταν αυτή που αγάπησε πιο πολύ, όπως μας είπε. Με ειλικρινή εκτίμηση γι’ αυτό που ο Νίκος Κούνδουρος είναι, κρατώ την πίστη του στους Έλληνες, αυτή την ανεπανάληπτη ράτσα! «Δεν ψόφησε το αρχαίο σθένος των Ελλήνων» είπε για το 62% του Όχι στο πρόσφατο δημοψήφισμα ενάντια στην χυδαία επιβολή των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων! Χαίρε Κρητικέ! Έρρωσο!

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη πατώντας εδώ!

 

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%