Μουσική

Έφυγε ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης

today2 Σεπτεμβρίου, 2021

Background
share close

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σήμερα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου.

Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα και το βαπτιστικό του όνομα είναι Μιχαήλ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ελληνικού πολιτισμού, με διεθνή εμβέλεια και αμέτρητες επιτυχίες, διακρίσεις, βραβεύσεις και ατελείωτη αγάπη από τον κόσμο.

Εκτός από τη μουσική διακρίθηκε και σε άλλους τομείς. Υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι “Ζορμπάς” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.

Aσχολήθηκε με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973).

To 1970, για την μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege, και το 1975, για την ταινία Serpico.

Επίσης ήταν υποψήφιος για Grammy το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Το 2000 υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Μίκη, μένεις αθάνατος στις καρδιές μας…

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%