Στέλιος Νικολαΐδης

Γεώργιος Ταμιωλάκης, ο θρυλικός Παπα-τζιρίτης!

today24 Ιουνίου, 2023

Background
share close

Η λέξη “τζιριτώ” στην Κρητική διάλεκτο σημαίνει τρέχω με μεγάλη ταχύτητα! Ο Γεώργιος Ταμιωλάκης γεννήθηκε στο Λασίθ , παντρεύτηκε στους Κασσάνους Ηρακλείου όπου και έζησε.

Υπήρξε πρωτόγνωρο φαινόμενο αντοχής και ταχύτητας! Μαρτυρίες λένε ότι διένυσε την απόσταση Μέλαμπες-Σητεία περίπου 200 χλμ από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ μάλιστα φορώντας τα ράσα και τα στιβάνια του!

Το 1904 με πολλές δυσκολίες κατάφερε να φτάσει στην Αμερική για να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η φήμη του φόβισε τους Αμερικανούς που δωροδόκησαν τον Έλληνα πρόξενο και με διάφορα προσχήματα βρέθηκε στη φυλακή για δυόμιση μήνες μέχρι το τέλος των αγώνων.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρξε φλογερός πατριώτης. Πέθανε το 1937 σε ηλικία 85 χρόνων.

Ο Παπά-τζιρίτης βρέθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1900 για να λάβει μέρος εκτός συναγωνισμού στον Μαραθώνιο. Διάνυσε την απόσταση σε 2,05′ καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Σπύρου Λούη που ήταν 2 ώρες 58′ και 50” χωρίς νερό και αναψυκτικά και μάλιστα μετά τον τερματισμό συνέχισε να τρέχει για 10′ ακόμα.

Προς τιμήν του ο Δήμος Αρκαλοχωρίου διοργανώνει κάθε Φθινόπωρο υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ διεθνή ημιμαραθώνιο με την συμμετοχή και ιερωμένων (Παπά-τζιρίτειος δρόμος) Ένας ανδριάντας όμως του θρυλικού παπά δεν υπάρχει πουθενά στην Κρήτη!

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%