NG Συνεντεύξεις

Βασίλης Ράλλης «Η μουσική δεν σου εξασφαλίζει χρήματα, αλλά σου εξασφαλίζει ζωή!» | Συνέντευξη

today29 Μαΐου, 2022 8 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Βασίλης Ράλλης «Η μουσική δεν σου εξασφαλίζει χρήματα, αλλά σου εξασφαλίζει ζωή!» | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο Βασίλης Ράλλης μας ξεναγεί στο δημιουργικό του “Σύμπαν” με αφορμή τον 5ο δίσκο του “Πόλη Πρέζα”! Ακούστε την συζήτηση που είχαν με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.

Σύντομα ο δίσκος “Πόλη Πρέζα” θα κυκλοφορήσει και σε CD, ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμα μπλουζάκια και άλλα προϊόντα που μπορείτε να τα βρείτε στο Bandcamp.

Ο Βασίλης Ράλλης έχει καταφέρει να τρυπώσει στην ζωή μας, να μας καταλάβει και να εκφράσει όλα αυτά που κι εμείς θα θέλαμε λες και μας παρακολουθεί! Σε κάθε δίσκο του καταφέρνει να φτάσει όλο και πιο βαθιά σε όλες τις καταστάσεις της ζωής μας με μια φοβερή απλότητα και αμεσότητα!

Ένας καλλιτέχνης που ζει και αναπνέει για να παίζει μουσική και να μοιράζεται τις σκέψεις του μαζί μας! Τώρα αν όλα αυτά που θέλει να πει στον εαυτό του τυγχάνει να είναι αυτά που θέλουμε κι εμείς να μας πούμε και να ακούσουμε είναι ένα άλλο θέμα!

Είναι ερασιτέχνης μουσικός, αυτοδίδακτος και από τότε που θυμάται τον εαυτό του λάτρευε την μουσική και ήταν καθημερινή του ασχολία. «Ξεκίνησα στα 18, έγραφα τραγούδια και μουσική έμαθα τελείως εμπειρικά από φίλους, από live», μας εξηγεί για το πως έμαθε να παίζει κιθάρα.

«Η μουσική είναι το μόνο που θέλω να κάνω και έχω αφιερώσει τα πάντα σε αυτό!»

«Η μουσική είναι ένα μέσο με το οποίο ξεπέρασα πολλά πράγματα και με βοηθάει να προχωράω και να στηρίζομαι σαν άνθρωπος. Θεωρώ ότι η μουσική είναι ένα μεγάλο όπλο που βοηθάει πολύ τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πολλά πράγματα. »

Βέβαια και ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες σε αυτό το επάγγελμα αλλά δηλώνει: «Είναι το μόνο που θέλω να κάνω και έχω αφιερώσει τα πάντα σε αυτό!»

Η μουσική είχε πρωταγωνιστικό ρόλο πάντα στην ζωή του. «Από μικρό παιδάκι άκουγα διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς και έφτιαχνα δίσκους, έγραφα κασέτες… Και μετά ό,τι όργανα έβρισκα μπροστά μου γρατζούναγα λίγο, έκανα διάφορα τέτοια και άκουγα πάρα πολύ μουσική. Αλλά ουσιαστικά να μάθω κιθάρα που είναι το πρώτο μου όργανο, λίγο πιάνο και να τραγουδάω το έκανα όταν ήμουν 16 με 17.»

Αφού τελείωσε το σχολείο ήρθαν όλα και κύλησαν φυσικά με live, διάφορες μπάντες και ξεκίνησε να γράφει και να δημιουργεί τα πρώτα τραγούδια του.

«Η μουσική από την άλλη είναι ένα μέσο, το οποίο δεν σου εξασφαλίζει χρήματα αλλά σου εξασφαλίζει ζωή!»

«Πλέον είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αυτό που σου αρέσει και αγαπάς. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει όπως και να το κάνεις. Νομίζω ότι κάπου εκεί έχουμε χάσει την μπάλα, επειδή είναι τα χρήματα που κινούν τα νήματα. Οι περισσότεροι κάνουν μια δουλειά που και δεν βγάζουν χρήματα και δεν τους αρέσει!», αναφέρει ο ίδιος προβληματίζοντάς μας όλους.

