NG Συνεντεύξεις

Yorgos Smak «Προσπαθώ να απευθυνθώ στο μη λογικό κομμάτι της ανθρώπινης υπόστασης» | Συνέντευξη

today21 Σεπτεμβρίου, 2022 5 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Yorgos Smak «Προσπαθώ να απευθυνθώ στο μη λογικό κομμάτι της ανθρώπινης υπόστασης» | Συνέντευξη New Generation Radio

O Yorgos Smak μας ξεναγεί στο δημιουργικό του Σύμπαν με αφορμή την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο “Funeral of Ego”! Ακούστε την συζήτηση που είχαν με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Yorgos Smak είναι ένας καλλιτέχνης απρόβλεπτος που ακόμα και από το όνομά του μας ξαφνιάζει, καθώς το “Smak” προφέρεται με τον ήχο που κάνουν οι πάπιες.

«Το όνομά μου προφέρεται Γιώργος “Σμακ”», ξεκαθαρίζει κάνοντας τον ήχο που κάνουν οι πάπιες. «Το επώνυμό μου είναι πολύ τετράγωνο και συνηθισμένο, οπότε δανείστηκα αυτό τον ήχο ως καλλιτεχνικό όνομα», μας εξηγεί.

Το όνομα του το εμπνεύστηκε από μία όμορφη στιγμή που έζησε στην Ολλανδία σε μία λίμνη με έναν φίλο του. «Καθόμασταν στο κανό και πέρασε από πάνω μας ένα τρίγωνο με πάπιες. Εμείς προσπαθούσαμε να τις μιμηθούμε και από τότε μας έμεινε. Την επόμενη ημέρα το κάναμε σε όλους τους περαστικούς που βλέπαμε στον δρόμο». Κάπως έτσι το υιοθέτησε για δικό του επώνυμο.

«Έκανα κανα δυο χρόνια περίπου νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων ως πολιτικός μηχανικός, με σκοπό να μαζέψω κάποια χρήματα τόσα, ώστε να μπορώ να είμαι κλεισμένος σπίτι μου και να μελετάω…»

Funeral of Ego

Το Funeral of Ego είναι η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά ως τραγουδοποιός. Παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει και κάποια άλλα κομμάτια συμμετέχοντας σε ένα συγκρότημα ως ντράμερ με φίλους του.

Η παραγωγή είναι δική του και του Δημήτρη Μισιρλή από τα Matrix Studio. Ο ίδιος έχει παίξει σχεδόν όλα τα όργανα του δίσκου. Ο Χάρης Παζαρούλας έπαιξε ensemble κοντραμπάσων σε τρία τραγούδια και ο Νίκος Νικολακόπουλος θιβετιανά μπολς στο intro. Τέλος, η Έλενα Φορνάρο έχει κάνει δεύτερες φωνές σε πέντε τραγούδια.

Η δημιουργία του δικού του δίσκου ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. «Καμιά δεκαριά χρόνια κρατάει αυτή η ιστορία. Απλά είχα να σπουδάσω κάτι άλλο, είχα να εργαστώ σ’ αυτό το άλλο που έχω εγκαταλείψει», οπότε όλο αυτό καθυστέρησε λίγο την ολοκλήρωσή του αλλά του έδωσε χρόνο να γίνει καλύτερος στην έκφρασή του.

Το επάγγελμά του ήταν πολιτικός μηχανικός και αποφάσισε να το αφήσει για να ακολουθήσει την μουσική, αυτό που πραγματικά αγαπάει. «Δεν ξέρω αν είναι αυτό που πραγματικά αγαπάω ή με αγαπάει είναι ένα πράγμα όμως που δεν μπορούσα να σταματήσω.»,, αναφέρει και τον νιώθουμε γιατί συνήθως οι αληθινοί έρωτες είναι αμοιβαίοι.

«Τελικά εκφράστηκα στα αλαμπουρνέζικα, τα οποία είναι ολονών μας η μητρική γλώσσα.»

«Έκανα κανα δυο χρόνια περίπου νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων ως πολιτικός μηχανικός, με σκοπό να μαζέψω κάποια χρήματα τόσα, ώστε να μπορώ να είμαι κλεισμένος σπίτι μου και να μελετάω. Ήθελα να είμαι απόλυτα αφιερωμένος σ’ αυτό.»

Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι δηλώνει αμετανόητος στην απόφασή του παρ’ όλο που τα πήγαινε πολύ καλά και είχε έτοιμο το πελατολόγιο από τον πατέρα του!

