Εμπειρίες

Η κακοποίηση των γυναικών είναι η «σιωπηλή» βία παγκοσμίως | Φωτογραφία

today9 Μαρτίου, 2022 2 5

Background
share close

Του Ευστράτιου Καπετανά

Η βία σήμερα ημέρα είναι μια είδηση που ακούγεται καθημερινά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και με όσα γεγονότα έχουν συμβεί παγκοσμίως τυχαίνει το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων που δέχονται βία ή έχουν χάσει την ζωή τους είναι οι γυναίκες.

Φωτογραφία: Ευστράτιος Καπετανάς

Η κακοποίηση των γυναικών είναι η «σιωπηλή» βία παγκοσμίως, ανάμεσα στα δύο φύλα. Ο όρος βία αφορά κάθε μορφή βίας που στηρίζεται στο φύλο με αποτέλεσμα στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες. Επίσης στον όρο βία συμπεριλαμβάνεται και η απειλή δηλαδή, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. (παρ 113)

Φωτογραφία: Ευστράτιος Καπετανάς

«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).

Φωτογραφία: Ευστράτιος Καπετανάς

Με λίγα λόγια ο όρος βία περιλαμβάνει τις εξής μορφές βίας:
Ενδοοικογενειακή βία
Τη βία μέσα στην κοινωνία (βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση,
σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σωματεμπορία).
Βία από τον ερωτικό σύντροφο
Σιωπηλή βία

Φωτογραφία: Ευστράτιος Καπετανάς

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 15-44 ετών. Επίσης σε παγκόσμια μελέτη εκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών ήταν τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας όσο ο καρκίνος. Το 40% – 50% των γυναικών έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης
στο χώρο εργασίας.

Φωτογραφία: Ευστράτιος Καπετανάς

Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές βίας;
Μία από τις πιο συχνές μορφές βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο όπου μια στις τρεις γυναίκες θα έχουν ξυλοκοπηθεί, θα έχουν βιασθεί ή κακοποιηθεί με κάποια άλλη μορφή βίας από τον σύντροφο τους. Επίσης μια στις πέντε γυναίκες έχουν πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού από άγνωστα αλλά και από γνωστά άτομα του στενού περιβάλλοντος τους χωρίς την θέληση τους.

Φωτογραφία: Ευστράτιος Καπετανάς

Μία άλλη μορφή βίας των γυναικών είναι αυτή της ζήλιας είτε από τους συντρόφους τους είτε από άλλες γυναίκες που μπορεί να προέρχεται από φιλικό ή από εργασιακό περιβάλλον με άσχημα αποτελέσματα όπως επίθεση με χημικό υγρό ή σοβαρό σωματικό τραυματισμό με κίνδυνο της απώλειας της ζωής τους.

Φωτογραφία: Ευστράτιος Καπετανάς

Κάποιες μορφές βίας που αναφέραμε δυστυχώς έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Οι μισές γυναίκες θύματα έχουν δολοφονηθεί με πολύ άσχημους τρόπους από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο αλλά και από άρνηση να ανταποκριθούν στα ερωτικά παιχνίδια από πρόσφατες γνωριμίες μέσω social media ή γνωριμίες που έγιναν από κοινούς φίλους τους.

Φωτογραφία: Ευστράτιος Καπετανάς

Το ηλικιακό όριο που κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία είναι μεταξύ 15 με 44 ετών. Όπως γνωρίζουμε πέρα από την 25
η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών υπάρχει και η “Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας” που έχει οριστεί η 8η Μαρτίου, με σκοπό αφενός την κατάδειξη της έντασης και της κλιμάκωσης του φαινομένου παγκοσμίως και αφετέρου την λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του.

Φωτογραφία: Ευστράτιος Καπετανάς

Με βάση με όλα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ και να αποθανατίσω με την φωτογραφική μηχανή μου κάποιες από τις μορφές βίας που βίωσε ή βιώνει μια γυναίκα, δίνοντας ένα μήνυμα στον κόσμο για το πως νιώθει ψυχολογικά αλλά και 2 σωματικά μια γυναίκα όταν πέφτει θύμα σεξουαλικής ή σωματικής βίας.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κορίτσια που με βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ αυτό κατά αλφαβητική σειρά Βασματζίδου Χριστίνα, Δριβάκου Όλγα, Πουλοπούλου Κατερίνα, Σιετή Αλεξάνδρα, καθώς επίσης και την make/up artist Ιωσηφίδου Εύη για την υπέροχη δουλειά της αλλά και την συμμετοχή της στο project μου.

Πηγή : http://www.un.org/
Ευστράτιος Καπετανάς

Ακολουθήστε τον Ευστράτιο Καπετανά:

Facebook | Instagram

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%