«Η μουσική από την άλλη είναι ένα μέσο, το οποίο δεν σου εξασφαλίζει χρήματα αλλά σου εξασφαλίζει ζωή! Για εμένα όταν παίζω μουσική, όταν πάω ένα ταξίδι, όταν γράφω έναν δίσκο, όταν κάνω ένα κομμάτι είναι το παν! Είναι η μεγαλύτερη πληρωμή!»

Από την πρώτη στιγμή βέβαια ο ίδιος πέρασε πολλές δυσκολίες και περνάει. «Πάντα ζούσα δύσκολα! Ποτέ μου η ζωή δεν ήταν εύκολη και όταν ήταν, ήταν βαρετή… Οπότε έχω μάθει από πολύ μικρός σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και όλοι οι άνθρωποι φαντάζομαι. Άρα το δύσκολο δεν είναι και αποτρεπτικό. Όταν ένας άνθρωπος θέλει να κάνει κάτι θα το κάνει ό,τι και να γίνει. Θα περάσει κάποιες δυσκολίες αλλά όταν καταφέρει κάτι, παρά τις δυσκολίες, παίρνει την μεγαλύτερη αμοιβή!»

«Στην ζωή όλα δύσκολα είναι νομίζω! Το θέμα είναι να έχουμε όρεξη, ενέργεια και υπομονή να κάνουμε αυτό που αγαπάμε είτε αυτό λέγεται μουσική, είτε λέγεται το οτιδήποτε.»

«Στην ζωή όλα δύσκολα είναι νομίζω! Το θέμα είναι να έχουμε όρεξη, ενέργεια και υπομονή να κάνουμε αυτό που αγαπάμε είτε αυτό λέγεται μουσική, είτε λέγεται το οτιδήποτε.»

Ο ίδιος τονίζει ότι χωρίς αυτό θα ήταν δυστυχισμένος και δεν θα μπορούσε να ζήσει σε μια ρουτίνα καθημερινότητας κάνοντας κάτι που δεν του αρέσει.

Ένας μουσικός του δρόμου

Ό,τι ακούμε και βλέπουμε από τον Βασίλη Ράλλη είναι δουλειές που ο ίδιος χρηματοδοτεί από τα λεφτά που έχει μαζέψει παίζοντας μουσική στον δρόμο. «Ό,τι δουλειά έχω κάνει την έχω στηρίξει μέσω του δρόμου! Εδώ και πολλά χρόνια πέρα από μαγαζιά και συναυλίες, είμαι μουσικός του δρόμου!»

Εκτός από την άμεση έκφραση και επαφή με τον κόσμο του δίνει την δυνατότητα να μπορεί να ολοκληρώνει τα τραγούδια του, τους δίσκους του, τα video clip και ό,τι έχει μοιραστεί μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια.

«Ο δρόμος είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη και μου αρέσει πάρα πολύ. Εκτός από την διαδικασία είναι και ένα μέσο το οποίο με βοηθάω να ολοκληρώσω τις δουλειές μου!»

«Είμαι συνέχεια στον δρόμο και θα είμαι πάντα στον δρόμο και κυριολεκτικά και μεταφορικά, πάντα με την καλή έννοια.»

Ο ίδιος αισθάνεται ελεύθερος και τον έχει εμπνεύσει πολύ ο δρόμος και η άμεση επαφή του με τον κόσμο. «Είμαι συνέχεια στον δρόμο και θα είμαι πάντα στον δρόμο και κυριολεκτικά και μεταφορικά, πάντα με την καλή έννοια. Γιατί τρέχω συνέχεια, είμαι από εδώ και από εκεί, ενώ παράλληλα ό,τι κάνω, το στηρίζω μέσα από τον δρόμο. Παίζουμε και σε μαγαζιά βέβαια, αλλά έχω επιλέξει να κάνω πιο συγκεκριμένα πράγματα με την μπάντα και τα κομμάτια μου, κάτι που δεν μπορεί να με συντηρήσει απαραίτητα.»