Παράλληλα με τις σπουδές του έχει παρακολουθήσει σπουδές σε Ωδείο που αφορούν στα ντραμς, φωνητική, θεωρία της μουσικής και αργότερα αρμονία. Στα υπόλοιπα όργανα είναι κυρίως αυτοδίδακτος. «Μου έρχονταν κάποιες ιδέες αλλά για να τις εκφράσω έπρεπε να μελετήσω κιθάρα, να μελετήσω πλήκτρα, να κάνω κανα μάθημα φωνητικής…», μας εξηγεί συγκεκριμένα.

«Τελικά όλο το ταξίδι αξίζει πολύ! Αν δεν πονέσεις δεν θα βγει ουσία καλλιτεχνική», ομολογεί ενθουσιασμένος.

«Ακόμα και την αδυναμία μου στο να εκφραστώ στα αγγλικά, όπως θα το έκανα με την μητρική μου γλώσσα, την εκμεταλλεύτηκα και τελικά εκφράστηκα στα αλαμπουρνέζικα, τα οποία είναι ολονών μας η μητρική γλώσσα», αναφέρει καταλήγοντας ότι του ταιριάζει περισσότερο αυτή η “γλώσσα”!

«Ήταν μια δεκαετία που ήμουν κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους κυριολεκτικά. Έξι φορές την εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ…»

«Ήταν μια δεκαετία που ήμουν κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους κυριολεκτικά. Έξι φορές την εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ! Μόλις είχα έτοιμες τις διασκευές μου και σχεδόν ήταν έτοιμος ο δίσκος σκάει η καραντίνα!»

Έτσι, πήρε την κιθάρα του και στην δεύτερη καραντίνα βγήκε να παίξει μουσική στον δρόμο! Κάτι που τελικά αγάπησε πολύ και τον βοήθησε πολύ να εξελιχτεί σε όλα τα επίπεδα!

Η καραντίνα βοήθησε και τον δίσκο, γιατί είχε καταπιαστεί με διάφορες λεπτομέρειες σε τέτοιο βαθμό, που εάν δεν είχε έρθει η καραντίνα μπορεί να ήταν ακόμα σπίτι του και να τελειοποιούσε λεπτομέρειες του δίσκου!

«Ακόμα κι εγώ που το έχω φτιάξει το ερμηνεύω συνεχώς. Το κοιτάω από ψηλά και αναρωτιέμαι: “τώρα γιατί το έκανα αυτό;” Εν τέλει μου έρχονται συνεχώς απαντήσεις για το πως και το γιατί». Εξάλλου αυτό είναι και η δημιουργία, ένα ταξίδι ανακάλυψης του ίδιου μας του εαυτού μέσα από το ίδιο το δημιούργημα.

Το κάθε κομμάτι του δίσκου ανήκει και σε κάποιο άλλο είδος και όλα μαζί δένουν με τον ξεχωριστό τρόπο ερμηνείας του και τους μοναδικούς ήχους που περιλαμβάνονται σε κάθε κομμάτι.

«Έχει ένα electro, ένα πιο jazzy ένα μπαλαντοειδές, ένα accoustic… Έχω προσπαθήσει να ποτίσω το μουσικό μου περιβόλι με όσα περισσότερα μουσικά ιδιώματα γίνεται. Αφέθηκα ελεύθερος και έκανα ό,τι μου έβγαινε.»

«…η Γη είναι σφαιρική και το κεφάλι μας είναι κι αυτό ωοειδές, εμείς σκεφτόμαστε πολύ τετράγωνα . Χρησιμοποιούμε την λογική περισσότερο από όσο χρειάζεται.»

«Η ιδέα πίσω από το “Smak”, είναι ότι ενώ η Γη είναι σφαιρική και το κεφάλι μας είναι κι αυτό ωοειδές, εμείς σκεφτόμαστε πολύ τετράγωνα . Χρησιμοποιούμε την λογική περισσότερο από όσο χρειάζεται. Έχω βάλει το “Smak” (με τον ήχο της πάπιας) με σκοπό να φέρνω τον άλλον σε μία αμηχανία, ώστε να δώσουμε περισσότερο έμφαση στον αυθορμητισμό και να απευθυνθώ στο μη λογικό κομμάτι της ανθρώπινης υπόστασης», αναφέρει.

Στα κομμάτια του έχει συμπεριλάβει διάφορους ήχους επίσης, οι οποίοι έχουν όλοι κάποιο νόημα και λόγο ύπαρξης στο κάθε σημείο που είναι τοποθετημένοι.

«Είναι κάτι που μπορεί να εκφραστεί με λέξεις αλλά με έναν ήχο να δώσεις πιο ολοκληρωμένα το μήνυμα!»

Ακολουθήστε τον Yorgos Smak:

Facebook | Instagram | Youtube | Bandcamp | Spotify

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%