Μουσική

Καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης ερμηνεύουν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

today3 Σεπτεμβρίου, 2021 1 5

Background
share close

Ολόκληρος ο πλανήτης αποχαιρετά τον σπουδαίο μας συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, καθώς η φήμη του είχε ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη κάνουν εκτενείς αναφορές στη ζωή και τη σταδιοδρομία του.

Μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης που έχουν ερμηνεύσει τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη είναι οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ.

Οι Beatles στο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου»

Στις 8 Αυγούστου 1963 στην ραδιοφωνική εκπομπή «Pop Go The Beatles» ακούστηκε το «Honeymoon Song».Το τραγούδι είχε προκύψει από τη μουσική που είχε γράψει το 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης για το μπαλέτο «Οι εραστές του Τερουέλ» στην ταινία «Luna De Meil» του Μάικλ Πάουελ και  έμελλε να γίνει το πασίγνωστο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, που υπέγραφε με το ψευδώνυμο Βασίλης Καρδής.

Η πρώτη ερμηνεία του ήταν από την Γιοβάννα, ενώ στο εξωτερικό το διασκεύασε ο Γουίλιαμ Σάνσομ και το ερμήνευσε ο Μαρίνο Μαρίνι και το κουαρτέτο του.

Όταν μερικά χρόνια αργότερα οι Beatles, στην αρχή της καριέρας τους, βρέθηκαν στο στούντιο του BBC στο Λονδίνο, για να ηχογραφήσουν το live τους, άκουσαν το τραγούδι του Μίκη που τότε ήδη θεωρούνταν κορυφαίος Ευρωπαίος συνθέτης και αποφάσισαν να το συμπεριλάβουν στην ηχογράφηση.

Κυκλοφόρησε τελικά από το αρχείο του BBC αρκετά χρόνια αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου του 1994, όταν συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Beatles: Live at the BBC». Στα φωνητικά ήταν ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, στην κιθάρα οι Τζον Λένον και Τζορτζ Χάρισον, και στα ντραμς ο Ρίνγκο Σταρ.

Η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και «Το Γελαστό Παιδί»

Το 1969 ο Κώστας Γαβράς κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας με το «Ζ» και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη κάνει το γύρο του κόσμου μέσα απο τις κινηματογραφικές αίθουσες. «Το Γελαστό Παιδί» ξεκινά μια δεύτερη καριέρα, ξενόγλωσση αυτή τη φορά. Το 1970 το ηχογραφεί και η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο της καριέρας της, ως “Life Goes On” στο album “Something” με τραγούδια που έχουν ήδη κάνει παγκόσμια επιτυχία.

Η Τζοάν Μπαέζ και το «Άσμα Ασμάτων»

Το 1983 η Τζοάν Μπαέζ τραγούδησε στα ελληνικά το «Άσμα Ασμάτων» από τον κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μία αξέχαστη συναυλία που έδωσε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η Εντίθ Πιαφ στην «Όμορφη Πόλη»

Η σύνθεση της Σουίτας Μπαλέτου « Les Amants de Teruel » ανάγεται στο 1958 (Παρίσι). Το έργο γράφτηκε ύστερα από παραγγελία της διάσημης μπαλαρίνας Λουντμίλα Τσερίνα, που την εποχή εκείνη είχε δημιουργήσει το δικό της θέατρο. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι συντελεστές της παραγωγής ζήτησαν από τον Μίκη Θεοδωράκη να συνθέσει και δεύτερο μπαλέτο, αλλά εκείνος, λόγω έλλειψης χρόνου, πρότεινε να παρουσιαστεί το «Καρναβάλι», όπως και έγινε. Η Σουίτα Μπαλέτου «Les Amants de Teruel» («Οι εραστές του Τερουέλ») είναι εμπνευσμένη από τον ομώνυμο ισπανικό μύθο και έγινε ταινία από τον Γάλλο σκηνοθέτη Ρεμόν Ρουλώ το 1962 με πρωταγωνίστρια και πάλι την Λουντμίλα Τσερίνα, με μουσική επνέδυση τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Δύο από τα κύρια μουσικά θέματα της ταινίας, τα: “Theme de l’amour” και “Valse du 14 juillet” ηχογραφήθηκαν με την Εντίθ Πιάφ και την ορχηστρική επιμέλεια του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Ζακ Πλάντ στο Παρίσι, στις 20 Απριλίου του 1962.

Οι The Walkabouts στο «Το τρένο φεύγει στις 8»

«Το τρένο φεύγει στις οκτώ» συμπεριλήφθηκε στον  κύκλο τραγουδιών  «Τα λαϊκά» του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Ο δίσκος πρωτοκυκλοφόρησε το 1970 στο εξωτερικό με ερμηνευτή τον Γιώργο Καπερνάρο. Το 2000 οι The Walkabouts κυκλοφόρησαν το τραγούδι με τον τίτλο “The Train Leaves At Eight” μέσα στον ομότιτλο δίσκο τους.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%