Η συμβουλή του στους μουσικούς: «Σε όσους μουσικούς φοβούνται να κάνουν κάτι αυτό που προτείνω είναι ο δρόμος. Η μουσική στον δρόμο είναι κάτι ελεύθερο τελείως! Μπορείς να παίξεις μουσική παντού και να χτίσεις μια φάση που θα δίνει στον κόσμο κιόλας. Στον δρόμο περνάνε παιδιά, μεγάλοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να ακούσουν μουσική και είναι ό,τι πιο ελεύθερο υπάρχει!»

Πόλη Πρέζα

Ένα δίσκος που εκδηλώνει όλες τις καταστάσεις που ζούμε πολύ βαθιά, βάζοντάς μας σε μια διαδικασία να παραδεχτούμε μεγάλες αλήθειες, ενώ παράλληλα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά!

«Είναι αυτό που νιώθουμε και βλέπουμε όλοι! Εγώ κάπως έτσι βλέπω την Αθήνα αυτό τον καιρό μέσα από όλα αυτά που συμβαίνουν», μας εξηγεί για τον τίτλο και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου “Πόλη Πρέζα”.

«Γενικότερα όλο αυτό που βιώνουμε είναι διαχρονικό! Δεν συνέβη δηλαδή λόγω της καραντίνας. Συνέβαινε και πριν…»

«Κι όμως τα μισά κομμάτια ήταν πολύ παλιά κομμάτια! Ήταν πριν από την καραντίνα δηλαδή. Κάποια γράφτηκαν μέσα στην καραντίνα… Βασικά σε αυτό τον δίσκο τα μισά κομμάτια είχαν γραφτεί πριν από το “Χωρίς Εισιτήριο”», μας εξηγεί για τον δίσκο “Χωρίς Εισιτήριο” ο οποίος κυκλοφόρησε το 2021 και γράφτηκε μες την πρώτη καραντίνα.

«Ουσιαστικά βλέπεις ότι όλα αυτά τα πράγματα που έχουν μείνει από την καραντίνα, αυτή η “επιστροφή στην κανονικότητα” που λένε όλοι που μόνο κανονικότητα δεν είναι… Γενικότερα όλο αυτό που βιώνουμε είναι διαχρονικό! Δεν συνέβη δηλαδή λόγω της καραντίνας. Συνέβαινε και πριν…»

Το βασικό θέμα του δίσκου είναι ο φαύλος κύκλος της κοινωνίας μας μέσα σε ένα ψέμα που το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μας κάνει χειρότερους και να μας απομακρύνει από αυτό που πραγματικά θέλουμε να είμαστε!

«Οι άνθρωποι συμβιβάζονται στις βασικές τους αρχές, σε βασικά πράγματα… Αυτό νιώθω! Οπότε στην Αθήνα γίνεται σωρηδόν αυτό το πράγμα, γι’ αυτό και την ονόμασα “Πόλη Πρέζα” άλλωστε!»

Τα νοήματα που περνάει απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα και προσπαθούν να καταδείξουν όλες αυτές τις επιλογές που έχουμε κάνει. «Τα λέω πρώτα στον εαυτό μου! Δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο ή να λέω τι είναι σωστό. Ο πρώτος ακροατής είμαι εγώ ο ίδιος!»

Σε κάποια σημεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι δίνει δύναμη στον ίδιο του τον εαυτό να συνεχίσει. «Εννοείται!», απαντάει και συνεχίζει: «Για να αλλάξει κάτι πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου πρώτα, παρά να κρίνεις τους άλλους.»

«Πάντα όταν ξεκινάω κάτι είναι σαν να το καταστρέφω και να φτιάχνω από την αρχή. Να το ξαναχτίζω δηλαδή με πιο γερά θεμέλια.»

Ένας καλλιτέχνης που πρώτα βιώνει την δική του αλήθεια και μετά προσπαθεί να την μεταδώσει. «Είναι σημαντικό να κοιτάς πρώτα εσένα να είσαι σωστός, να αγαπάς, να δίνεις πράγματα, να είσαι αληθινός σε αυτά που λες και που κάνεις.» Το επόμενο βήμα, όπως μας εξηγεί, είναι να μοιραστείς αυτά που έχεις παρατηρήσει σε εσένα και ο άλλος «θα το νιώσει αυτό και μόνος του θα μπει στην διαδικασία να σκεφτεί. Γιατί όταν λες κάτι σε κάποιον συνήθως γίνεται το αντίθετο!»

Φαίνεται σε κάθε του τραγούδι ότι έχει κάνει βαθιά ενδοσκόπηση και έχει αναγεννηθεί, έχει αλλάξει ουσιαστικά, έχει παραδεχτεί αλήθειες ώστε να τις καταγράψει, να τους τις θυμίσει και να τις μοιραστεί μαζί μας! Γενναίο και μας εμπνέει υποστηρίζοντας και το δικό μας ταξίδι.

«Πάντα όταν ξεκινάω κάτι είναι σαν να το καταστρέφω και να φτιάχνω από την αρχή. Να το ξαναχτίζω δηλαδή με πιο γερά θεμέλια», μας εξηγεί, καθώς είναι σε μία ατελείωτη δημιουργική διαδικασία. Ήδη σκέφτεται την επόμενη δουλειά που θα κυκλοφορήσει, ενώ έχει αμέτρητα τραγούδια στο συρτάρι του, τα οποία μπορούν να την συμπληρώσουν. Μία δύσκολη διαδικασία που ο ίδιος την λατρεύει και δουλεύει ανελλιπώς πάνω σε αυτήν.

Δείτε το video clip του ομώνυμου τραγουδιού “Πόλη Πρέζα”:

Σκηνοθεσία/Κάμερα/Μοντάζ : Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου

Στο video clip του τραγουδιού “Πόλη Πρέζα” θα δείτε τον Βασίλη Ράλλη ως αποτυχημένο Μπάτμαν. «Ουσιαστικά είναι αποτυχημένος Μπάτμαν μέσα σε μια αποτυχημένη πόλη. Προσπαθεί να το παίξει ήρωας σε μία πόλη που δεν υπάρχουν ήρωες αλλά όλοι είμαστε ήρωες! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε.

Η ενορχήστρωση

Ο συγκεκριμένος δίσκος κινείται σε πιο electro, punk/rock ήχο. Κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες δουλειές του αλλά πολύ ταιριαστό στους στίχους και στο concept!

«Σε κάθε δίσκο είναι σαν να σκηνοθετώ μια παράσταση, οπότε μουσικά μου αρέσει να το ντύνω διαφορετικά κάθε φορά.

Στον συγκεκριμένο δίσκο συνεργάστηκε με την μπάντα του Πάνου Φάκα και πολλών άλλων φίλων μουσικών, οι οποίοι έπαιξαν κι αυτοί σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα!

«Σε κάθε δίσκο είναι σαν να σκηνοθετώ μια παράσταση, οπότε μουσικά μου αρέσει να το ντύνω διαφορετικά κάθε φορά. Είναι ανάλογα με τα κομμάτια και με το στυλ που θέλω να κάνω», αναφέρει.

Εδώ μπορείτε να δείτε το video clip του τραγουδιού “Παράνοια” που πραγματικά τα εκφράζει όλα με κάθε λεπτομέρεια:

Εμφανίσεις

«Ανυπομονώ να τα παίξω και live αυτά τα κομμάτια στα festival το καλοκαίρι με full band! Μας λέει δίνοντάς μας μια ιδέα για τις ημερομηνίες που σύντομα θα αναρτήσει για να έχουμε το νου μας!

Προς το παρόν: «Στις 11 Ιουνίου παίζουμε στην Καλαμάτα, στις 12 Ιουνίου στο Λουτράκι, μετά Φολέγανδρο, Αστυπάλαια, Θεσσαλονίκη» και τα μέρη δεν σταματάνε!

Όλα τα ανακοινώνει και μπορείτε να τα βρείτε στα κοινωνικά του δίκτυα ώστε να έχετε το νου σας!

Ακολουθήστε τον Βασίλη Ράλλη:

Facebook Instagram Youtube Spotify Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%